Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ProWein 2016
  • 15.03.2016. 16:30

Njemačka prvo izvozno tržište za hrvatska vina

Na sajmu se predstavlja osam hrvatskih vinarija - Vina Belje, Vina Laguna, Kutjevo, Badel 1862, Zlatan otok, Jako vino, Lagardi i Vinolog!

Foto: HGK
  • 461
  • 49
  • 0

Njemačka je prva izvozna destinacija hrvatskih vina. Tijekom prvih 11 mjeseci prošle godine na tom je zahtjevnom tržištu završilo 1,53 milijuna eura vrijednih vina iz hrvatskih vinograda i podruma što predstavlja 17% ukupnog hrvatskog vinskog izvoza.

Istovremeno smo od tamo uvezli vina u vrijednosti oko dva milijuna eura, što je Njemačku svrstalo na četvrto mjesto uvoznih tržišta. Dok se u odnosu na 2014. godinu uvoz vina u 2015. povećao za dva, izvoz ima tendenciju rasta na 3%. U Njemačku se tijekom prvih devet mjeseci prošle godine u bocama izvezlo čak 84%, slijede ga potom pjenušava vina s 10 i vina u posudama većim od dvije litre sa 6%, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) koje je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organiziralo predstavljanje osam hrvatskih vinarija na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein 2016. u njemačkom Düsseldorfu.

Hrvatska može prodati veće količine vina

Njemačkim potrošačima dobre vinske kapljice predstavila su se Vina Laguna, Vina Belje, Kutjevo, Badel 1862, Zlatan otok, Jako vino, Lagardi i Vinolog. Najveći hrvatski uvoznik vina iz Frankfurta Petar Budimir tom je prilikom istaknuo kako Hrvatska može prodati znatno veće količine na tome tržištu, ali nužno mora izgraditi brend Hrvatske kao vinske i zemlje delikatesa.

"Bez stvaranja Hrvatskog imidža nemamo prilike nastupiti na ozbiljnom tržištu. Njemačka nas ne prepoznaje u značajnom segmentu kao zemlju iz kojeg dolaze proizvodi veće dodane vrijednosti poput delikatesa, vrhunskih vina, maslinovog ulja i ostalih prehrambenih proizvoda. Nema jasnog prepoznavanja hrvatskih vina kod Njemačkih gostiju koji ljetuju u Hrvatskoj zbog konzumiranja rinfuznog vina u ugostiteljskim objektima pa često gosti koji se vrate u Njemačku traže vina koja su konzumirana u Hrvatskoj, a ne znaju koja su", rekao je Budimir.

Zemlje koje pokrivaju 80% svjetske proizvodnje vina

Na Proweinu nastupaju najznačajnije zemlje koje pokrivaju 80% svjetske proizvodnje vina: SAD 8%, Argentina 6%, Čile 4%, Francuska 17%, Italija 16%, Španjolska 15%, Njemačka 3%, Južna Afrika 4% itd. Tako proizvodnja vina zemalja članica Europske unije čini više od 60% svjetske proizvodnje.

Iako je proizvodnja vina u vinarskoj 2014./2015. smanjena u odnosu na prethodnu godinu, kao i ranije petogodišnje razdoblje, značajniji porast u proizvodnji bilježi jedino Francuska s 14, odnosno 4%. Iz HGK naglašavaju kako EU čini i 57% od ukupne svjetske potrošnje te 70% ukupnoga svjetskog izvoza vina.

"Ovaj je sajam vrlo bitan za hrvatsko vinarstvo jer je to prilika da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici u Njemačkoj, ali i ostatku Europe i svijeta. Važan je i zbog daljnje izgradnje imidža novog branda hrvatskih vina Vina Croatia - Vina Mosaica. Vinari mogu otvoreno razgovarati s kupcima o plasiranju vina na zajedničko tržište EU, ali i nekih zahtjevnih svjetskih tržišta poput SAD-a, Kanade, Kine, Japana i drugih", rekao je tajnik Udruženja vinarstva pri HGK Igor Barbarić.

6 tisuća izlagača iz 57 zemalja

ProWein je vodeći međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića na kojem se tradicionalno susreću posjetitelji i vodeći svjetski proizvođači i distributeri. Tijekom trodnevnog izlaganja, predstavlja se oko 6 tisuća izlagača iz 57 zemalja, uključujući 400 međunarodnih alkoholnih distributera i dobavljača. Ova sajamska manifestacija predvodnik je u različitim trendovima i proizvodima, što je i glavni cilj ovog središnjega sektorskog sajma.

"Za Kutjevo ovaj sajam znači susret sa starim kupcima te pokušaj uspostavljanja kontakata s novim u drugim kanalima distribucije te proširenje prodaje na Njemačke potrošače", rekao je voditelj izvoza Kutjeva d. d. Josip Vitez. Kutjevo je, inače, najveći izvoznik hrvatskih vina na ovo tržište na koje godišnje izvozi više od 30% od ukupnog izvoza vina u Njemačku.

Foto: HGK


Tagovi

ProWein Njemačka Hrvatska Izvoz Uvoz Vino Proizvodnja Tržište Posto Svijet HGK Izlagači Sajam Međunarodni


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)