Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinkovo u Vupiku
  • 29.01.2015. 07:30

Novim investicijama do boljitka

Dotaknuvši se ovogodišnjih planova, kazao je kako je namjera Vupika u vlastitim vinogradima ubrati i preraditi 1,4 milijun kilograma grožđa.

  • 301
  • 39
  • 0

U Vinogradarskoj kući Goldschmidt na Vučedolu u organizaciji Vupika i Turističke zajednice grada Vukovara upriličena je tradicionalna proslava i druženje povodom blagdana svetoga Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara.

Blagoslovom vinograda označen je početak ovogodišnjih radova u vinogradima. Pozdravljajući mnogobrojne goste, glavni direktor Vupika Davor Bošnjaković - izrazio je zadovoljstvo poslovnim rezultatima Vupika u proizvodnji vina, izrazivši nadu kako će se trend postizanja sve većih uspjeha nastaviti i ove godine.

Plan je preraditi 1,4 milijun kilograma grožđa

Osvrnuvši se na prošlu vinogradarsku godinu, rekao je kako ne može reći da je za vinogradske na vukovarskom području ona bila nešto naročito teška, iako je kiše, kako je naveo, palo za 30 % više nego uobičajeno.

"Naši ljudi su navikli na svakakve neprilike, a poljoprivreda je tvornica pod otvorenim nebom. Dobro smo se s nedaćama borili i maksimalno smo koristili tehnologiju i znanje naših stručnjaka i mislim da smo učinili sve najpotrebnije. Upjeli smo sačuvati lozu i dobili smo vino dobre kvalitete", navao je Bošnjaković dodajući kako je Vupik unatoč klimatološki lošoj 2014. godini, ubrao s vlastitih nasada vinograda nešto više od milijun, a s nasada kooperanata još milijun i po kilograma grožđa, od kojega je proizveo nešto manje dva milijuna kvalitetnog litara vina.

Dotaknuvši se ovogodišnjih planova, rekao je kako je namjera Vupika u vlastitim vinogradima ubrati i preraditi 1,4 milijun kilograma grožđa. "Ove godine u rod nam dolazi dio mladih nasada tako da i od njih očekujemo puno", napomenuo je. Prema njegovim riječima, većih problema s prodajom vina u Vupiku nemaju jer najveći dio vina završi u prodajnoj mreži Agrokora u čijem vlasništvu se Vupik već godinama nalazi, dok dio vina ide i na domaće i strano tržište.

Radi se na povećanju prinosa

"Što se tiče investicija, ne mislimo više širiti nasade vinograda, ali mislimo raditi na povećanju prinosa, poglavito na površinama naših kooperanata. Kada je riječ o investicijima u Vupiku kao cjelini, okrenuli smo se prema fondovima EU. U narednih dva mjeseca očekujemo otvorenje bioplinskog postrojenja na Ovčari, a do kraja godine značajna sredstva mislimo uložit i u projekt izgradnje staklenika na površini od 2,3 hektara za proizvodnju rajčice", istaknuo je Davor Bošnjaković.

Svečanosti su, uz brojne goste, nazočili i zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Željko Cirba te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji su zahvalili Vupiku na suradnji te poželjeli uspješnu poslovnu godinu.

"Drago mi ja da čujem kako se u Vupiku planiraju nove investicije. To je dobra vijest ne samo za Agrokor i Vupik već i za grad Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju", naveo je zamjenik župana Željko Cirba. Gradonačelnik Ivan Penava izrazio je nadu u dobru vinogradarsku godinu poželjevši Vupiku još investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

"Svako radno mjesto itekako je značajno, a Vupik je, koliko smo mogli čuti, na dobrom putu da investicije i ostvari. To me kao čelnika grada Vukovara raduje", poručio je Penava. Vinograde je blagoslovio župnik vukovarske Župe svetih Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić nakon čega je uslijedilo druženje uz tamburaše i gastronomske delicije - pečene kobasice i slaninu, lepinjice i kuhano vino.


Fotoprilog


Tagovi

Vinogradarstvo Sveti Vinko Vinkovo Vupik Vino Proizvodnja Davor Bošnjaković Ulaganja Hektar Kooperanti Otkup Goldschmitd Vučedol Vukovar Ivan Penava Željko Cirba Blagoslov Investicije


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[ VEČER CLAAS KOMBAJNA ] U četvrtak, 21. ožujka, u našoj velikoj hali održana je večer #claas kombajna. Uz kratku retrospektivu žetve kroz povijest, posjetiteljima su predstavljena tri modela CLAAS kombajna - Lexion, Trion i Evion kao i nov... Više [+]