Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed vinara
  • 07.04.2016. 12:30

Francuski vinari oteli španjolske cisterne vina!

Ljutiti francuski vinari ispraznili su na autocesti pet spremnika sa 70.000 litara španjolskog vina u znak prosvjeda zbog povećanja uvoza!

Foto: decanter.com
  • 2.659
  • 134
  • 0

Ljutiti francuski vinari ispraznili su na autocesti pet cisterni u kojima se nalazilo uvozno španjolsko vino u znak prosvjeda, piše The drinks business.

Incident se odvijao 16 kilometara od španjolske granice, 04. travnja 2016. godine, kada je 150 vinara iz južnog dijela Francuske dočekalo brojne cisterne koje su ulazile u Francusku te prolili vino na asfalt.

Izlili 70.000 litara vina

Grupa vinara dočekala je kamione na granici u Le Boulou, kako bi pratili broj kamiona koji su ulazili iz Španjolske u Francusku. Izlili su pet spremnika sa 70.000 litara vina na autocestu.

"U dva sata zaustavili smo pet kamiona. Ovo je vrlo opasan korak, katastrofa", ističe Frédéric Rouanet, predstavnik vinara Aude.

Francuska najveći uvoznik španjolskih vina

Napetosti su rasle između vinara Francuske i Šanjolske, ali i Italije, zbog prevelikog uvoza vina u Francusku. Ovaj incident nastao je nakon brojnih potvrda da je Francuska najveći uvoznik španjolskih vina, uvezli su čak 580 milijuna litara u 2014. godini, što je povećanje od 40% u odnosu na 2013. godinu. Španjolska je najveći svjetski proizvođač vina u 2014. godini, kada je proizvela 51 milijuna hektolitara vina, nadmašujući time Francusku i Italiju zajedno.

Žele jednake zakone za sve

Rouanet tvrdi da je u 2015. godini 28.000 kamiona punih vinom iz Španjolske uvezeno u Francusku, što je razlog prodaje po nižoj cijeni. Prosvjednici se također žale da podrijetlo uvezenog vina u spremnicima nije potvrđeno i da španjolska vina nisu proizvedena prema Europskim regulativama.

"Da francuski vinogradi proizvode vina koristeći španjolske regulative, ona se ne bi mogla prodati", govori Rouanet, te nastavlja: "Želimo da Europa počne djelovati i da za sve vrijede isti zakoni!"

Francuska policija je izjavila da neće biti skorih uhićenja no da će se incident istražiti.

Foto: decanter.com


Tagovi

Francuska Vinari Prosvjed Izlijevanje vina Uvoz Vino Španjolska


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]