Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta vina
  • 26.05.2015. 18:40

Iz benkovačke mikroklime iznikao Korlat Rose

Na kvalitetu u značajnoj mjeri utječe mikroklimat uzgoja vinove loze i upravo je korlatski položaj taj koji jamči vrhunsku kvalitetu ove vrijedne i priznate sorte što je potvrđeno i u ovakvoj iznimno zahtjevnoj vinogradarskoj godini

Foto: depositphotos.com,
  • 439
  • 18
  • 0

Prije desetak godina, pojam Korlat, kraj Benkovca, na vinogradarskim i vinarskim kartama Hrvatske nije postojao, a danas je upisan zlatnim slovima na vinarskim kartama Europe, ali i svijeta, čime svjedoči koje poljoprivredne potencijale ima Hrvatska.

Nakon obrade 100 ha tvrdog dalmatinskog kamena, korova i makije koja je započela 2004. godine i sadnji loza merlota, cabernet sauvignona i syraha, vina iz Korlata od lansiranja prve berbe 2011. godine, osvojila su 35 prestižnih nagrada na međunarodnim ocjenjivanjima vina. Osim stručnjaka, kvalitetom korlatskih vina oduševljavaju se i potrošači, jer to su vina koja su svojom pojavom osvojila hrvatsko tržište, naročito vinoteke i kanal HoReCa.

Korlatski položaj jamči kvalitetu

U toj bisernoj niski stručnjaci tima Badel 1862 d.d., Vinarija Benkovac kreirali su i odnjegovali novo vino, Korlat Rose, vino koje savršeno nastavlja niz već kvalitetom dokazanih vina Korlat; Merlot, Merlot boutique, Cabernet Sauvignon, Syrah. Uz vrhunski položaj, izniman angažman vinogradara i enologa koji posebno dolazi do izražaja u ekstremnim vinogradarskim godinama, sva raskoš svjetski priznatih sorti Cabernet Sauvignona i Syraha pretočena je u kapljice Korlat Rosea 2014.

Na svečanoj prezentaciji vina Korlat Rose, u Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, Resort Punta Skala, razgovarali smo sa Dubravkom Čukom, direktorom razvoja vinogradarstva i vinarstva, Badel 1862 d.d. i Božom Škarom, rukovoditeljom Vinarije Benkovac, Badel 1862 d.d.

U Punta Skali svečano predstavljen Korlat Rosė

"Bazni nositelj Korlat Rosėa 2014, sa 75% udjela, je dokazani kralj crvenih vina Cabernet Sauvignon, francuska sorta koja je nastala spontanim križanjem Cabernet Franca i Sauvignona bijelog. Na kvalitetu u značajnoj mjeri utječe mikroklimat uzgoja vinove loze i upravo je korlatski položaj taj koji jamči vrhunsku kvalitetu ove vrijedne i priznate sorte što je potvrđeno i u ovakvoj iznimno zahtjevnoj vinogradarskoj godini", rekao nam je Dubravko Čuk te istaknuo kako u aromatskom profilu Rose vino karakterizira bogatstvo raznovrsnih voćnih aroma poput borovnica, crnog ribizla, kupine te diskretnih začinskih aroma koje potjeću od sortnih karakteristika Syrah-a.

Unatoč lošim vinogradarskim uvjetima - dobra godina

"Ovaj Rose definitivno nije samo jednostavno, svježe ljetno vino već ga u organoleptičkom dijelu odlikuje punoća, harmoničnost, koncentriranost voćnih aroma koje se iz mirisnog dijela nastavljaju i u samom okusu. Suho vino, lijepo izbalansiranih alkohola (13 vol%) i kiselina (7 g/lit) koje bogatom tijelu osiguravaju potrebnu svježinu, a u ustima vino je živo, toplo, uravnoteženo, trajno i zrelo za konzumiranje. Upravo zbog kompleksnosti ovog vina u kojem je istovremeno sadržana elegancija i snaga preporučamo ga uz specijalitete od jadranske bijele ribe, tartarski biftek, školjke i rakove", naglasio je Dubravko Čuk.

Rukovoditelj Vinarije Benkovac, Božo Škara istaknuo je kako su u iznimno zahtjevnoj vinogradarskoj godini kakva je bila 2014. zbog natprosječno visokih oborina kako u vegetaciji, tako i u vrijeme berbe, samo iznimno dobri vinogradarski položaji bili u stanju očuvati i dati iznimnu kvalitetu grožđa. Naveo je kako upravo opisana ekstremna godina, još jedna potvrda visokog potencijala položaja Korlat, gdje je unatoč lošim uvjetima osigurana odlična kvaliteta grožđa, kao potencijal za proizvodnju vina iznimne kvalitete.

"Nakon vrlo kratke maceracije radi ekstrakcije boje, alkoholna fermentacija vođena je u kontroliranim uvjetima na 15 do 17 stupnjeva celzijusa, čime se postigla voćnost i svježina. Nakon alkoholne fermentacije provedena je malolaktična fermentacija radi dodatnog postizanja harmonije i elegancije okusa. Završno blendiranje provedeno je nakon provedene malolaktike i prvog pretoka nakon čega je nastavljena njega miješanjem vina na finom talogu kvasca", kazao nam je Božo Škara.

Foto: depositphotos.com, @gyuszko


Tagovi

Korlat Rose Dubravko Čuk Makija Korov Vinarske karte Merlot Božo Škara Vinarija Benkovac


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.