Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 14.04.2015. 13:20

Na vrijeme zaštitite vinograd od crne pjegavosti

Glavni simptomi prije kretanja vegetacije su lucnjevi svijetlo-sive boje sa puno crnih točkica koje vire iz kore, a u proljeće pupovi takvih lucnjeva ne tjeraju ili tjeraju samo djelomično.

  • 1.009
  • 48
  • 0

Posljednjih godina bolest vinove loze Phomopsis viticola, poznata kao crna pjegavost, sve je prisutnija u vinogradima na čitavom području Hrvatske. Ova se bolest jače proširila u nekim krajevima, posebno zbog pojačane gnojidbe dušičnim gnojivima, ali i zbog smanjene i nepravilne zaštite.

Početak vegetacije najbolje je vrijeme za praćenje zaraze i zaštitu od crne pjegavosti. Uzročnik bolesti napada sve zelene dijelove loze - mladice, izboje, vitice, listove, peteljke listova, grozdova i bobice. Glavni simptomi prije kretanja vegetacije su lucnjevi svijetlo-sive boje sa puno crnih točkica koje vire iz kore, a u proljeće pupovi takvih lucnjeva ne tjeraju ili tjeraju samo djelomično. Jači napad na čokotu dovodi u pitanje pravilnu rezidbu jer za lucnjeve i reznike nema dovoljno zdravog "drva" ili ga uopće nema. Osim toga, ne istjeraju pupovi pri dnu lucnja ili reznika pa ni za slijedeću godinu nema "drva" za pravilnu rezidbu. Phomopsis napada sve organe vinove loze. Na trsovima koji su zaraženi crnom pjegavosti vidljivi su problemi u rastu i razvoju mladica, a grozdovi ostaju manji. Sadržaj šećera također je smanjen.

Suzbijanje ove bolesti dugotrajno je i vinogradari trebaju svake godine posvetiti više pozornosti zaštiti i praćenju zaraze u početku vegetacije. Kemijska zaštita temelji se na prskanju kontaktnim sredstvima, no važno je napomenuti da se crna pjegavost najčešće širi u ranim fazama razvoja loze, kada se još ne provodi zaštita od plamenjače.

Zaštita od crne pjegavosti

Napad crne pjegavosti

Prije kretanja vegetacije treba provesti plavo prskanje. Preporuča se Cuprablau Z u konc. 1% (1 kg u 100 l vode). Potrebno je potpuno okupati čokote. Nakon završenog zimskog tretiranja, radi izrazito kišovite zime, potrebno je napraviti zaštitu sa drugim preparatima koje možemo koristiti u kretanju vegetacije.

Stručnjaci tvrtke Chromos Agro d.d. više godina rade pokuse na različitim lokacijama s ciljem uvođenja novih termina prskanja u ranoj fazi razvoja vinove loze. Postigli su vrlo dobre rezultate kada su primjenili sredstva koja sadrže folpet, već u fazi otvaranja pupa te još dva puta do početka cvatnje.

Prvo tretiranje treba se provesti čim izboji dostignu 1-3 cm dužine, a drugo deset do četrnaest dana poslije, ovisno o oborinama. Pri prskanju je važno da tekućina prodre što dublje u unutrašnjost čokota, gdje se na prošlogodišnjoj rozgvi nalaze plodišta (piknide) i spore (konidije). Isto tako, važno je prilikom rezidbe paziti da se ostave samo potpuno zdravi lucnjevi i reznice odnosno oni koji pokazuju zdravu, normalnu boju kore. Izboje koji imaju promijenjenu boju kore treba odrezati i spaliti. Staru koru (liko) na staroj rozgvi ili panju treba skinuti, jer se gljiva i u njoj zadržava.

Za suzbijanje crne pjegavosti mogu se još koristiti sljedeći preparati:

Upravo sada treba primijeniti jedan od gore navedenih fungicidnih pripravaka kako biste osigurali kvalitetnu zaštitu vinove loze od napada crne pjegavosti. Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu.

Autor: Ante Grubišić, dipl.ing.agr.


Tagovi

Chromos Agro Zaštita vinograda Crna pjegavost Plamenjača Kemijska zaštita Fungicidi Suzbijanje crne pjegavosti Trsovi Crne točkice Pravilna rezidba Bolesti vinove loze Gnojidba dušikom Plavo prskanje Cuprablau Z Delan 700 Polyram DF Star 8


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić