Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 05.07.2013.
  • Varaždinska

Mjere u zaštiti vinove loze

Obavijest vinogradarima Varaždinske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 289
  • 25
  • 0

Obavještavaju se vinogradari da sinoptičari za vikend i do polovice slijedećeg tjedna predviđaju kišoviti period zbog čega je potrebno provesti preventivnu zaštitu vinograda od peronospore, pepelnice i botritisa. Trenutno su vrlo povoljni uvjeti za razvoj pepelnice.

Preporuča se prije najavljenih oborina provesti tretiranje nasada, a primijeniti se može protiv peronospore Delan Wdg u količini od 50 g na 100 L vode ili Mildicut u količini od 400 ml na 100 L vode ili Equation Pro u količini od 40 g na 100 L vode.

Protiv pepelnice može se primijeniti močivi sumpor u količini od 250g ili 250 ml na 100 L vode. Preventivnu zaštitu od botritisa može se provesti primjenom Chorus u količini od 60 g na 100 L vode ili Mythos ili Botril ili Cezar ili Botrycid ili Pyrus u količini od 200 ml na 100 L vode ili Cantus od 100 g na 100 L vode ili Switch u količini od 80 g na 100 L vode.

Vinogradarima koji će tretirati bio-preparatima preporuča se prije najavljenih oborina provesti zaštitu vinograda protiv peronospore primjenom Mycosin Vin u količini od 800 g na 100 L vode, protiv pepelnice preporuča se Equisetum Plus u količini od 700 ml na 100 L vode i Sumpor SC u količini od 300 ml na 100 L vode. Zasebno samo zonu grožđa protiv botritisa zaštititi primjenom Kaliwasserglas u količini od 300 ml na 100 L vode ili HF-Pilzvorsorge u količini od 400 ml na 100 L vode.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke Ciak d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Autor: Gordana Lovrec, dipl. ing. agr. Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Vinova loza Zaštita Peronospora Botritis Pepelnica


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce