Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba loze
  • 12.01.2016. 09:35

Ne treba žuriti sa rezidbom vinove loze

Ako se vinogradi ne prostiru na velikim površinama, ne treba žuriti. Rezidba se može odraditi prije samog kretanja vegetacije. Pri tome je bitno velike rane premazati voćarskim ili pčelinjim voskom, istaknuo je Goran Josipović, viši stručni savjetnik za hortikulturu.

  • 1.346
  • 210
  • 0

Nakon opadanja listova prekinuto je kolanje kroz provodna staničja, što znači da se može početi s rezidbom vinograda. Ipak, stručnjak iz Savjetodavne službe upozorava kako na temperaturama ispod -5 Celzijevih stupnjeva ne treba uzimati škare u ruke jer loza puca.

Prema riječima Gorana Josipovića, za kvalitetnu rezidbu ostalo je još dovoljno vremena. Vinogradari koji se odluče odraditi je u veljači ili ožujku, neće pogriješiti.

Rezidba se može obaviti u veljači ili ožujku

"Ako se nasadi ne prostiru na velikim površinama, ne treba žuriti. Rezidba se može odraditi prije samog kretanja vegetacije. Pri tome je bitno velike rane premazati voćarskim ili pčelinjim voskom", istaknuo je viši stručni savjetnik za hortikulturu.

Uz to, Josipović dodaje kako treba pratiti uzgojni oblik i prijašnje načine rada. "Kako bi uklonili staru koru potrebno je s rukavicama ostrugati cijeli panj. Uz rezidbu odmah vadimo svu rozgu iz žice i stavljamo je na sredinu reda kako bi je kasnije malčerom lakše samljeli ili izvukli iz vinograda i spalili".

Naš sugovornik upozorava proizvođače grožđa da smanje rezove na lozi jer, kako ističe, količina i kvaliteta ne idu zajedno. Alat mora biti oštar i dezinficiran 70-postotnim alkoholom. Nakon svakog reda škare treba oštriti isključivo s vanjske strane.


Tagovi

Rezidba vinograda Goran Josipović Savjetodavna služba


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.