Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 11.03.2014. 12:00
  • Primorsko-goranska

Obavite zimsko prskanje na vinovoj lozi

Obaviještavaju se vinogradari neka obave zimsko prskanje prije kretanja vegetacije

Foto: depositphotos, urban_light
  • 500
  • 16
  • 0

Na pojedinim lokalitetima i pojedinim sortama već se može uočiti pokoji pup u fenofazi vunastog pupa, stoga vinogradare upućujemo na pregled nasada. Zbog blage i kišovite zime preporučamo obaviti i tzv. zimsko prskanje prije kretanja vegetacije pripravcima na osnovi bakra ili prema prisutnosti prezimljujućih oblika štetnika kombinacijama dozvoljenih bakarnih i parafinskih pripravaka (trgovačkog naziva Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje) ili već gotovim kombiniranim pripravkom (trgovačkog naziva Crveno ulje).

Nadalje, potrebno je redovitije pratiti stanje u vinogradima zbog mogućeg ranijeg kretanja vegetacije, posebice u vinogradima u kojima će izostati zimsko prskanje, kako bi se pravovremeno u fenofazi vunastog pupa obavilo preventivno tretiranje protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Najizraženiji simptom crne pjegavosti je izbijeljela boja kore na kojoj se ističu kao crne točkice pladna tijela gljive. Posljedica napada crne pjegavosti je nekretanje pojedinih pupova na zaraženim lucnjevima.

U fenofazi vunastog pupa za zaštitu od crne pjegavosti registrirani su pripravci na osnovi bakra (trgovačkog naziva Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra* iKocide DF*). Bakarne pripravke moguće je primijeniti u kombinaciji sa pripravcima na osnovi sumpora koji posredno djeluju na smanjenje klijavosti spora crne pjegavosti kao i na smanjenje napada grinja. Ukoliko se primjenjuju pripravci na osnovi sumpora ne preporuča se miješanje sa parafinskim uljima.

Pripravcima označenim* registracija ili dozvola istekla/ukinuta 1.7.2013., a krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha je 1.1.2015. Vinogradari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju se sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa za 2014. godinu. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja potrebno je primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Podaci o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.

Foto: depositphotos, urban_light


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinogradarstvo SZB Crna pjegavost Bijelo ulje Crveno ulje Zimsko prskanje Vinova loza


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.