Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 13.07.2016. 15:00

Kraj problemima s pepelnicom i grozdovim moljcem!

U vinogradima u kojima nije na vrijeme i pravilno obavljena zaštita, vidljivi su simptomi pepelnice. U tijeku je i let druge generacije grozdovih moljaca.

Foto: strecosa/pixabay.com
  • 2.496
  • 122
  • 0

U vinogradima u kojima nije na vrijeme i pravilno obavljena zaštita, vidljivi su simptomi pepelnice. U tijeku je i let druge generacije grozdovih moljaca. Za zaštitu vinograda tvrtka Syngenta preporuča fungicid Dynali i insekticid Affirm s kojima nestaju problemi s pepelnicom i grozdovim moljcem.

Simptomi pepelnice lako se prepoznaju

Kiše slabijeg intenziteta sa sunčanim razdobljima, visokom temperaturom i vlagom zraka, favoriziraju razvoj pepelnice za koju kažemo da je vrlo podmukla bolest. Ona napada list, ali najviše stradaju bobice koje zaostaju u rastu i naknadno pucaju te se na njih naseljava siva plijesan. Takvo trulo grožđe je loša sirovina u proizvodnji vina.

Pepelnica na bobama

Simptomi pepelnice lako se prepoznaju po pepeljastoj prevlaci, no ponekad je tada već kasno za uspješnu zaštitu, zato se u intenzivnim vinogradima ova bolest suzbija preventivno kad se ostvare uvjeti za razvoj bolesti. Da bi uspješno suzbili pepelnicu sve do zatvaranja grozda u ovoj fazi koristimo najučinkovitije fungicide kao što je Syngentin novi fungicid Dynali.

Dynali sadrži dvije djelatne tvari difenkonazol i ciflufenamid. Difenkonazol je sistemični fungicid. Osim površinskog djelovanja, difenkonazol pokazuje izraženo sistemično i kurativno djelovanje te zaustavlja već postojeće zaraze i sprječava daljnje širenje.

Ciflufenamid je potpuno nova djelatna tvar iz skupine fenilacetamida. U biljci se širi translaminarno, a ima izražena svojstva djelovanja plinovitom fazom. Po osobinama i načinu djelovanja ima odlično preventivno, ali i kurativno djelovanje. Dynali se preporučuje u dozi 0,5-0,65 lit/ha ili 50-65 ml u 100 lit za klasično prskanje. Uz Dynali za suzbijanje plamenjače dodajte Ridomil Plus u dozi od 4,0 kg /ha ili 400 g/100 l za 400 do 450 čokota.

Grozdov moljac

Štete od grozdovog savijača

Osim pepelnice i plamenjače, veliki problem predstavlja i druga generacija grozdovih moljaca. Za točne termine suzbijanja grozdovih moljaca bitno je utvrditi početak leta i trenutak polijeganja jajašaca za što se koriste feromonske lovke. U nedostatku lovki tvrtka Syngenta preporuča pratiti redovne SMS poruke koje šalju vinogradarima. Za zaštitu od grozdovih moljaca najbolji izbor je insekticid Affirm. Koristi se u dozi 1,5 kg /ha ili 150 g za 100 lit vode.

Suzbijanje cikadija

Svakako se ne smije zaboraviti na nastavak suzbijanja cikada (prijenosnika fitoplazmi). Preporučamo primjenu insekticida Actara u dozi od 200 g/ha ili 20 g za vinograd od 400 do 450 čokota.

Za više informacija o zaštiti vinove loze obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: strecosa/pixabay.com


Tagovi

Syngenta Zaštita Grozdov moljac Pepelnica Fungicid Insekticid Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]