Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći suvenir
  • 18.11.2015. 12:15

Dubrovčanin osvaja tržišta vinom u amforama

Edi Bajurin iz Dubrovnika godinama je razmišljao kako gostima ponuditi nešto domaće i zanimljivo. I tako je boce vina u amforama počeo stavljati u more. Rezultat su narudžbe iz cijelog svijeta.

Foto: Edivo vina/Facebook
  • 1.253
  • 113
  • 0

Svaka boca je unikat. I sve do posljednjeg detalja je hrvatsko. Jadransko more, vino Plavac 2012. iz Janjine, glina i anfore koje se peku u Požegi, podnožje stalka od kovanog željeza iz Siska, pa borovina za kutije koje se rade u Varaždinu, staklo, pluto, sve je domaće, ispričao je za portal dulist.hr Edi Bajurin iz Dubrovnika koji vino pakira u boce koje potom s glinenim amforama drži na dnu mora. Amfore su naravno nove, no nakon godinu ili više dana pod morem, izgledaju kao iz filmova o potopljenim starim brodovima.

Amfore s vinom ukrašene koraljima

Edi Bajurin

Na ideju je došao još prije 12 godina, no prve probne amfore bacio je u more 2011. godine, na nekoliko lokacija oko poluotoka Pelješca, kako bi se uvjerio da vino neće izgubiti na kvaliteti. Vrlo važno je bilo staviti dobre čepove kako more ne bi prodrlo u boce. Amfore su, kaže posložili u kaveze i stavili lokot kako bi spriječili krađe. Na nekim su lokacijama, na ovim vinskim suvenirima vrlo brzo počeli rasti koralji, kamenice i alge, a ne nekima ništa.

Tako da ih sada uranjavaju na samo tri lokacije koje su se pokazale najboljima. Dubina se mijenja, no temperatura mora biti između 15 i 17 stupnjeva. U prosjeku svaka amfora odleži u moru između jedne i pol do dvije godine i tokom toga razdoblja vadi se i pregledava i do 50 puta. Edi je patent izrade zaštitio i na Zavodu za intelektualno vlasništvo. S obzirom da je postupak izrade ovih suvenira nazvanih Navis Mysterium, dugotrajan i treba puno kvalitetne ambalaže, cijena boce s kutijom doseže i do 1.500,00 kuna.

Već sada, kaže Bajurin, ima narudžbi više no što u određenom vremenu može napraviti. Primjerice do Nove godine u Ameriku mora isporučiti 500-tinjak amfora s vinom. Traže ih i iz Hong Konga i Češke, a i mnogi hrvatki ljubitelji vina žele u svojoj kolekciji Plavac u ovakvoj ambalaži. I svi će doći na red, no onim tempom kojim priroda bude obavljala svoj dio posla.

Foto: Edivo vina/Facebook


Tagovi

Unikat Jadransko more Plavac Janjina Glina Požega Kovano željezo Sisak Borovina Varaždin Glinene amfore Dno mora Pelješac Edi Bajurin Dubrovnik Koralji Kamenice Alge Patent Intelektualno vlasništvo Navis Mysterium Ambalaža Amerika


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]