Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iuris vinarija
  • 11.02.2017. 07:30

Desetine tisuća litara vina proizvedu, ali i izvezu

50 ha vinograda uglavnom čine crne sorte te svega 10% bijelih, od kojih prevladava Sauvignon Blanc.

Foto: Domagoj Klasiček, Facebook
  • 3.387
  • 435
  • 0

Davne 1977. godine, umirovljeni dekan osječkog Pravnog fakulteta, profesor doktor prava, Damir Klasiček sa svojom obitelji nastavlja tradiciju vinogradarstva i vinarstva koju je sadnjom prvih vinograda u Erdutskom vinogorju na Kraljevu Brdu započela poznata osječka obitelj Piller 1910. godine.

17 godina poslije, kruna rada i truda radišnih Klasičeka ogleda se kroz pokretanje Vinarije Iuris koja 1994. godinu obilježava kao godinu novog početka.

50 ha pod penjačicama iz porodice lozica u vlasništvu jedne od najboljih vinarija u RH

Upravo stoga, 50 ha vinograda kojeg uglavnom čine crne sorte (90%) te svega 10% bijelih, od kojih prevladava Sauvignon Blanc, izdvajaju ovu obitelj iz mase. Obitelj krasi i plodno tlo Slavonije na kojemu su zasadili crne sorte, baš u vrijeme masovne sadnje bijelih.

Na godišnjoj razini proizvedu oko 300.000 litara i 48 različitih etiketa

Uzimajući u obzir Filozofiju vina Béle Hamvas koja kazuje da most između prvog i posljednjeg dana čovjek može podnijeti samo u nesvijesti, a ta nesvijest je vino, na godišnjoj razini proizvode oko 300.000 litara, a zahvaljujući vinskoj strasti i 48 različitih etiketa sunčeve svjetlosti zarobljene u vodi, prigodna izreka za za vino talijanskog filozofa, Galilea Galileia.

"Premda ih imamo samo 10%, krasi nas čitava lepeza bijelih vina od kojih osobito izdvajamo Sauvignon Blanc po kojemu smo najpoznatiji, Graševinu, Chardonnay, Pinot bijeli, Pinot sivi, Traminac i Muškat, dok od crnih ističemo Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot crni, Plavac mali, Vranac i velike količine Roze vina (više od 50.000 butelja na gdišnjoj razini)", poručuje Domagoj Klasiček čija se poticajna vinarija može podičiti s brojnim nagradama i priznanjima u proteklim godinama na području Republike Hrvatske i šire zbog čega su u ovo vrijeme usporili sa slanjem vina na degustacije.

Vino koje su svi otpisivali osvojilo prvo mjesto

"Osobito smo ponosni nagradom iz 2009. za muškatni silvanac na sajmu Gast u Splitu. Bilo je to vino koje su svi otpisali govorivši da nije za tržište, a upravo je ono osvojilo prvo mjesto. Krasi nas, također, nagrada Zlatni dukat za najbolje bijelo vino koju smo dobili od Županije, no, kada prođete cijeli svijet gdje vas priznaju kao vinara i kada se vratite u malu sredinu u kojoj vas nikada nisu priznavali, onda to priznanje cijenite više od bilo kakve nagrade", priča Domagoj koji zahvaljujući izvozu, radu s dobrim kupcima i trgovačkim lancima poput Lidla, Bille i Interspara nema problema s prodajom, a ni reketom u trgovačkim lancima.

Surađuju s trgovačkim lancima no trgovci uvijek žele veći profit za sebe

"Prodavači trebaju uredno odraditi svoj posao, kao što to radimo i mi, vinari. Kada govorimo o kamenu smutnje, isti se ogleda kroz razlike u cijeni, odnosno rabatu, stoga se uvijek treba postaviti pravilno i profesionalno. Trgovci, naravno, uvijek žele ostvariti veći profit, no to ne smije biti na štetu proizvodnje", objašnjava marljivi enolog u čijoj vinariji, kada govorimo o infrastrukturi, nedostaje smještaj, koji je preduvjet za bilo kakvo turističko poslovanje.

U Slavoniji je zbog nižeg nivoa teško plasirati vina u ugostiteljske objekte

U Slavoniji je dosta teško plasirati proizvode u ugostiteljske objekte, jer je, tvrdi on, ugostiteljstvo na puno nižem nivou nego u Dalmaciji.

"Jasno je da jedan restoran ne može imati sva vina iz županije u asortimanu, no poželjno je da se ugostitelji orijentiraju na što više vinskih proizvođača, a ne samo na jedan brend. Tako se pokreće lanac veće proizvodnje. Ponuda stvara potražnju.

Imamo letove za van - ali nemamo za Slavoniju iz Dalmacije

Kada govorimo o razvoju ruralnog turizma, Slavoniju možemo podići na višu razinu tako da mudre glave Slavonije sjednu s mudrim glavama Dalmacije. Kao što znate, imamo jeftine avionske linije prema inozemnim zemljama, gdje mlade snage nažalost odlaze, no nemamo pristupačnih letova iz Dalmacije i Istre prema Slavoniji. Turizam je nešto što trebate pokrenuti kako bi privukli turiste. Upravo stoga, brojimo sedam vinarija u RH, od kojih su tri u Dalmaciji. Trudimo se povezati Slavoniju i Dalmaciju, a imamo, također, interes za većim proširenjem, jer je naš moto da je bolje i lošije raditi nego uopće ne raditi", dodaje vlasnik i glavni enolog vinarije Iuris.

Foto: Domagoj Klasiček, Facebook


Tagovi

Vinarija Iuris Domagoj Klasiček Damir Klasiček Pelješki vinogradari Stečaj Dingač


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?