Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 13.09.2015. 13:30

Greške koje u proizvodnji vina treba izbjeći

U većini hrvatskih vinogorja berbe ranih sorti već traju. No, od grožđa do dobroga vina dug je put. Evo na što morate posebno paziti.

  • 1.269
  • 58
  • 1

Ovisno o sorti i području na kojem se vinograd nalazi, berbe grožđa su polako počele. No, ukoliko niste podrum pripremili za prihvat i preradu grožđa te vinifikaciju, sve može, kaže dipl.ing. Ferdinand Puljić iz Savjetodavne službe, biti uzalud, budući da berba i prerada grožđa čine lančani sustav, u kojemu obje radnje moraju biti odrađene u točno određeno vrijeme i na točno određenom mjestu.

Iako je danas znanje o preradi grožđa došlo do zadovoljavajuće razine, jer mnogi stručnjaci i savjetnici redovito upozoravaju na moguće probleme u preradi, neki podrumari ipak greše.

Većina vinogradara zna napraviti dobro vino, no grešaka još uvijek ima

Najčešće greške u proizvodnji vina su octikavost mošta, pojava sumporovodika, zastoj fermentacije, oksidacija, nizak ili visok alkohol te strani mirisi.

Octikavost mošta se javlja ukoliko je grožđe na preradu došlo, oštećeno ili je napravljen preveliki razmak od berbe do prerade, ali i ako se grožđe odlaže u PVC vreće, koje se zavežu i ostave na suncu. Do pojave octikavosti mošta može doći i zbog nedovoljnog sumporenja ili ako se mošt uopće ne sumpori. Pri temperaturi vrenja iznad 35 °C, kvasci odumiru, a bakterije preostali šećer u moštu pretvaraju u octenu kiselinu.

Pravilna upotreba kvasca je vrlo važna za dobivanje dobrog mošta

Sumporovodik se, pak, najčešće pojavljuje kod proizvodnje bijelih vina, a razlog su nekorištenje selekcioniranih kvasaca, nedodavanje hrane za kvasac i neprozračivanje mošta tijekom vrenja. Ako se zadovolje ta tri uvjeta, pojava sumporovodika se svodi na minimum“ ističe dipl.ing. Puljić.

Zastoj fermentacije je, pak, pojava do koje dolazi zbog izostanka uporabe selekcioniranih kvasaca ili loše pripreme kvasaca, zbog niske ili visoke temperature vrenja odnosno nekontrolirane fermentacije kao i zbog nepoštivanja karence sredstava za zaštitu bilja.

Mošt ne držite dugo u dodiru sa zrakom

Oksidacija je proces koji nastaje pri visokoj temperaturi vrenja, nedostatnom sumporenju mošta te u slučaju dužeg vremenskog razdoblja držanja mošta u dodiru sa zrakom. Niski ili visok alkohol mošta, najčešće se javljuju u slučajevima nereprezentativnog uzimanja uzorka mošta, budući da se mošt mora dobro promiješati ili ukoliko se nestručno odredi količina mošta smuljane mase, pri čemu je 1.000 kg masulja odnosno mošta i zgnječenih jagoda grožđa, jednako kao 600 litara mošta“ kaže agronom Ferdinand Poljić.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći kako ćete se i ove jeseni moći pohvaliti odličnim vinima!


Tagovi

Berba grožđa Ferdinand Puljić Savjetodavna služba Prerada grožđa Vinifikacija Mošt Podrumari Octikavost mošta Sumporovodik Octena kiselina Bijela vina Zastoj fermentacije Vrenje Oksidacija Alkohol Masulj Odlična vina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.