Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje vina
  • 11.04.2016. 09:30

Međimurski vinari za ukidanje markica na bocama

Međimurski vinogradari traže ukidanje markica za boce vina. Smatraju kako su nepotrebne a druge države ih ni nemaju. Predstavljaju trošak radne snage a cijene markica kreću se od dvije do 10 lipa.

Foto: werner
  • 308
  • 13
  • 0

Međimurski vinogradari, nakon govora o ukidanju takozvanih parafiskalnih nameta, otvorili su temu evidencijskih markica koje se stavljaju na boce vina, donosi e-medjimurje. Smatraju da su postale nepotrebne, a ističu da ih druge države ni nemaju.

"Pogledajte u trgovačkim centrima uvozna vina iz Slovenije, Mađarske, Španjolske. Na njima nema markica. Da se krivo ne shvati, nismo mi protiv kontrole kvalitete i količine vina, no te su markice jedna od obaveza koje treba plaćati, a druge države ih nemaju", objašnjava Branimir Jakopić te nastavlja:

"Nije to samo zbog cijene samih markica nego i njihova lijepljenja koje se obavlja ručno pa je veći trošak radne snage. U Zakonu o vinu propisano je da sva vina koja se nalaze na tržištu, a proizvedena su u Hrvatskoj, moraju ishoditi rješenje za sastavljanje vina u promet i biti obilježena odgovarajućim markicama."

Cijene markica kreću se od dvije do 10 lipa.

Ostale zemlje EU imaju drugačija rješenja

Rješenje donosi Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, odnosno njegov Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, koji provodi administrativnu provjeru i utvrđuje fizikalnu, kemijsku i senzornu kakvoću vina.

Predstojnica Zavoda za vinogradarstvo, dr.sc. Ivana Vladimira Petric, objašnjava: "Markica je poveznica proizvoda i postupka kontrole kakvoće i omogućuje potpunu sljedivost vina od tržišta do trsa u vinogradu. Svaka ima na sebi zaštitu u obliku infracrvenog vodenog žiga, dok se samoljepive markice rade na samouništavajućem papiru pa se prilikom pokušaja odljepljivanja papir na kojem je otisnuta podere i više se ne može ponovno koristiti. Svaka markica sadrži oznaku koja je povezana s točno određenim rješenjem za puštanje vina u promet te se lako može doći do svih podataka vezanih uz određeni proizvod."

"Dokazivanjem sljedivosti pojedinog proizvoda zahtjev je, dodaje Petric, svih država članica EU. Hrvatska sljedivost dokazuje markicama, a druge zemlje to imaju riješeno na druge, ne nužno i bolje načine. Postupak izdavanja rješenja Zavod je maksimalno automatizirao uvođenjem nove programske aplikacije."

Još jedan od problema koji ističu vinari su i to da strana vina dozvolu za puštanje u promet dobiju za tri dana, a za domaća je rok višestruko dulji.

Foto: werner22brigitte/pixabay.com


Tagovi

Vinogradari Vinari Markica Boca Vino Kvaliteta Vinarstvo Oznaka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.