Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 30.06.2015. 11:55

Bayer savjeti za vinogradare 29.06.-05.07.2015.

Za sljedeći tjedan predviđen je veliki temperaturni skok, što će pogodovati širenju pepelnice. Pregledajte svoje nasade i pratite pojavu bolesti i štetnika u vinogradima!

  • 884
  • 41
  • 0

I u ovom tjednu Bayer stručnjaci donose vam savjete zaštite vinograda po regijama! Ako već niste, pregledajte svoje vinograde, uočite promjene i pravovremeno reagirajte!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinogradi su ocvali i bobice se brzo razvijaju pa su osjetljive na napade pepelnice, peronospore i zelene plijesni. Preporučujemo zaštitu vinograda pripravcima Profiler (2,5 - 3 kg/ha) i Luna Experience (0,375 l/ha). U vodu se stavlja prvo Luna Experience te Profiler. Vinogradari koji nisu štitili vinograde nakon cvatnje protiv sive plijesni trebali bi dodati Teldor (1,5 l/ha) kako ne bi došlo do napada zelene truleži, a kasnije sive plijesni. Navedena preporuka štiti vinograde 14 dana.

Grozdovi pred zatvaranjem

Prošli tjedan je padala tuča u okolici Bjelovara pa je oštetila mladice, listove i bobice u vinogradu. Preporučujemo prskanje vinograda aminokiselinama kako bi se vinogradi što prije oporavili. Nakon toga je potrebno napraviti zaštitu vinograda. Kloroza je sve prisutnija u vinogradima jer je lani došlo do ispiranja hranjiva iz tla zbog velikih količina oborina. Vinogradima treba vratiti hranjivo i dobro ih prorahliti. Cvatnja je završila pa se vinogradi mogu zeleno rezati (vršikati) kako bi se lisna masa prorijedila i olakšala zaštita vinograda. Ovih dana u nekim vinogorjima očekuju se napadi moljaca druge generacije koji mogu praviti štetu. Ako vinogradi nisu u integriranoj proizvodnji moljci se mogu suzbiti pripravkom Decis (0,4 l/ha).

Prskanje korova po vjetru ili jakom suncu izaziva isparavanje aktivnih tvari koje padaju na listove loze i pojavljuje se palež. Mlade vinograde također treba štititi protiv bolesti. Preporučujemo Mikal Premium (3 kg/ha) i Luna Experience (0,375 l/ha).

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli tjedan, s 23.06. na 24.06. zabilježena je pojava grmljavinskog nevremena s tučom veličine oraha na sjeveru Istre. Velike štete u vinogradima i ostalim poljoprivrednim površinama zabilježene su na području Umaga, Novigrada i okolnih mjesta. Na pojedinim lokacijama su štete veće od 30%. Na tim položajima je trebalo vrlo brzo reagirati s primjenom botricida zbog sprječevanja napada sive plijesni na oštećenim bobicama grozda, te primijenom nekih od aminokiselinskih pripravaka radi poboljšanja oporavka loze od nastalih šteta. Veće količine kiše koje su pale protekli tjedan na istarskom i primorskom području i dalje stvaraju uvjete za širenje plamenjače.

U Zadarskoj regiji i dalje padaju manje količine kiše, što vinogradarima uvelike olakšava posao zaštite vinograda od napada bolesti. Ipak posebnu pozornost treba posvetiti zaštiti od pepelnice, čija je infekcija zabilježena u vinogorjima zadarskog kraja. Vremenska prognoza za ovaj tjedan daje naznake stabilnog i suhog vremena.

Štete od tuče - Novigrad

Proizvođačima koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučujemo pripravak Profiler (2,5 - 3 kg/ha). Tretman pripravkom Profiler daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje. Za one koji još imaju bijele prevlake, koje znače širenje bolesti nakon novih oborina preporučujemo proizvode: Verita (2,5 - 3 kg/ha), Melody Duo (2,5 kg/ha). Isto tako, preporučujemo tretman pripravkom Mikal Premium (3 kg/ha) ukoliko već nije primijenjen tri puta.

Protiv pepelnice preporučujemo pripravak Luna Experience (0,375 l/ha), novi kombinirani fungicid (fluopiram+ tebukonazol) širokog spektra djelovanja. Osim visokoučinkovitog djelovanja na pepelnicu, iz iskustva s terena primijećeno je i vrlo efikasno djelovanje na sivu plijesan. Nativo (0,2 kg/ha) svojim djelovanjem efikasno i preventivno sprječava pojavu pepelnice, ali i suzbija pepelnicu gdje se eventualno već pojavila.

