Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Martinje
  • 11.11.2016. 16:30

Martinje uz manji urod, ali kvalitetnije grožđe

Bilo je manje grožđa u vinogradima, ali je kvaliteta puno bolja nego lani!

Foto: Kutjevo
  • 1.028
  • 48
  • 0

Nakon što je Kutjevo privelo kraju ovogodišnju berbu, sprema se i za proslavu Martinja 12. i 13. studenog 2016. U planu su i Dani otvorenih podruma.

U Kutjevu je obrano grožđe i s vlastitih i s kooperantskih površina. Ubrano je oko pet milijuna kilograma od kojih oko 2 milijuna kilograma od kooperanata i oko 3 milijuna kilograma iz vlastitih nasada.

"Grožđe namijenjeno za proizvodnju vrhunskih vina je pobrano. Paralelno su tijeku radovi u podrumu gdje su isfermentirane ranije sorte. Ovisno o sorti i kvaliteti odrađuju se tehnološki postupci. Što se tiče graševine, fermentacija je pri kraju odnosno gotova. Od ulaska mošta u podrum budno i danonoćno pratimo sve organoleptičke parametre i kemijske procese.

Godina podsjeća na 2012./2013.

Bili smo malo skeptični zbog kiše početkom godine, međutim u podrumu je proces tekao puno jednostavnije nego prijašnjih godina. Ova godina po količini grožđa podsjeća na 2013., dok je po kvaliteti slična 2012.-oj. Vina su puno bolja nego lani. Grožđa je u vinogradu količinski bilo malo manje, ali je zato kvaliteta puno bolja", zadovoljan je Ivan Marinclin, glavni enolog u Kutjevu d.d.

Graševina je najzastupljenija sorta, a Kutjevo d.d. svake godine proizvede značajne količine vrhunskih vina. "Sva naša vina u buteljama imaju vrhunsku kakvoću. Najčešće zavod i graševinu koju pravimo u šaržama od milijun litara, ocjenjuje kao vrhunsko vino, no zbog navika kupaca i dalje ta vina nose oznaku “kvalitetno” jer time cijenom ostaju pristupačnija kupcima", pojašnjava enolog Marnclin.

Kutjevo obnavlja 120 ha vinograda

Oko hektar traminca na lokalitetu Hrnjevac, na oko 410 metara nadmorske visine, ostavljeno je za ledenu berbu, odnosno vina iz neke od kategorije predikata.

U vinogradima slijedi zatišje od mjesec dana nakon čega kreću radovi kao što je rezidba, popravak armatura, ali i sadnja novih površina jer na temelju EU natječaja Kutjevu d.d. predstoji obnavljanje 120 hektara vinograda što mora biti odrađeno do 2018. godine.

Autor: Dražen Krstanović, Foto: Kutjevo


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Martinje Grožđe

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]