Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 28.04.2015. 16:00

Kinezi pretekli Francuze po površini vinograda!

Francuska je i daje prva u proizvodnji vina, no Kinezi ozbiljno prijete! Kina je pretekla Francusku po broju vinogradarskih površina!

Foto: depositphotos.com,
  • 510
  • 141
  • 0

Većina ljudi koji piju vino, konzumiraju ga umjereno, a kultura vina dugovječna je sastavnica europskoga krajobraza, društva i prehrane. Sektor vina na jedinstvenom europskom tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda jedan je od najnormiranijih sektora, a vinogradarstvo i proizvodnja vina značajne grane poljoprivredne proizvodnje u EU.

Oko 3,3 milijuna ha poljoprivrednog zemljišta je pod vinogradima, 4% ukupne vrijednosti poljoprivrede čini proizvodnja vina, 165 milijuna hL iznosi godišnja proizvodnja vina i 21% svjetskog izvoza vina je EU izvoz.

Španjolska i Kina vode po količini zemljišta pod vinogradima

Na globalnoj razini proizvodnja vina pala je za 4% u odnosu na godinu prije i iznosila je 279 milijuna hektolitara.

Prema najnovijim međunarodnim svjetskim statistikama, prošle godine (2014.) najviše vina popili su Amerikanci. Podaci kažu da su Amerikanci lani popili 30,7 milijuna hektolitara vina i pretekli su čak i Francuze koji su konzumirali 27,9 milijuna hektolitara. Ono što je izazvalo najviše pozornosti je ipak da su Francuze pretekli i Kinezi, i to po broju vinogradarskih površina.

Kinezi su prema navodima svjetskih medija, prošle godine investirali strahovito puno u razvoj vinarstva pa sada prema najnovijim podacima imaju 800 tisuća hektara pod vinogradima, čime su pretekli Francuze za nijansu i potisnuli ih na treće mjesto. Na prvom mjestu je i dalje Španjolska u kojoj se nalazi 1,02 milijuna hektara vinograda.

Francuska i dalje prva u proizvodnji vina

Najveći svjetski uvoznici vina su Njemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Neovisno o tome koliko je površina pod vinovom lozom, kineska proizvodnja vina i dalje zaostaje za najvećim proizvođačima, Francuskom koja s proizvodnjom od 46,7 milijuna hektolitara i dalje drži prvo mjesto, te Italijom i Španjolskom. Kinezi su zasad na osmom mjestu s proizvedenih 11 milijuna hektolitara, no od njih sljedećih godina možemo očekivati značajan pomak u proizvodnji, sudeći po trudu koji je uložen u podizanje tolike količine vinograda.

Višegodišnji je to posao koji će se itekako isplatiti, tvrde znalci, a Kinezi ovaj poziv shvaćaju doista ozbiljno te su poveli pravu svjetku vinsku utrku.

Hoćemo li u nadolazećim godinama inače idiličnu sliku francuskog krajolika poznatog po vinskim podrumima i brežuljcima zamijeniti kineskim? Ipak su u Kini pronađeni i dokazi o vinovoj lozi koji datiraju još iz drugog i prvog tisućljeća prije Krista, a kako povijest piše priče, izgleda da nas čeka jedna epska.

Foto: depositphotos.com, @Batareykin


Tagovi

Proizvodnja vina Francuska Kina Španjolska Italija Uvoz vina SAD Zemljište Vinogra Ulaganja Sektor vina Vinska utrka


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]