Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski teran
  • 23.01.2017. 10:30

Dobra vijest za Istrane, Teran je i naš!

U komisiji navode kako će se hrvatskim vinarima u Istri omogućiti da i dalje prodaju vino pod imenom teran. Tom promjenom priznaje se činjenica da je teran također sorta grožđa u Hrvatskoj. Hrvatski teran bi na etiketama imao natpis Hrvatska Istra, a ispod bi manjim slovima pisalo - teran!

Foto: Moreno Coronica
  • 2.822
  • 469
  • 0

Europska komisija tvrdi da Hrvatska može prodati "Teran" vino iako je Slovenija registrirala sortu teran zaštićenom oznakom izvornosti.

Čeka se još samo formalni akt EK, čime će konačno biti riješen višegodišnji spor između Hrvatske i Slovenije. Dvije zemlje nisu se nikako mogle dogovoriti oko korištenja imena teran pa je spor razriješila EK pozivajući se na pozitivne propise i dobru europsku praksu.

Teran hrvatske Istre

U komisiji navode kako će se hrvatskim vinarima u Istri omogućiti da i dalje prodaju vino pod imenom teran. Tom promjenom priznaje se činjenica da je teran također sorta grožđa u Hrvatskoj. Hrvatski teran bi na etiketama imao natpis Hrvatska Istra, a ispod bi manjim slovima pisalo teran.

Čeka li nas tužba?

Sada je pitanje kako će na nastavak ove priče reagirati slovenska strana. Tamošnji mnistar poljoprivrede Dejan Židan najavio je tužbu prema EK, u slučaju da se Hrvatskoj dopusti korištenje imena teran.

Hrvatska i Slovenija vode spor oko imena teran već dvije godine. Slovenija je 2000. godine zaštitila teran kao autohtoni proizvod te je ulaskom u EU zaštitu prenijela u europski sustav zaštićenih autohtonih sorti. To je rezultiralo uklanjanjem vina teran hrvatskih proizvođača, izuzev starih zaliha, s polica trgovina.

Foto: Moreno Coronica


Tagovi

Teran Hrvatska istra Europska komisija


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!