Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 30.06.2014. 14:35

Bayer savjeti za vinogradare 30.06..- 06.07.2014.

Osim plamenjače, ovih dana problem u vinogradu postaje i pepelnica za čiji razvoj nije bitna prisutnost kiše te se, nakon pojave, teško suzbija.

  • 505
  • 58
  • 0

Nakon izlaska Bayerovih stručnjaka na teren, donosimo vam pregled zaštite vinograda po regijama, za naredni tjedan.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinograde u kojima ima plamenjače ili pepelnice potrebno je dodatno zaštititi preparatima Profiler (2,5 kg/ha) i Falcon (0,4 l/ha). Ovih dana vinograde napada pepelnica dok plamenjača čeka veće količine oborina. Pepelnica se razvija i bez kiše i teško se zaustavlja. U vinogradima koji su zaraženi pepelnicom potrebno je prskati svakih 4 - 5 dana većom količinom vode (potrebno je dobro okupati grozdove) dok se bolest ne zaustavi. Zelena rezidba vinograda (vršikanje) je potrebna kako bi se vinograd oslobodio viška zelene mase i dobio na prozračnosti da bi se kvalitetnije zaštitio vinograd. Odstranjivanje listova u zoni grožđa potrebno je pažljivo provoditi jer na osjetljivim sortama (rizling rajnski) sunce s južne i zapadne strane vinograda može oštetiti mlade bobice. Simptomi su slični kasnoj plamenjači.

Mlade vinograde također treba zaštititi od bolesti pripravcima Profiler (2,5 kg/ha) i Falcon (0,4 l/ha). Takve vinograde treba pažljivo oplijeviti i pustiti samo one mladice koje su potrebne za formiranje uzgojnog oblika. Korovi u vinogradima mogu se suzbijati pripravkom Basta 15 (2 - 3 l/ha) u trake odnosno ispod redova.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli tjedan, u srijedu 25.06., zabilježena je ponovna pojava grmljavinskog nevremena s tučom veličine oraha na sjeveru Istre. Velike štete u vinogradima i na ostalim poljoprivrednim površinama zabilježene su na području Umaga, Kaštela, Momjana, Brtonigle i dr. U sjevernoj Dalmaciji isti dan su zabilježene štete od tuče na području Stankovaca. U svim ostalim vinogradarskim položajima navedenih podregija zabilježene su veće oborine, na sreću bez šteta od tuče. Početak ovog tjedna prema vremenskoj prognozi ukazuje na nastavak nestabilnog vremena sa značajnijim oborinama. Vinogradarima je ovo naznaka za nastavak opreznosti u zaštiti vinograda i nastavak otežanih uvjeta borbe protiv bolesti i štetnika.

Pojavili su se i novi simptomi napada plamenjače, koji su u ovoj fazi najznačajniji na vršnim vegetacijskim dijelovima loze i zapercima. Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučuje se pripravak Profiler (3 kg/ha). Tretman pripravkom Profiler daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje. Onim vinogradarima koji još imaju bijele prevlake koje znače širenje bolesti nakon novih oborina, preporučuju se proizvodi Verita (2,5 - 3 kg/ha) i Melody Duo (2,5 - 3 kg/ha). Isto tako, preporučuje se tretman pripravkom Mikal Premium (3 kg/ha), ukoliko već nije primijenjen tri puta. Uz plamenjaču je još značajna i veća pojava pepelnice koju treba suzbiti što prije, po mogućnosti u fazi pojave spora prije nego što veći zamah bolesti izazove pucanje bobica na grozdu. Za zaštitu od pepelnice i dalje se preporučuju sistemični pripravci: Falcon (0,4 l/ha) na mjestima gdje je najjači pritisak od pepelnice, a nije koristio više od dva puta. Folicur (0,3 l/ha) tamo gdje je već Falcon iskorišten dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen. Nativo (0,2 kg/ha) ukoliko nije korišten tri puta, a očekuje se mogućnost infekcije.

Na nekim položajima navedenih podregija, posebice toplijih s ranijim sortimentom, loza ulazi u fenofazu zatvaranja grozdova i tu treba odraditi zaštitu od sive plijesni, gdje je zadnji trenutak za primjenu botricida. Grozd se zatvara, a prije samog zatvaranja potrebno je reagirati i aplicirati sredstvo unutar površine grozda gdje se nalazi većina formiranih spora ove bolesti. Zatvaranjem grozda uz povoljne uvjete, bolest prelazi u svoju patogenu fazu, a simptome pokazuje na jesen neposredno pred berbu. Grožđe truli uz pojavu sive prevlake, a značajno je smanjen prinos i kvaliteta grožđa i vina. Zato je sivu plijesan potrebno suzbiti sada najkvalitetnijim botricidom Teldor (1,5 l/ha).

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Iznimno povoljni uvjeti za razvoj najopasnijih bolesti vinove loze nastavljaju se i dalje. Iako sezona još traje, već sada možemo govoriti o jednoj od najtežih godina u smislu zaštite vinograda. Posebno oprezni moraju biti ovih dana vinogradari zbog pojave pepelnice. Uslijed vrućeg i sparnog vremena nakon obilnih oborina, u vinogradima vladaju gotovo laboratorijski uvjeti za širenje ove opasne bolesti. Nadalje, zbog oborina koje su trajale danima, mnogi vinogradari nisu bili u mogućnosti obaviti zelene radove na vrijeme te su vinogradi zbog prebujne vegetacije često zagušeni. To također pomaže stvaranju mikroklime pogodne za brzo širenje bolesti. Za zaštitu od plamenjače predlažemo i dalje uporabu sredstava Profiler (2,5 kg/ha) ili Verita (2,5 - 3 kg/ha). Za suzbijanje pepelnice preporučujemo Falcon (0,4 l/ha) kao prvi izbor. U slučaju da je pepelnica već napala vinograd, predlaže se prskanje nekim kontaktnim sredstvom zajedno sa sumpornim pripravkom u zonu grožđa, a nakon par dana ponovo treba primijeniti Falcon. Ovisno o fenofazi vinove loze, također je potrebno izvršiti prskanje protiv sive plijesni. U nekim vinogorjima je to još faza prvog prskanja nakon cvatnje, a negdje pred zatvaranje grozda. U oba slučaja preporučuje se Teldor (1,5 l/ha).

U onim vinogradima gdje ima problema s akarinozom tj. grinjama, preporučuje se suzbijanje pokretnih oblika pripravkom Envidor (0, 4 l/ha).


Dokumenti


Tagovi

Plamenjača Pepelnica Vinograd Trs Bayer vinogradar Teldor Melody Duo Folicur Nativo


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]