Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinograd Slavka Matijaša
  • 13.07.2014. 09:55

Čudesna djela prirode - loza stara 70 godina!

Trs bijelog grožđa, Pošipa, star isto kao i njegov vlasnik, preko sedamdeset godina, još uvijek rađa! Na tom trsu Slavko bere i preko dvadeset kilograma kvalitetnog grožđa

Foto: depositphotos.com
  • 284
  • 36
  • 0

Da se priroda poigra sa čovjekom i njegovim djelima prava je rijetkost, ali ipak se događa. U to sam se uvjerio obilazeći vinograd gospodina Slavka Matijaša iz Vrsina. Trs bijelog grožđa, Pošipa, star isto kao i njegov vlasnik, preko sedamdeset godina, još uvijek rađa!

Na tom trsu Slavko bere i preko dvadeset kilograma kvalitetnog grožđa. Debljina trsa je poput starog stabla masline ili nekog drugog raslinja, a raste usred kamenjara u škrtoj dalmatinskoj zemlji. Teško je objasniti što ga je održalo u životu tolike godine, kada se i na najboljim vinogradskim područjima teško može naći takav slučaj. Slavko kaže da se prema toj lozi ponaša kao i prema ostalom vinogradu te da ona raste u najtežim uvjetima na tom području.

Što je uzrokom da trs tako dugo živi, teško je objasniti. Vjerojatno je i to dio dalmatinskog "dišpeta", inata da se poput težaka bori sa surovom prirodom i krševitom dalmatinskom zemljom.

Možda ovo ne bi imalo toliki značaj da se ne radi o najstarijem maslinaru i vinogradaru Slavku Matijašu iz Vrsina kod Marine, koji sa suprugom ima preko 160 godina, a još uvijek uzgaja oko 1.300 stabala masline, 3.000 trsova loze te oko 100 stabala mediteranskog voća. Loza stari zajedno sa svojim gospodarom i "ne da se". Slavka i njegovu lozu drži samo poznati dalmatinski dišpet.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Vinograd Vinogradarstvo Slavko Matijaš Trs Pošip Grožđe Dalmatinski dišpet Dalmatinski krš Priroda Vrsine


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]