Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledena berba u Kutjevu
  • 07.01.2017. 15:00

Jedna od najboljih godina za predikatna vina

Ledena berba u vinogradima Kutjeva d.d. na -12°C! Tolika količina šećera u moštu nije zabilježena unazad više do 10 godina!

Foto: Dražen Krstanović, Požega-EU
  • 7.157
  • 366
  • 0

Još jedna u nizu ledenih berbi u vinogradima Kutjeva d.d. obavljena je iznad Hrnjevca na padinama Papuka na temperaturi od -12°C koja je zadovoljila sve uvjete da vino koje se proizvede može nazvati proizvodom ledene berbe, prenosi pozega.eu.

Rijetke su vinarije i vinari koji mogu proizvesti vino ledene berbe, ali to za Kutjevo d.d. nije problem jer marljivi enolog Ivan Marinclin sa suradnicima vodi briga i o onom najmanjem trsu koji daje kvalitetan proizvod kako bi se moglo doći do vinske kapljice ledene berbe.

Uvjeti za ledenu berbu

"Nalazimo se na najvišem položaju u vinogorju. Beremo sortu traminac, ledenu berbu. Temperatura je -12 stupnjeva i zadovoljila je uvjete da se pokrene ledena berba. Mjerenjem sladora smo utvrdili da je slador iznad 127 stupnjeva po Oechslu, tako da zadovoljava parametre količine šećera", rekao nam je Ivan Mariclin koji je budnim okom pratio berbu na veoma hladnom i vjetrovitom vremenu.

Ivan Marinclin, glavni enolog u Kutjevu d.d.

Marljive i vrijedne ruke radnika Kutjeva d.d. ubirale su i onaj najmanji smrznuti grozd jer znaju da se iz tih grozdova može proizvesti vrhunska ledena kapljica koja će u doglednom vremenu dobivati prestižna priznanja ne samo u Hrvatskoj već i na sajmovima kako u EU tako i prekooceanskim zemljama.

Očekuju preko tone ledenog grožđa

"Ostavili smo količinu veću od jednog hektara i očekujemo preko tone grožđa, a to je oko 300 do 500 litara. U normalnoj berbi, ovisno o položaju i kvaliteti, dobijemo od 5 do 12 tona, ali za ledenu je to puno manje. I proces u podrumu je vrlo složen. U svakoj berbi je važno da se grožđe preradi u što kraćem roku, a u ledenoj je važno i da bude smrznutom stanju, koncetrirani mošt se cijedi i ide na fermentaciju koje su vrlo duge, traju i preko godinu dana tako da se vino na tržištu može naći tek za dvije godine", dodao je susretljivi enolog Ivan Marinclin koji je pojašnjavao i one najmanje detalje oko proizvodnje vina ledene berbe.

Radnici i predsjednik Uprave zajedno u berbi

Ledenoj berbi, kako nam je rekao, rado se odazvao i novi čelni čovjek Kutjeva d.d., predsjednik Uprave, Mladen Pavić koji je rame uz rame sa svojim radnicima proveo vrijeme u berbi i time pokazao solidarnost sa svojim radnicima, ali je i iskusio kako je radnicima raditi na toj hladnoći.

Mladen Pavić, predsjednik Uprave Kutjeva d.d.

"Kutjevo više od 200 godina prakticira ledenu berbu, a ona je posljednjih godina i zakonski definirana. Kako je ovo općenito bila jedna od boljih godina, tako će sigurno i ovo predikatno vino iz ove godine, ova ledena berba, biti jedno od ponajboljih vina te kategorije.

Nova godina, novi nasadi

Kao što je i ranijih godina Kutjevo d.d. osvajalo razne nagrade na najprestižnijim natjecanjima, tako očekujemo da će i ovo vino možda nadmaštiti sve dosadašnje rezultate u predikatnim vinima", istakao je Mladen Pavić, predsjednik Uprave Kutjeva d.d. koji je naglasio kako je u tijeku nekoliko projekta u koje je uvrštena sadnja novih nasada već ovog proljeća.

Kutjevo d.d. će ukupno do 2018. zamijeniti oko 120 hektara postojećih vinograda koji će postati i nešto drugačijeg sortimenta ali na tragu graševine.

"Ovog proljeća ide i krčenje još jedne lokacije od 16 hektara, a vidjet ćemo kako će biti dalje i s planovima i sa sortimentom, tržištem, ali i izvorima financiranja", dodao je Pavić.

Marljivi i na niskim temperaturama

Nakon berbe posjetili smo i podrum gdje je krenula proizvodnja predikatnog vina. Prema riječima glavnog enologa Kutjeva d.d. Ivana Marinclina doznajemo da je sadržaj šećera u moštu veći od 250 Oechsla što unazad više od 10 godina nije zabilježeno. Gledajući na sve navedeno možemo samo pretpostaviti kakva će kvaliteta ledene vinske kapljice biti.

Autor i Foto: Dražen Krstanović, Požega-EU


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Ledena berba Kutjevo Dražen Krstanović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]