Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 11.05.2020. 10:30
  • Zadarska, Benkovac

Božo Bačić u 40 minuta ostao bez 525 tisuća kuna!

Na 70.000 trsova krupa nije uništila samo lisnu masu nego i 90 posto grozdića. “Sve je otišlo u nepovrat”, kaže vinogradar Bačić koji je nemoćno promatrao kako zastrašujuće nevrijeme uništava njegov i trud njegove obitelji.

Foto: Zvonimir Vlatković
  • 6.716
  • 1.117
  • 0

Poslije tuče je kasno zvoniti, a nema smisla ni očajavati. “Treba spašavati što se spasiti dade”, kaže i poznati vinogradar Božo Bačić, kojemu je olujno nevrijeme poharalo više od 70.000 trsova vinove loze u Podgrađu kod Benkovca.

U nevremenu praćenom tučom ili ledom veličine oraha nastradali su i drugi vinogradi, ali i maslinici, voćnjaci i ratarske kulture na širem benkovačkom i stankovačkom području, najviše u mjestima Buković, Podgrađe, Popovići, Lisičić,u Kožlovcu, Radašinovcima, Banjevcima…

Otučeni listovi i grozdići

“Štete su velike i teško ih je sagledati”, kaže Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik u zadarskoj ispostavi Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede.

Posebno je teška situacija u vinogradima koji su u fenofazi rasta i razvoja mladica od 10 do 50 cm pa i više ovisno o sorti. “Mladice bez vegetativnih vrhova, otučeni grozdići, isječene lisne plojke - tužna su slika vinograda i očita žalost vinogradara, kaže Vlatković.

Tuča  u vinogradu Bože Bačića uništila lisnu masu i otukla grozdiće

Možemo samo zamisliti kako se osjećao vinogradar Bačić kad je pred njegovim očima zastrašujuće nevrijeme uništavalo njegov i trud njegove obitelji .

Uništeno 70 do 80 tona grožđa

“Sve sam promatrao iz automobila. Na trenutke sam pomišljao da je sud svita”, kaže Bačić koji je pohitao u vinograd prije nego što je nevrijeme počelo. Tuča nije prestajala, divljala je  punih 40 minuta i sve, kako kaže Bačić, “pretvarala u papar”. Osim lisne mase otucala je i grozdiće. “Ostalo ih je 10-ak posto, a i oni su oštećeni”, kaže Bačić i tužnim glasom dodaje; “Lisna masa će se s  vremenom oporaviti, ali 90 posto grozdića otišlo je u nepovrat”.

Bašićev ekološki vinograd kojega je, prije 14 godina, poput Samsona ili kao Nazorov Veli Jože, podizao na 20 hektara krševitog brda obraslog niskim raslinjem i šikarom, ostaje ove godine bez uroda. “Nevrijeme mi je odnijelo 70 do 80 tona grožđa”, kaže Bačić. Vinograd je u ekološkom uzgoju tako da bi i ove godine, kao i dosad, na svakom trsu ostavio  oko kilogram i desetak deka grožđa, što je osnovni preduvjet za vrhunska vina. “Krupa je i taj kilogram svela na nulu”, govori Bačić. U 40 minuta ostao je, kaže, bez 525.000 kuna. To je brojka koja se dobije ako se 70 do 80 tona očekivanog uroda pomnoži sa 7 kuna kolika je prosječna cijena kilograma grožđa.

Kako do retrovegetacije?

“Što ne ne može promijeniti mora se prihvatiti”, kaže Bačić.

Odmah po prestanku nevremena on je krenuo prskati poharani vinograd. “Prskao sam pripravcima na bazi bakra i sumpora koja su dozvoljena u ekološkoj proizvodnji. Lisna masa će se oporaviti, ali grozdovi neće. Oni su otučeni, a ako koji i ostane, neće biti za vino”, kaže Bačić, čija vina od sorti Merlot, Syrah i Cabernet sauvignon su višestruko nagrađivana ne samo na domaćim nego i međunarodnim smotrama vina pa i na prestižnom Decanteru.

Prskanje fiziološkim biostimulatorima za oporavak loza

Prema naputcima Ivana Šimičevića višeg stručnog savjetnika, Bačić je kao i ostali vinogradari odmah proveo zaštitu tzv. fiziološkim biostimulatorima, aminokiselinama  za brži oporavak loze. “Treba doći do retrovegetacije iz spavajućih i latentnih pupova”, kaže Šimčević.

Tuča protutnjala i benkovačkim krajem, stradao vinograd Zvonimira Bačića

Posebno je teška situacija u vinogradima Zvonimira Bačića, koji je također u eko uzgoju, te Branka Kutije u Lisičiću. U njegovom mladom, prije dvije  godine podignutom vinogradu s autohtonom sortom Svrdlovina stradali su i pupovi tako da će posljedice biti višegodišnje. Uglavnom, ni dogodine neće biti uroda.

Počela službena procjena šteta

U nevremenu i tuči koja je poharala benkovačko i stankovačko područje nisu stradali samo vinogradi nego i voćnjaci - trešnje, bajami, masline… Stradalo je i svo povrće na otvorenom uzgoju. Unatoč suši i nepovoljnoj vlažnosti tla i oni su obavili zaštitu svojih nasada da umanje štete od patogena tj. biljnih bolesti i štetnika kojima su mehanička oštećenja idealna mjesta infekcije u širenju šteta.

Predstavnici grada Benkovca i Zadarske županije u vinogradu Zvonimira Bačića

Tučom pogođeno područje obišli su ovih dana i predstavnici Zadarske županije, dožupan  Šime Mršić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić u pratnji gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića. Započela je procjena šteta koje su, prema prvim izvidima, višemilijunske. Kolike su stvarno utvrdit će službe Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Kada stignu izvješća o nastalim štetama, poljoprivrednici i njihove matične jedinice lokalne samouprave najvjerojatnije će od Zadarske županije zatražiti proglašenje elementarne nepogode.


Fotoprilog


Tagovi

Božo Bačić Tuča Zvonimir Vlatković Elementarna nepogoda Zadarska županija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[ VEČER CLAAS KOMBAJNA ] U četvrtak, 21. ožujka, u našoj velikoj hali održana je večer #claas kombajna. Uz kratku retrospektivu žetve kroz povijest, posjetiteljima su predstavljena tri modela CLAAS kombajna - Lexion, Trion i Evion kao i nov... Više [+]