Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holcim
  • 20.02.2015. 10:30

Koje su preporučene količine za kalcizaciju?

Holcim preporuka za proljetnu kalcizaciju: Holcim Agrocal® (Ca+Mg) terra plus i Holcim Agrocal® (Ca+Mg) prah, iz razloga brže aktivacije i razgradnje u tlu.

  • 3.527
  • 91
  • 0

Svaki poljoprivredni usjev, voćni ili povrtni nasad, trebao bi prije početka postavljanja ili početka nove sezone biti optimalno opskrbljen potrebnim hranjivim tvarima i imati optimalnu lužnatost. Važno je potaknuti poljoprivredne proizvođače na provođenje analize tla kako bi primijenili odgovarajuću količinu kalcifikata u skladu sa zahtjevima tla i kulture koja se uzgaja. Analiza tla predstavlja 'krvnu sliku' tla kojim gospodarimo kako ne bi došlo do negativnog učinka uslijed prekomjernog zasićenja strukture tla.

Nikako nije preporučljivo napamet provoditi kalcizaciju, ali ni gnojidbu tla.

Međutim u Hrvatskoj je veliki problem malih posjeda i rasparceliranosti zemljišta pa većina odustaje od analize tla jer je smatra financijski velikim opterećenjem. Treba upozoriti da će kemijska analiza ubuduće postati obvezna i važno je da ju provodimo zbog vlastite dobrobiti, a ne samo zakonske obveze. Možda smo s jedne strane uvjereni da na nekim parcelama ne treba provoditi kalcizaciju, a s druge se strane pitamo zašto su nam prinosi svake godine sve niži.

Analiza tla

U suradnji sa Agronomskim fakultetom iz Zagreba, 2013. godine provedeno je testiranje učinkovitosti Holcim Agrocal® (Ca+Mg) granula u procesu neutralizacije štetne kiselosti tla na vinogradima sorte Malvazije Istarske u Poreču. Rezultati kemijskih analiza pokazali su kako je u godini dana primjenom 9 t/ha Holcim Agrocal® ostvaren porast pH vrijednosti tla za 18,3% u sloju 0-30 cm te 21,3% u sloju 30-60 cm dubine u odnosu na početnu pH vrijednost od 4,54 i 4,36. Nije za zanemariti da su također manje količine proizvoda od 3 t/ha polučile dobre rezultate te je zabilježeno povećanje pH vrijednosti od početnih 4,35 na 4,95 (13,8%) na dubini od 0-30 cm te sa 4,47 na 4,93 (10,3%) na dubini 30-60 cm u godinu dana.

Iz dobivenih rezultata, osim povećanja pH vrijednosti tla, zabilježen je i pozitivan utjecaj Holcim Agrocal® proizvoda, ne samo na mineralni sastav lišća, nego i na kemijska svojstva mošta, što u konačnici poboljšava kvalitetu vina.

Kvalitetna analiza tla može nam poslužiti kao praktičan vodič tijekom narednih godina za planiranje troškova u proizvodnji. U današnje vrijeme, kada su nam od velike važnosti visoki i kvalitetni prinosi u poljoprivrednoj proizvodnji, važno je dobro poznavanje vremena primjena Holcim Agrocal® proizvoda.

Holcim uvijek preporuča prvo provedbu analize tla pa se prema rezultatima savjetuje kojim Holcim Agrocal® proizvodom izvršiti kalcizaciju te u kojoj količini. Na Holcim web stranici www.holcim.hr\Poljoprivreda mogu se pronaći preporučene količine za provedbu kalcizacije. Vrijednosti su dobivene u suradnji sa Agronomskim fakultetom, Zavodom za ishranu bilja, a služe samo kao orijentir. Za svaki konkretan slučaj potrebno je izvršiti analizu tla.

Autor: Damir Žibrin, ing. agr.


Tagovi

Holcim mineralni agregati Holcim Agrocal Kalcizacija tla Analiza tla Rasparceliranost zemljišta Količina kalcifikata


Partner