Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Procjena prinosa
  • 13.07.2015. 10:35

Ne žele da im se ponovi prošla godina!

Ovu godinu opisuju kao lijepu i izvrsnu, a ako se tako nastavi slijedi im krasna berba.

Foto: depositphotos.com,
  • 296
  • 30
  • 0

Vinogradari što prije žele zaboraviti katastrofalnu prošlu godinu. Ovu opisuju kao lijepu, izvrsnu. Među trsovima se radovi zahuktavaju. Posla u vinogradu, kažu, uvijek ima. Kada jedan završi, odmah je vrijeme za novi. Predaha nema.

"Obavili smo planirani dio prskanja jer je to sada jako važno budući je najveća opasnost od pepelnice. Plamenjača se brani, ali više nije toliko opasna. Obavljen je i prvi dio zaštite protiv truleži", opisuje radove Ljudevit Kolar, vinogradar i vinar iz baranjske Suze koji je ove godine posegnuo i raspakirao vinsku omotnicu te posadio tri hektara novih nasada na južnim padinama Banske kose. Vrijednost svakog novog hektara je oko 20.000 eura.

Računa se na dobre prinose

Što vinogradari i vinari očekuju od ove godine?

Od njega urod ne očekuje barem iduće tri, četiri godine. No, i do tada će se o 14.000 novih trsova brinuti kao da su u punom rodu, dok će grožđe brati s preostalih devet hektara vinograda. Najviše je među njima graševine, a adut mu je i sauvignon, traminac.

"Grožđe je trenutno u izvrsnom stanju, zdravo, a rod je umjeren i ne mora se prorijeđivati. Teško je procijeniti kakav će urod biti, ali uz pretpostavku da nas neće zahvatiti elementarna nepogoda poput tuče, računamo na oko sedam do osam tona po hektaru ili 5.000 litara vina jer je tako podešeno već prilikom sadnje, a potom rezidbe. Radimo na ovaj način radi kvalitete", opisuje ovaj vinogradar koji je na jednom nasadu frankovke uočio malo pepelnice, ali je brzom intervencijom riješena. Pretpostavlja kako je to ostatak koji se zavukao još od prošle godine.

Predviđa se sušna godina

U drvo kucka i Jasna Antunovć Turk, vlasnica Vinarije Antunović iz Dalja koja raspolaže sa sedam hektara vinograda na južnim padinama Daljske planine. Najviše je ovdje graševine, a od bijelih sorti koje prednjače tu je i zeleni silvanac, chardonnay, muskat ottonel dok 25% čine crne sorte među kojima je najviše crnog pinota, a u mladom nasadu cabarnet sauvignon i frankovke.

"Imamo pristojan slijed rasta i sazrijevanja grožđa. Kod nas za sada konkretno nema nikakvih bolesti i, pretpostavljamo, ako se nastavi u tom smjeru, cijela će godina biti dobra s krasnom berbom", priča ova vinarka koja vinovu lozu, također, rezidbom priprema za vrhunska vina s maksimalnim urodom od devet do 10 tona po hektaru.

Prošla godina i u ovoj Vinariji neće se pamtiti po dobrome, a posebice njezina završnica s velikim količinama oborina. "Ne znamo nikada kako će na kraju sve ispasti. Predviđa se da će ova godina biti sušna, no vidjet ćemo", zaključuje Jasna čiji se vinogradi nalaze u vinogorju Erdut kojega opisuju s relativno malim količininama oborina i vrlo vrućim ljetima koja se izmjenjuju s toplim jesenima uz malo oborina i hladnim zimama te umjereno jakim vjetrovima i čestim pojavama sušnih perioda uz znatan broj sunčanih dana tijekom godine, u prosjeku oko 2.700 sati.

Foto: depositphotos.com, @gyuszko


Tagovi

Vinograd Grođže Rezidba Baranja Dalj Banska kosa Daljska planina Ljudevit Kolar Jasna Antunović Turk Trsovi Urod Sorte Sauvignon Pinot Frankovka Graševina


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline