Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledena berba grožđa
  • 09.01.2017. 07:30

Ledena berba u vinogradima Mladena Papka

U Hrvatskoj je malo vinogorja koja imaju mogućnost ledene berbe. Teško je grožđe uopće i sačuvati!

  • 3.393
  • 399
  • 0

U vinogradima poznatog iločkog vinara Mladena Papka, na Radošu, na krajnjem hrvatskom istoku, obrano je 0,7 hektara sorte Traminac u ledenoj beri za koju su se ove zime, početkom siječnja, stvorili idealni uvjeti.

Ledena berba vrhunac je proizvodnje vina. Kako bi ledene berba bila uopće moguća, temperatura mora biti minimalno minus sedam stupnjeva Celzijevih, najmanje tri dana.

Kada dođu na preradu, kao i tijekom prerade bobice moraju biti smrznute, pojašnjava naš domaćin dok prolazimo kroz vinograd pod snijegom nedaleko podruma i kušaonice vina Papak koju je ta obitelj izgradila prošle godine.

Ledena berba u vinogradima Mladena Papka

"Da je ovo grožđe obrano u jesen dalo bi oko 4 tisuće litara vina. Ledenog će biti tek 300-tinjak", napominje dok pod nogama škripi snijeg, a vrijednih desetek berača brzo škarama skida zamrznute grozdove jer napolju je, ni manje ni više, nego -14, a po osjetu zasigurno i puno više.

Svaka bobica zlata vrijedna

"Imam jednu majicu, drugu majicu, treću majicu, duks, još jedan duks, ovu jaknu i kapu i još jednu kapu. Debele čarape-dvoje, velike čizme sam si obula i troje hlača imam. Eto", kaže beračica Vesna Češko dodajući kako je svaka bobica zlata vrijedna.

Naime, litra vina iz ledene berbe zna stajati i do 2 tisuće kuna, a Mladen Papak namjerava ga pakirati u boce od po 3,75 decilitara, čija cijena će, kako kaže, biti oko 500-600 kuna. Napominje kako vina iz ledene berbe imaju više marketinški nego komercijalni značaj te će ih njegova vinarija koristiti prvenstveno za promociju same vinarije i podruma, a tek potom je po značaju prodaja takvih vina.

Mladen Papak

Malo vinogorja koja imaju mogućnost ledene berbe

"U Hrvatskoj je malo vinogorja koja uopće imaju mogućnost ledene berbe. Teško je grožđe uopće sačuvati do ledene berbe. Jer nakon jesenske berbe dolaze obično kiše, pa trulež i kada smo sve to uspjeli sačuvati sada nam ptice prave velike probleme jer su ostale bez hrane u prirodi i ovo grožđe im je idealna zimska hrana", navodi Mladen Papak.

Prema njegovim riječima, proizvedeno vino od grožđa iz ledene berbe bit će specifično, jantarno žute boje, redovito s ostatkom šećera, u misu će se osjetiti izrazito predikatna nota koja asocira na petrolejske mirise.

"Ova vina ćemo kada dozriju slati i na ocjenjivanja i očekujemo da ćemo dobiti značajne nagrade, prije svega zlatne medalje što će nas onda snažno promovirati", kaže.

Smrznuto grožđe na trsu

Prema njegovim riječima, cijela srž ledene berbe je da osim onoga da imamo visoku koncentraciju šećera, je i da imamo niske temperature, minus 7 i niže i da grožđe u trenutku berbe i prerade bude u smrznutom stanju.

"To je poanta čitave ledene berbe", pojašnjava ovaj vinar i vinogradar čiji se vinogradi na Radošu nalaze na samim obroncima Fruške gore na nadmorskoj visini od 220 metara, a s kojih pogled puca na sve četiri strane Srijema koji je posebice lijep u zimu, kada ga vinograde i polja prekrije snijeg koji dok hodate škripi pod nogama. Ugrijati vas može jedno dobro vino ili domaći vinjak, kakvog kod Mladena Papka, na sreću, ne manjka.


Fotoprilog


Tagovi

Vino Vinogradi Zimska Berba Podrum Mladen Papak Ilok Zima -14 Promocija Radoš Berači Srijem Ocjenjivanje Predikatna Vinarija Mošt Cijena Marketing Vinogorje


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?