Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 27.04.2015. 13:40

Bayer savjeti za vinogradare 27.04.-03.05.

Pratite li situaciju u svojem vinogradu? Bayer vam donosti savjete za ovaj tjedan!

  • 1.129
  • 53
  • 0

S novim tjednom dolaze i nove vremenske prilike pa time i moguće neprilike (bolesti i štetnike) za vaše vinograde. No za strah mjesta nema jer Bayerovi stručnjaci su za vikend pregledali stanje u vinogradima i na temelju zabilježenog donose nove savjete!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Strizibuba na vinovoj lozi

Vinogradi su u kontinentalnoj Hrvatskoj pretrpjeli prvu veću štetu ove godine. U jutarnjim satima 19. travnja, temperature su se spustile ispod 2⁰C pa je došlo do uništenja pupova koji su bili u vunastoj fazi. Najviše su stradale sorte druge epohe (frankovka, zweigelt, chardonnay, pinot bijeli). Smrzavanja je bilo i na ostalim vinogradima koji su posađeni na lošijim vinogradarskim položajima. Idući tjedan mladice će biti u fazi oko 5 cm duljine te ih treba zaštititi protiv bolesti pripravkom Antracol WG 70 (2 kg/ha) i močivim sumporom ili nekim drugim kontaktnim preparatom protiv pepelnice. U vinogradima gdje su pupovi uništeni treba pričekati sa zaštitom dok se ne razvije suočica.

Također, u nekim se vinogradima pojavljuju grinje pa se preporučuje prskanje pripravkom Envidor (0,4 l/ha) koji je iznimno učinkovit na grinje šiškarice. Vinogradari, dobro pregledajte vinograde i pripazite na štetnike vinove loze koji grizu pupove kada je loza u fazi vunastog pupa. Tada se preporučuje prskanje pripravkom Decis (0,4 l/ha). Za vinogradare koji planiraju saditi novi vinograd, optimalno vrijeme za sadnju je do polovice svibnja. Porastom temperature pojavljuju se i korovi u vinogradima. Korovi se prskaju u trake pripravkom Basta 15 (2 l/ha).

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli je tjedan, kao i cijeli početak vegetacijske sezone, obilježen hladnijim vremenom uz male količine padalina. Prosječno niže temperature zraka i duža sušnija razdoblja u svim navedenim vinogradarskim područjima rezultiraju "kašnjenjem" razvoja vinove loze, naročito u usporedbi s prošlom godinom. Ovisno o sorti, kao i mikropoložaju unutar vinogorja, loza je u različitim razvojnim fazama. Unutar jednog vinograda, kod iste sorte i ovisno o mikrolokaciji, primjećene su značajne razlike u veličini loze. Razvoj loze varira od bubrenja pupova i kretanja mladica pa sve do faze 3-5 cm visine.

Mraz na frankovki

Kratkoročna tjedna vremenska prognoza pokazuje da su u očekivanju izraženije oborine, naročito početkom tjedna. U Poreču 26 mm, Pazinu 30 mm, Puli 25 mm, Rijeci 50 mm te Zadru 20mm, uz prosječne dnevne temperature od 12-16°C. Vremenski uvjeti, vlaga te razvojni stadij vinove loze uvjetuju proizvođačima da tijekom ili krajem ovog tjedna obavezno planiraju zaštitu vinograda od bolesti. Ranije sorte i topliji položaji bi do kraja tjedna trebali biti u približnoj fazi zadovoljavanja kriterija za infekciju plamenjačom vinove loze. Kasnije sorte i hladnije lokacije uzgoja loze su u fazi razvoja 1,5-3 cm u kojima uslijed nadolazećih kiša i crna pjegavost ima idealne uvjete za infekciju.

Za početak redovite zaštite vinograda preporučuje se kombinaciju fungicida Antracol WG 70 (2 kg/ha) i sumpornih pripravaka kako bi se pravovremeno reagiralo na sprječavanje napada crne pjegavosti, plamenjače, grinja te pepelnice koja je prezimjela u pupu. Antracol WG 70 je dokazani visoko-učinkoviti i cjenovno prihvatljiv kontaktni fungicid za suzbijanje crne pjegavosti i plamenjače. S kretanjem vinograda, a u borbi protiv korova, preporučuje se pripravak Basta 15. Iako je loza krenula, tretiranje korova pripravkom Basta 15 omogućuje u početku vegetacije vinove loze sigurno i efikasno suzbijanje svih korova.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Ovisno o klimi, položaju i sorti, zanimljiva je prisutnost izrazito heterogene populacije vinove loze što se tiče fenofaza u ovim podregijama. Međutim, dolaskom zatopljenja možemo očekivati brz prirast loze pa treba biti na oprezu. U imotskom je vinogorju većina vinove loze u fazi kretanja vegetacije pa do prvih listića. Stoga Bayerovi stručnjaci s velikom sigurnošću preporučuju korištenje pripravka Antracol WG 70 (2 kg/ha) u kombinaciji sa sumpornim pripravkom. Važno je napomenuti da je u svim podregijama i vinogorjima potrebna intenzivna pažnja i zaštita od crne pjegavosti.

Konavle - merlot

Za suzbijanje grinja od kojih se zbog tople zime očekuju znatne štete, preporučuje se upotrebu pripravka Envidor (0,4 l/ha). U vrgoračkom kraju je populacija znatno heterogenija u pogledu fenofaze te se preporučuje zaštita prema stanju porasta vinove loze kako je navedeno u tablici koju ćete pronaći ispod teksta. Ipak, najveća razlika u fenofazi vinove loze ovisno o položaju je u vinogradima gdje prevladava populacija plavca malog. Tako imamo fenofaze koje idu od otvorenih pupova (Ponikve, Putniković, Kuna i ostala vinogorja na Pelješcu), 2-3 prava listića u Blatu na Korčuli te mladice duge 10-15 cm na položajima Dingač, Postup i Mili pa su i preporuke različite. Najveći prirast vinove loze je prisutan kod sorte pošip na područjima Čare i Smokvice. Za područja s manjim prirastom preporučuje se upotreba kontaktnih pripravaka Antracol WG 70 i sumpornih pripravaka. Na položajima i područjima gdje je porast veći od 10 - 15 cm preporučuje se prijelaz na sistemične pripravke Antracol Combi (2,5 kg/ha) ili Mikal Flash (3 kg/ha) u kombinaciji s pripravkom Nativo (0,16-0,2 kg/ha).

Zbog obilja vlage u tlu i toplih dana, korovi imaju jak prirast te se preporučuje njihovo suzbijanje pripravkom Basta 15.

Jeste li znali?

Vino dingač je s istoimenog položaja, a proizvedeno od sorte plavac mali, prvo hrvatsko crno vino sa zaštičenim geografskim podrijetlom od godine 1961., a vino pošip od istoimene sorte, prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštitom geografskog podrijetla od 1967. godine.


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Mraz u vinogradu Zaštita vinograda Strizibuba na vinovoj lozi Antracol WG 70 Envidor Grinja šiškarica Razvoj vinove loze Crna pjegavost Pepelnica vinove loze Mikal Flash Nativo


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo