Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Štampar
  • 19.10.2015. 08:15

Odličan urod muškata u međimurskom vinogorju

Vinarija Štampar sa sjevera Međimurja, poznata je po proizvodnji kvalitetnih vina. Kada se dugogodišnjem iskustvu doda i odličan urod, dobar se rezultat ne može izbjeći.

Foto: pixabay.com
  • 166
  • 11
  • 0

Vinogradi Vinarije Štampar prostiru se na sedam hektara i nalaze na crti koja razdvaja Hrvatsku i Sloveniju, ali i gdje se istovremeno spajaju međimurski bregi i ljutomersko-jeruzalemske gorice. Na 300 metara nadmorske visine, daleko od prometnica, na valovitim položajima brežuljaka Svetog Urbana i Krpeca u Robadju, raste desetak najpoznatijih međimurskih sorti.

U vinogradima te međimurske obitelji Štampar iz Svetoga Urbana u općini Štrigova, ove su godine, kažu, imali najbolju berbu muškata otkako se bave vinarstvom. Uz pomoć 30-ak berača, u vinogradu iznad Štamparovog podruma, ubrani su zlatno-smećkasti grozdovi muškata.

Dobro odabrali vrijeme berbe

Prešanje i nastajanje mošta nadzirao je Davor Štampar, inače magistar agronomije i glavni čovjek obiteljskoga podruma. Mjerač je pokazivao, kaže, briljantne sladore i vrlo pristojne kiseline, pa je optimizam, da će se dobiti odlično vino, potpuno opravdan. Štamparovi ističu, a prenosi emedjimurje.rtl.hr kako su u berbu krenuli kasnije od drugih, no sada su sigurni da nisu pogrešili.

A pravo vrijeme za berbu je, kada se kožica na bobicama muškata lagano smežura. Štamparovi su zadovoljni i kakvoćom pušipela, dok će ovih dana početi brati i cabernet sauvignon te gemay, od kojih također očekuju vrhunska vina.

Hrastove bačve za zrenje

Vina Štampar pravu notu dobivaju brižljivim njegovanjem i zrenjem prvenstveno u starim hrastovim bačvama koje ispunjavaju podrum građen vrlo blizu vinograda. Nakon znalačkog postizanja vrhunca zrenja u hrastu, vina sele u pomno kontrolirane inox posude u kojima se još dugo, dugo čuva stvoreni karakter i izvrsnost vina koja puninu svoje vrijednosti i priznanja dobivaju tek kada stignu na stol.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Vinarija Štampar Sveti Urban Međimurje Berba muškata Vinarstvo Štamparov podrum Prešanje Nastajanje mošta Davor Štampar Sladori Kiseline Pušipel Cabernet sauvignon Gemey Hrvatska Slovenija Međimurski bregi Ljutomersko-jeruzalemske gorice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.