Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Početak vinogradarske godine
  • 24.01.2017. 15:00

Blagdan vinara postaje turistička atrakcija

Crkvenom i pučkom obredu posvećenja trsa prisustvovali su gosti iz Slovenije, Zagreba, Pule i Zadra!

  • 1.404
  • 148
  • 0

U vinogradima diljem Hrvatske svake godine se 22. siječnja slavi blagdan sveca, zaštitnika vinara svetog Vinka. Isto tako je bilo i ove godine.

Svečanost obilježavanja početka vinogradarske godine se održavala dan prije 21. siječnja. Taj dan se blagoslovila loza, trs se simbolički polijevao vinom i u vinogradu Vinarije Badel 1862 u Donjem Daruvaru. Bila je organizirana i pokazna rezidba.

Događaju su prisustvovali brojni gosti ne samo iz Daruvarskog područja, ali i turisti iz Zagreba, Zadra, Pule i gosti Daruvarskih toplica iz Slovenije.

Vincekovo turistička atrakcija

"Očito je da je Vincenkovo posljednjih nekoliko godina postalo turistička atrakcija", zaključila je direktorica Vinarije Badel 1862 u Donjem Daruvaru Suzana Jurišić.

"Gosti su također bili u mogućnosti posjetiti podrum Badela u dvorcu, gdje su se upoznavali sa Baladom o vinu i siru", informirala nas je. Događaj je privukao više posjetitelja izvan Daruvara.

Turisti iz Slovenije

Zbog velikog mraza su se gosti okupili na vinogradarskom doručku u sali vinarije. Na vatri iza dvorane su mogli ispeći slaninu i kobasice te kušati kuhano vino. Po lijepom sunčanom vremenu su se svi poslije toga preselili u vinograd, gdje je nazočne pozdravila direktorica Vinarije Jurišić.

Vincekov pohod u daruvarske vinograde

Zatim su se odvijale dvije ceremonije blagoslova vinove loze - crkvenu je predvodio svećenik Žarko Turuk i pučku članovi KUD-a Kamen Sirač, koje je predvodio Stjepan Jurajić. Tamburaši su svečanost u snijegom zametenom vinogradu obogatili pjesmom i glazbom. Svirka se čula i tijekom dana. Bogata berba, koju bi ove godine vinari željeli imati, simboliziraju slanina i kobasice povješane na žici. Pokaznu rezidbu loze je predstavio zaposlenik vinarije tehnolog Saša Lukić. Odrezana loza je bila smještena u posudu sa vodom. Kad nikne, vidjet će se kakav urod možemo ove godine očekivati.

Blagdan Svetog Vinka

Gostima se osim mesnih delicija nudio i lovački grah. Naravno da se bez vina, pjevanja i dobrog raspoloženja nije obišao ni jedan vinski podrum niti vinarija na ovom području. Tradicija se mora održavati. Vincekov pohod u daruvarske vinograde, kako je događaj nazvan, organizirali su gradska uprave Daruvar, Daruvarska vinska cesta i Turistička zajednica Daruvar-Papuk. U ulozi domaćina središnje proslave se lokalne vinarije svaku godinu mijenjaju.

Nije bilo ledene berbe

Na neka naša pitanja odgovorila je direktorica Vinarije Daruvar Badel 1862 Suzana Jurišić.

Što se trenutačno događa u vinogradu?

Vinarija Badel 1862 u Donjem Daruvaru (35 ha), iskrčila većinu starih vinograda. Nove vinograde ćemo saditi u proljeće. Ove godine će biti posađeno nešto više od 5 ha i to ne samo Graševina ali i više Sauvignona. Na 6 ha ćemo pokušati posaditi autohtonu sortu Škrlet, koja se sadi uglavnom u Moslavini. To je vrlo popularna sorta sa svijetlim bijelim vinima. Tijekom zime imamo u planu iskrčiti nešto više od 3 ha vinograda iz 1988.-1989. godina. Za 2-3 godine, ćemo obnavljati i vinograde u Đulovcu.

Organizirali ste ledenu ili kasnu berbu grožđa?

Ove godine nismo organizirali ni ledenu, niti kasnu berbu grožđa, iako bi ova godina sa niskim temperaturama za njih bila idealna. U 2016. godini smo najme imali mnogo oštećene loze od proljetnog mraza, i iznos grožđa je bio smanjen. Spomenute berbe zahtjevaju veliku količina grožđa.

Vinogradi se obnavljaju, 60% površina je orezano

Kako napredujete sa rezidbom?

Mi s rezidbom počinjemo već u prosincu, a završavamo krajem veljače. Trenutno je 60% površina vinograda orezano. U ožujku počinjemo sa sadnjom novih vinograda. Režemo sa pneumatskim škarama, ali odrezanu lozu iz armature ćemo vaditi kasnije. Nekad se je rezalo i ručno.

Graševina iz prošle berbe spremna za tržište

Je li se kod vas ili u okolnim vinogradima pojavila bolest zlatna žutica vinove loze, koju prenosi američki cvrčak?

Ta se pojavljuje sporadično. Moramo biti na oprezu. Kod nas se nije pojavila. I nemam saznanja da se pojavila na području Daruvara.

Što se u siječnju radi vinskom podrumu?

Sada provodimo već drugo pretakanje i bistrenje vina. Graševina iz prošlogodišnje berbe je spremna za tržište.


Fotoprilog


Tagovi

Vincekov pohod; Sveti Vinko - blagdan vinara; Vinarija Badel


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]