Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 13.06.2015. 07:15

Hrabro investirali u struku i kvalitetu - i uspjeli!

Predispozicije za uzgoj autohtonih sorti kao što su Plavac mali i Pošip na ovim su položajima idealne - Komarnu krasi 2.600 sunčanih sati godišnje. Na oko 100 hektara vinograda uzgajamo Plavac mali, Pošip i Tribidrag

Foto: Damir Štimac
  • 1.852
  • 227
  • 0

"Za ulazak u investiciju i pokretanje branda bilo je potrebno mnogo hrabrosti, ali smatramo da smo investiranjem u struku, kvalitetu vina, ekološku proizvodnju, izgradnju vinarije potaknuli neke promjene u domaćem vinogradarstvu. Ili kako to volimo nazvati, trudili smo se potaknuti renesansu hrvatskog vinarstva", riječi su Damira Štimca, čija se obitelj diči dugogodišnjom tradicijom proizvodnje vina.

U vlasništvu obitelji Štimac nalazi se poduzeće Rizman d.o.o., a naziv je dobilo po pradjedu Mihovilu Miji Popichu. On je naime bio poznat po nadimku Rizman te je bio prvi vinar u obitelji Štimac. "Naš pradjed Mihovil u dolini Neretve imao je osam tisuća loza te proizvodio vino, a doživio je 96 godina. Pradjed rođen 1885. godine odgojio je našega oca Vladu te smo u njegovu čast i u ime obiteljskih korijena poduzeću odlučili dati ime Rizman", priča nam Damir Štimac. Damir je najmlađi od trojice braće te tako Mihovil, Igor i Damir zajedno s ocem Vladom vode poduzeće. "Nemojte izostaviti majku Ljubicu, koja upravo za goste radi najbolje krempite u državi", s osmijehom poručuje Damir. Njegov brat Igor naime slavni je nogometaš Igor Štimac. Da, upravo taj Igor Štimac koji je s Hrvatskom reprezentacijom osvojio treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Vinarija Rizman

Iako ima dugogodišnju tradiciju, vinarija jedno vrijeme ipak nije radila. Krajem 60-tih godina prošloga stoljeća, loza koja se nalazila u dolini Neretve zbog saliniteta zamijenjena je nasadima mandarina. Vinarija je iznova s radom počela 2008. godine, kada su podignuti novi nasadi vinograda, ali na drugoj lokaciji, u općini Slivno. Za podizanje vinograda obitelj je iskoristila sredstva pretpristupnih fondova Europske unije, točnije programa IPARD, a obitelj je prvo vino za tržište imala 2010. godine.

Ulažemo u stručni kadar, jer posao čine ljudi

Rizman d.o.o. obiteljsko je poduzeće, koje osim obitelji Štimac trenutno zapošljava i osam zaposlenih, a jednom od svojih najvažnijih investicija smatraju ulaganjem u stručni kadar, jer kako navode - posao čine ljudi. Tako su u vinogradima zaposleni agronom Petar Kusić, s dugogodišnjim iskustvom rada u Kutjevačkim vinogradima, kao i enolog Marko Šuman, jedan od najboljih poznavatelja Plavca malog. Osim toga, vinarija zapošljava i konzultanta, Dirceu Vianna Juniora, velikog brazilskog poznavatelja vina i prvog južnoamerikanca s titulom Master of Wine.

Komarna - prvo hrvatsko ekološko vinogorje

Ovaj uspješan proizvođač upisan je u Bazu proizvođača. Upiši se i ti ovdje!

"Do sada vina nismo slali na ocjenjivanje, najveću nam nagradu predstavlja izuzetan interes za našim vinima. Na sajmovima smo prisutni, ali svjesni smo da smo još uvijek relativno mlada vinarija i da tek trebamo brandirati svoj proizvod", pojašnjavaju nam. Vinogradi obitelji Štimac nalaze se na položaju Komarna u općini Slivno. Vinogorje Komarna jedino je hrvatsko vinogorje u potpunosti ekološko. "Predispozicije za uzgoj autohtonih sorti kao što su Plavac mali i Pošip na ovim su položajima idealne - Komarnu krasi 2.600 sunčanih sati godišnje. Na oko 100 hektara vinograda uzgajamo Plavac mali, Pošip i Tribidrag, ali ima i nešto Babića. Uzgoj je potpuno ekološki, a berba je u potpunosti ručna", napominje Damir Štimac te ističe da za sada raspolažu jednim apartmanom, no nije neizgledno da će u poslovanje u budućnosti uvesti i agroturizam, a u modernizaciju proizvodnje svake se godine ulaže. Tako se na ljeto planira veliko otvorenje kušaonice te će gosti na licu mjesta moći degustirati i kupovati vina obitelji Štimac.

Štimčevi se diče svojim vinima Primus, Nonno, Pošip, Rusula, Stimac Barique No. 1 i Tribidrag, a obitelj je u svoja vina unijela svu ljubav i tradiciju te povezala s modernim dizajnom. "Plavac mali Primus, kao što samo ime sugerira, prvo je proizvedeno vino vinarije Rizman. Ideja da naziv Primus bude samo za prvu berbu naše vinarije pretočena je u odluku da Primus ostane sinonim našeg vina proizvedenog od sorte Plavac mali. Nonno je pak vino nastalo od bijele sorte Pošip, a kako je nonno stari dalmatinski naziv za djeda, ovo vino nazvali smo u čast našeg djeda Rizmana", pojašnjava Damir.

Život je prekratak da bismo pili loše vino

Grožđe se bere ručno

Osim po slavnom imenu Igora Štimca, obitelj je poznata i po brojnim tradicijama kojima se ponose. Jedna od njih je ime Mihovil, odnosno Mihael, koje je u obitelji već pet generacija. "Mihael je naše obiteljsko ime. Pradjed se tako zvao, kao i djed, a i moj trogodišnji sin također je Mihael", priča nam Damir. A da je Sveti Mihael osobito značajan za ovu obitelj govori i činjenica da je prvi objekt sagrađen na posjedu upravo bila kapelica Sv. Mihovila. Kapelica je sagrađena 29. rujna 2009. godine, upravo na dan svetkovine Sv. Mihaela te ju posjećuju brojni mještani i turisti. U kapelici se nalazi i kip Sv. Mihovila iz Bazilike Svetišta Monte Gargano u Italiji, odakle ga je donio Vlado Štimac.

"Od kada smo ušli u projekt, naišli smo na brojne probleme. No, problemi su tu da se rješavaju. Problem zemljišta rješavali smo gotovo devet godina i možda bi netko i odustao. No, sada je taj problem, kao i puno drugih stvari riješen. Nije bilo lako, ali ovo je dugoročan projekt i kao takav u početku je bio zahtjevan. Uistinu smo ponosni na sve što smo postigli. Ovo je za nas i više od posla, to je obiteljska tradicija. A najveća je sreća spojiti ljubav, posao i obitelj", zaključuje Damir Štimac.

Foto: Damir Štimac


Fotoprilog


Tagovi

Rizman vina Damir Štimac Mihovil Štimac Igor Štimac Dolina Neretve Svjetsko nogometno prvenstvo u Francuskoj Europska unija IPARD Petar Kusić Marko Šuman Dirceu Vianna Junior Master of Wine Komarna Ekološko vinogradarstvo Agroturizam Kušaon


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.


Partner