U nekim položajima navedenih podregija, posebice toplijih s ranijim sortimentom loza ulazi u fenofazu zatvaranja grozdova, i tu treba odraditi zaštitu od sive plijesni, gdje je zadnji trenutak za primjenu botricida. Grozd se zatvara, a prije samog zatvaranja moramo reagirati i aplicirati sredstvo unutar površine grozda, gdje se nalazi većina formiranih spora ove bolesti. Ove vegetacijske godine su bili idealni uvjeti za njen razvoj, što dokazuje pojava sive plijesni u zelenoj fazi prije cvatnje.

Zatvaranjem grozda uz povoljne uvjete, bolest prelazi u svoju patogenu fazu, a simptome pokazuje na jesen neposredno pred berbu. Grožđe truli uz pojavu sive prevlake, a značajno je smanjen prinos i kvaliteta grožđa i vina. Za tu namjenu Bayer preporučuje provjereno dokazan i kvalitetan pripravak Teldor (1,5 l/ha), kao i najnovije rješenje Luna Privilege (0,5 l/ha) koji ujedno suzbija i pepelnicu.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Prognoze meteorologa za padaline objavljene prošli tjedan su se u velikom postotku ostvarile, te je oborina bilo u svim vinogorjima u rasponu od 20 litara u Imotskom, pa do 40 litara na području Jezera kod Vrgorca. Olakotna okolnost je bila prilično jaka bura koja je pospješila ubrzano sušenje kišnih kapi s trsova, ali što je još važnije, onemogućila obilne i višesatne jutarnje rose u kraškim poljima i depresijama. (Konavle, Imotsko polje, Jezero, Čara i Smokvica). To je olakšalo zaštitu, te od ovih oborina neće biti većih negativnih utjecaja jer su došle nakon iznimno sušnog razdoblja. Nakon svega možemo reći da su vinogradi u odličnom stanju.

Fitotoksičnost od folijarne prihrane

Za sljedeći tjedan predviđen je veliki temperaturni skok, što će pogodovati širenju pepelnice. U lošije štićenim vinogradima (slaba aplikacija, poddoziranost) već se pojavljuju simptomi pepelnice i primarne zaraze (prvenstveno u osjetljivim sortama - žilavka, maraština, pošip ) pa preporučujemo maksimalnu zaštitu loze od ove opasne bolesti. Preporučujemo pripravke Falcon (0,4 l/ha) ili Luna Experience (0,375 l/ha). Ukoliko je u vinogradu primijećena pepelnica u obliku bijele prevlake na pojedinim bobama, onda preporučujemo Falcon u dozi od 0,4 l/ha uz jednu trećinu doze sumpornog pripravka. Pripravak Falcon ima mogućnost zaustavljanja početne faze zaraze i "pranje" bijele prevlake s boba. Isto tako je važno umjereno pročistiti zonu grozdova, da sredstvo dođe do grozda, pazeći da previše ne ogolimo grozdove što naknadno može biti štetno zbog sunčane paleži.

Za suzbijanje plamenjače u vinogradima koji su preventivno dobro štićeni preporučujemo Profiler (2,5 - 3 kg/ha), a ukoliko su primjećene uljne mrlje nakon ovih gore spomenutih padalina onda je preporuka za korištenje pripravaka Mikal Premium (3 kg/ha) ili Verita (2,5 - 3 kg/ha) koji imaju kurativna svojstva.

Zbog različitih fenofaza u razvoju bobica (ovisno o položaju, sorti i vinogorju) u onim vinogradima gdje nije obavljeno prvo prskanje protiv sive plijesni, preporučujemo Teldor (1,5 l/ha). Za vinograde koji su u naprednijoj fenofazi preporučujemo da se pričeka (ukoliko već nije) faza pred zatvaranje grozda, te da se obavi ova aplikacija (obavezna) za suzbijanje sive plijesni. Čim je aplikacija kasnija, to je manje djelotvorna. Također je pravo vrijeme za suzbijanje akarinoznih grinja koje će činiti štetu na početku sljedeće vegetacije. Za to preporučujemo Envidor (0,4 l/ha) jer ćemo time spriječiti trenutnu generaciju grinja da se uvuče u pup koji ćemo koristiti iduće godine za prigoj ili rod.

Jeste li znali?

Slabo je poznato da je najveće vinogorje u Hrvatskoj upravo ono koje se nalazi u Pojezerju - između naselja Kobiljača, Otrić-Seoci, Dusina i Staševica. Za više savjeta o zaštiti vinograda kontaktirajte Bayer stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata!


Dokumenti


Tagovi

Zaštita vinograda Pepelnica Kloroza Plamenjača Mikal premium Teldor Bayer vinogradar Vršikanje Fitoplazma Luna Experience Savjeti za vinogradare Profiler Cvatnja vinograda Napadi moljaca


Partner