Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 29.06.2016. 16:30

Bayer savjeti za vinogradare 27.06.-03.07.2016.

Jeste li već pregledali svoje vinograde ovaj tjedan?

  • 1.458
  • 71
  • 0

Bayer stručnjaci donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze. Ukoliko trebate dodatne informacije, slobodno se obratite Bayer agronomima koji pomno prate stanja u vinogradima!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Bobice na grozdovima intenzivno rastu i za nekoliko dana grozdovi će se zatvoriti. Preporuka je primijeniti Veritu 2,5 - 3 kg/ ha i Falcon 0,4 l/ha. U vinogorjima gdje ima više oborina, veća je opasnost od plamenjače, a u vinogorjima gdje ima manje oborina javlja se pepelnica. Što su bobice veće, smanjuje se opasnost od plamenjače, a pojačava opasnost od pepelnice. Ranije, zbijenije sorte su već počele zatvarati grozdove, stoga je u takvim vinogradima poželjno primijeniti Teldor 1,5 l/ha, Falcon 0,4 l/ha i Veritu 2,5 - 3 kg/ha kako bi se zaustavio napad sive plijesni, pepelnice i plamenjače.

Upozorenje! Za pepelnicu nije potrebna kiša te se treba pridržavati rokova prskanja, a ne čekati kišu.

Opaka bolest fitoplazma sve se više širi našim vinogorjima. Kada su simptomi fitoplazme vidljivi na trsu, više nema pomoći te je preporuka što prije iskrčiti zaražene trsove, kako se zaraza ne bi dalje širila. Najosjetljivija sorta je chardonnay. U vinogorjima gdje se bilježi let moljaca ili pojavu cvrčaka (vektori fitoplazmi), preporučuje se primjena pripravka Decis 0,4 l/ha.

Nakon cvatnje, vinogradi se mogu rezati u zeleno (vršikati i odstraniti zaperke) te tako smanijti lisnu masu, čime se vinogradu omogućava bolja prozračnost i smanjuje napad bolesti. Korovi se mogu uništiti Bastom 1,5 -2 l u trake ispod trsova. Ako ima manje korova, također je bolja prozračnost vinograda, a i smanjuje se napad cvrčaka koji prenose fitoplazmu.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Vremenski uvjeti u vinogradarskim podregijama sjeverne Dalmacije, Primorja, Kvarnera i Istre nisu bili stabilni u proteklom tjednu, a prema najavama vremenske prognoze iste možemo očekivati i u sljedećem tjednu. Ovogodišnja vegetacijska sezona je obilježena s dosta padalina u odnosu na proteklu, a i raspored oborina je takav da su infekcije plamenjačom prisutne u većini vinogorja. Zbog visoke vlažnosti zraka te kondenzacije kapljica na listovima loze i prisustva vjetra, spore se uspješno šire po vinogradu.

Simptomi u ovoj fazi razvoja vinove loze su vidljivi na mladim listovima pri vrhu trsa i na zapercima. Preporuka je da se i dalje primjenjuju fungicidi sistemičnog načina djelovanja. Na mjestima gdje je infekcija plamenjačom još uvijek značajnije prisutna i zahtijeva tretman tzv. kurativnim sistemicima, preporučuje se nastavak prskanja fungicidom Verita u dozi od 2,5-3 kg/ha. Preporučuje se i tretman s pripravkom Mikal Premium F 3kg/ha ukoliko nije primijenjen tri puta.

Srž problema u zaštiti prošlog tjedna, a nastavit će se i u idućem periodu, je pepelnica. U svim podregijama od Istre do Dalmacije je zabilježena pojava pepelnice. Pepelnica za razvoj ne traži kišu, dovoljna je visoka relativna vlaga zraka i visoke temperature. S obzirom na navedeno, preporučuje se vinogradarima da obrate pažnju na odabir najkvalitetnijih pripravaka za ovu bolest.

Falcon u dozi od 0,4 l/ha u kombinaciji s 1/3 doze sumpornih pripravaka predstavlja pouzdan odabir. Falcon 0,4 l/ha koji u svom sastavu ima tri djelatne tvari protiv pepelnice i na nju djeluje preventivno, sistemično kurativno te eradikativno, što znači da rješava problem i nakon pojave simptoma bolesti. Laički rečeno, "čisti" napadnute dijelove grozda. Na više lokacija u navedenim podregijama je zabilježena pojava napada druge generacije grinja (erinoza).

Vinogradaru koji želi smanjiti populaciju grinja u ovoj sezoni, ali važnije, i značajno suzbijanje potencijala razvoja prve generacije iduće vegetacije, preporučuje se akaricid Envidor u dozi 0, 4l/ha.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Loza, zbog obilja vlage u tlu, raste velikom brzinom te se preporučuje vinogradarima da slobodno krenu u vršikanje. Što se tiče zdravstvenog stanja u vinogradima, nije se mnogo promijenilo od prošlog tjedna pa su vinogradi koji su bili zdravi to i ostali. Zbog visokih temperatura, nerijetko oko 35 stupnjeva, pažnja s plamenjače polako prelazi na pepelnicu. Iz niza vinograda dolaze dojave da se pepelnica već pojavljuje. Vinogradari moraju biti jako oprezni jer pepelnica je jako eksplozivna bolest te, ukoliko je odmah ne počnemo suzbijati, mogu nastati velike i nepovratne štete.

Dusina, vinograd koji je bio poplavljen i prskan 3 puta Mikal premiumom, grožđe zdravo, a simptomi plamenjače na listu zaustavljeni

Ukoliko se primjeti poneka bobu s bijelom prevlakom, odmah reagirati Falconom te ponoviti tretman u zonu grožđa nakon 4-5 dana. U ovaj tretman može se dodati Teldor tako da u tom prohodu suzbijemo i sivu plijesan. Pepelnici ne treba kiša da bi se proširila i uništila urod već jako vruće i sparno vrijeme. Idealni uvjeti za razvoj pepelnice, rečeno školski, su bili protekli tjedan u svim vinogorjima. Još jednom se apelira na vinogradare koji koriste atomizere da poštivaju dozu koja je preporučena jer je to jedino ispravno. Za suzbijanje plamenjače preporuka je pripravak Verita u dozi 2,5-3 kg/ha.

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.

Kako servirati koje vino?

Pjenušava vina i šampanjci na 5-8 stupnjeva Celzijusovih, bijela vina na 12 - 18 stupnjava, crvena vina 15 - 19 stupnjava, a desertna vina na 6 - 10 stupnjava.


Dokumenti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]