Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz vina
  • 12.06.2014. 12:00

Hrvatska vina putuju u daleku Kinu!

U Kini dogovorene nove isporuka hrvatskih vina za tu zemlju. Kinezi su tek u fazi učenja ispijanja vina, ono im je još kao neka egzotična roba, više vole intenzivne okuse, a jako dobro reagiraju na chardonnay

Foto: depositphotos.com, molka
  • 352
  • 26
  • 0

Na jugoistoku Kine u Ningbou, inače udaljenom oko 60-tak kilometara od Šangaja, od 8. do 11. lipnja se održao kineski međunarodni sajam proizvoda svakodnevne potrošnje (CICGF). Ove godine na sajmu su se predstavile i hrvatske tvrtke, među kojima su najznačajniji uspjeh postigli hrvatski vinari i njihova vina. Tako su u Kini dogovorene nove isporuke za tu zemlju, kako doznajemo iz Hrvatske gospodarske komore.

Dalek put za hrvatska vina na uistinu zahtjevno tržište

Goran Dumančić, vlasnik Erdutskih vinograda, koji je i osobno bio nazočan na sajmu, zahvalio je na uspješnoj prezentaciji hrvatskih vinara: "Ovo je dalek put, Kina je zahtjevno tržište, ali upornost nam se isplatila. Zahvaljujući trudu i zalaganju HGK, hrvatski vinari imali su odličnu priliku stupiti u kontakt s poslovnim ljudima iz regije i ljudima iz rukovodstva državnih struktura. Očekujemo da će se suradnja i dalje razvijati te pozivamo i ostale hrvatske tvrtke da nastupe na kineskom tržištu."

Inače, sajam na kojem su hrvatski vinari nastupili četvrti je po veličini sajam uvoza i izvoza koji se tradicionalno svake godine održava u mjesecu lipnju u gradu Ningbou, jednoj od najvećih luka u Kini. I ove godine ondje su se okupili brojni izlagači i posjetitelji iz cijeloga svijeta. Tijekom ovogodišnjeg sajma u zasebnom paviljonu organiziran je izložbeni prostor namijenjen isključivo predstavljanju zemalja Istočne i Srednje Europe pod nazivom Central and Eastern European Countries’ Products Expo 2014. radi lakšeg povezivanja kineskih tvrtki s tvrtkama zemalja Srednje i Istočne Europe te poboljšanja dosadašnje suradnje s tržištima spomenute regije i smanjenja razlika u omjeru trgovinske razmjene s Kinom.

Kinezi vole intenzivne okuse

Inače, osječki poduzetnik Goran Dumančić pokrenuo je ideju o osječkoj izvoznoj ofenzivi prema Kini, pa je tako put Ningboua početkom mjeseca svibnja već otišao kontejner proizvoda u kojemu je zapakirano 14.000 boca sedam sorti vina iz Erdutskih vinograda.

Slavonsko vino koje će se za početak naći u trgovinama grada Ningboa, prilagođeno je kineskom tržištu. Dodane su mu arome koje više odgovaraju njihovim nepcima. "Kinezi tek uče piti vino, to im još kao neka egzotična roba. Jako dobro reagiraju na chardonnay. Vina koja smo poslali zasladili smo jer oni vole intenzivne okuse", rekao je za Večernji Dumančić.

Velik interes za hrvatske prehrambene proizvode i vina

Na ovogodišnjem sajmu veliko su zanimanje Kinezi, uz vina, pokazali za hrvatske prehrambene proizvode. Predstavljene su sorte slavonskih, istarskih i dalmatinskih vinarija, a prisutni su hrvatski vinari, uz sudjelovanje na sajmu, posjetili i Ningbo bescarinsku zonu te održali sastanak s članovima uprave zone. U povodu proslave druge godine poslovanja Hrvatskog paviljona, tvrtke koja promovira i prodaje hrvatske proizvode u Ningbo bescarinskoj zoni, direktor zone Wang izrazio je svoje zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te zaželio još uspješniju buduću suradnju.

Narodna Republika Kina ima značajan interes za gospodarsku suradnju sa Srednjom i Istočnom Europom te je pokrenula niz inicijativa kako bi poboljšala dosadašnju suradnju sa zemljama iz navedene regije. Tako je uz održavanje ovogodišnjeg sajma organizirala i održavanje Konferencije o promicanju trgovine između NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe na razini ministara gospodarstava spomenutih europskih zemalja te Investicijski forum na kojem su zemlje sudionice imale priliku predstaviti svoje investicijske projekte i mogućnosti suradnje.

Održana je i poslovna konferencija na razini komora Srednje i Istočne Europe - 2014 China (Ningbo) - CEEC Business Conference of Chambers of Commerce, na kojoj je sudjelovala i Hrvatska gospodarska komora koja je tom prilikom potpisala Sporazum o suradnji komora 16 zemalja Srednje i Istočne Europe s Kineskim vijećem za promicanje trgovine grada Ningboa.

Foto: depositphotos.com, molka


Tagovi

Izvoz vina Kina Goran Dumančić Erdutski vinogradi Chardonnay Hrvatski vinari CICGF Sajam Isporuka vina Slavonska vina Wang HGK Srednja Europa Istočna Europa Ningbo Šangaj


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]