Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješna berba
  • 27.09.2015. 11:35

Botritis zaobišao kutjevačko vinogorje

Odavno je poznato da vinogradi na obroncima Krndije i Papuka daju odličnu sirovinu, a tamošnji vinogradari i podrumari od nje rade vrhunsku graševinu. Još ako je urod dobar, a godina prošla bez većih problema s bolestima vinove loze, zadovoljstvu tamošnjih vinara nema kraja.

Foto: Anđelko Banović
  • 160
  • 10
  • 0

Berba poznate kutjevačke graševine privodi se kraju. Tamošnji vinogradar Vlado Krauthaker ističe kako su se žurili da što više grožđa uberu prije ovog hladnog i kišovitog vremena.

No, protiv vremena nekad se ipak ne može. Berbom su zadovoljni, jer bobice su bile zrele, a sladori odlični. Općenito, vinogradari ovom godinom mogu biti itekako zadovoljni, jer lozu nisu jako napadale bolesti. Dio grožđa ostavljen je za kasniju berbu i predikatna vina, jer bilo bi šteta ne iskoristiti odlične uvjete.

Kutjevačka graševina odlično rodila

I u vinogradima vinara Branka Mihalja iz Kutine, također je živo. Vlasnik ističe kako su sladori bili oko 90 eksla odnosno imali toliko šećera u bobicama, dok će ga grožđe, koje još nije ubrano imati između 94 i 98 eksla.

Za razliku od prošle, kada je graševini puno problema stvarao botritis, ove godine su vinogradi bili puno zdraviji. Dobri sladori su, kaže Mihalj, članove Udruge Kutjevački vinogradari, potaknuli na razmišljanje da ponovno uvedu zlatnu markicu za kvalitetu. Jer, iako je graševina svake godine u kutinskom vinogorju dobra, ovu markicu mogu dobiti samo vina napravljena od grožđa koje je raslo na više od 220 metara nadmorske visine.

Foto: Anđelko Banović


Tagovi

Kutjevačka graševina Vlado Krauthaker Grožđe Sladori Predikatna vina Branko Mihalj Kutina Eksli Kutjevački vinogradari Zlatna markica Udruga Nadmorska visina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]