Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FarmShow Osijek
  • 31.08.2015. 11:35

Findri predstavio ekonomični atomizer za vinograde!

Pet Zaturn 3000 strojeva zamjenjuje 10 običnih atomizera. Njegov veliki kapacitet smanjuje vrijeme prskanja. Jedan ovakav stroj pokazuje isplativost na 50 do 100 ha površine.

  • 830
  • 92
  • 0

Tvrtka Findri je na FarmShow sajmu predstavila troredni vučeni atomizer za vinograde Zaturn 3000. To je jedan od rijetkih specijaliziranih strojeva koji su na FarmShowu mogli vidjeti oni koji se bave proizvodnjom grožđa i vina. Prema riječima marljivih djelatnika, u Hrvatskoj ima pet takvih strojeva i svi se nalaze u Erdutskim vinogradima koji sveukupno imaju 513 hektara zemlje zasađene vinovom lozom.

Zaturn 3000 je troredni atomizer za vinograde tvrtke Hardi, namijenjen neravnim terenima i dizajniran tako da smanjuje potrošnju materijala koji se koristi za prskanje. Zbog snažnog strujanja zraka, bolje se probija kroz krošnju pa tako štedi na potrošnji tekućine.

Zaturn 3000 zamjenjuje gotovo 3 klasična atomizera!

"Može prskati tri reda odjednom, što je jedna od velikih prednosti. Ima mali radijus za okretanje, što mu uvelike olakšava kretanje u vinogradu, prilagodljiv je i višenamjenski. Prskanje se kontrolira iz kabine, elektronskim putem", saznajemo od Nikole Farkaša iz tvrtke Findri.

Pravovremena zaštita vinograda

U Erdutskim vinogradima kažu kako su se za kupovinu ovih atomizera odlučili ponajprije zbog pravovremene zaštite nasada, ali i višestruke uštede. Cijena jednog takvog stroja je 250 tisuća kuna + PDV. Pravovremenu zaštitu vinograda, koja je najbitniji čimbenik za proizvodnju zdravog i kvalitetnog grožđa, treba obaviti unutar dva dana.

S obzirom na to da Erdutski vinogradi raspolažu s 513 hektara vinograda, za kvalitetnu zaštitu u dva dana klasičnom tehnologijom potrebno je angažirati 20 traktora, 20 jednorednih atomizera i 40 obučenih traktorista, što je u današnje vrijeme teško ostvarivo.

Umjesto 20 traktora i 20 klasičnih atomizera - Zaturn 3000

Zaturn 3000 na demonstracijskom polju

"S ovih pet trorednih vučenih atomizera koji angažiraju samo pet traktora i 10 obučenih traktorista, moguće je zaštitu obaviti u dva dana pri čemu se smanjuje broj potrebnih prohoda traktora na jednu trećinu, smanjuje se utrošak goriva, emisije CO2 i gaženje tla.

Ova generacija atomizera povećava kvalitetu zaštite kroz veću preciznost aplikacije i to 60 do 70%, bolju prekrivenost lisne površine zaštitnim sredstvom te boljim upravljanjem pesticidima, a ušteda se ogleda i u manjem utrošku vode", navode iz uprave.

Atomizeri su nabavljeni prema uvjetima iz natječaja za mjere iz Programa ruralnog razvoja. "Stvarni učinak Zaturna 3000 je na početku korištenja 4 hektara po satu. Ako se dnevno radi 10 sati, s pet strojeva se u jednom danu tretira 200 hektara vinograda. Nakon procesa uhodavanja očekujemo da će se kompletna površina tretirati u dva dana", riječi su Željka Findrija, direktora tvrtke.

Jedan ovakav stroj pokazuje isplativost na 50 do 100 ha površine. Donosimo i galeriju slika ispod teksta.


Tagovi

Saturn 3000 Atomizer Hardi Troredni atomizer Vinogradi Erdutski vinogradi FarmShow Findri Specijalizirani stroj Prilagodljivost Kretanje Ušteda Strujanje zraka


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/