Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 26.05.2015. 11:00

Bayer savjeti za vinogradare 25.-31.05.2015.

Vremenska prognoza za tekući tjedan ukazuje na stabilnije vremenske uvjete uz više temperature, što uz navedene oborine i fenofazu vinove loze koja je u intenzivnom porastu znači i veliku opasnost od infekcije vinove loze primarno plamenjačom.

  • 1.231
  • 56
  • 0

Već početak ovog tjedna obilježile su oborine, a vremenska prognoza ni za ostatak tjedna ne predviđa veće promjene. Bayer stručnjaci i ovaj vikend su prošli vinograde te prikupili podatke na temelju kojih nam donose nove savjete za pravovremenu zaštitu vinograda.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Na ranim sortama grožđa koje se nalaze na južnim, osunčanim padinama očekuje se početak cvatnje krajem idućeg tjedna. Dok loza cvate ne treba obavljati nikakve poslove u vinogradima, pa ni zaštitu ako nije neophodna. Zbog toga vinograd treba zaštititi prije cvatnje s preparatima koji imaju duže djelovanje. Prijedlog je Mikal Premium (3 kg/ha) i Luna Experience (0,375 l/ha).

Plamenjača na listu

Prilikom pripreme škropiva u tank mix, prvo staviti Luna experience, a zatim Mikal premium. Nakon ovakve zaštite, vinograd je zaštićen protiv bolesti oko 14 dana što je dovoljno da završi cvatnja vinove loze. Sorte rizling rajnski, kerner, manconi, zeleni silvanac, sauvignon bijeli, muškatne sorte i još neke, osjetljive na botritis cvata te je preporuka za njih zaštita s Teldorom (1,5 l/ha prije cvatnje), ali ako se štiti vinograd s Lunom Experience, tada nije potrebno dodavati Teldor prije cvatnje jer Luna Experience djeluje odlično protiv pepelnice i vrlo dobro protiv botritisa te tako može zaustaviti obje bolesti. Kod kasnijih sorata grožđa, gdje se cvatnja očekuje u prvoj dekadi lipnja, preporuka je Mikal Premium (3 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha).

Plamenjača na naličju

U Vinogorju Moslavina tuča je napravila velike štete na vinogradima. Takve vinograde treba štititi s nekom od aminokiselina (Drin ili neke druge) kako bi vinova loza što prije izašla iz šoka i prije se oporavila. Također je preporuka za primjenu Mikal Premium i Luna Experience jer nakon zaštite rane brže zacijele i bolest se neće pojaviti. Mladice koje su oštećene od tuče ne treba rezati na dva pupa jer će se tako znatno smanjit rod iduće godine nego treba ostaviti mladice da dalje normalno rastu i one će se oporaviti. Osjetljive sorte na oplodnju (frankovka, merlot, štajerska belina, muškatne sorte, sauvignon bijeli i neke druge) potrebno je 10 - 15 dana prije cvatnje prihraniti folijarnim gnojivima s borom i cinkom ako ih nema dovoljno pristupačnih u tlu te tako spriječiti osipanje grozdova. Folijarnu prihranu bolje je odraditi bez zaštitnih sredstava ili provjeriti miješanje sa zaštitnim sredstvima.

Grinje šiškarice su prisutne u svim vinogorjima kontinentalne Hrvatske i pojavljuju se na mladim listovima koji gube fotosintezu. Zaštitu od grinja obaviti s akaricidom Envidor (0,4 l/ha). Najveći napad je na sortama rizling rajnski i graševina. Korove u vinogradu uspješno se mogu riješiti herbicidom Basta 15 (2 l/ha) u trake ispod trsova.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Plamenjača 24h nakon Mikal Premiuma

Od četvrtka do nedjelje 24.05. na zadarskom području pale su obilne kiše su pale s preko 90 l po četvornom metru. U vinogorjima Primorja i Istre s 15-ak litara po m² nastavlja se trend kiše drugi tjedan za redom. Kiša je bila potrebna, naročito u zadarskim vinogorjima, ali to znači i veliku opasnost od pojave bolesti loze. Vinogradari koji su zaštitili lozu prije padalina mogu razmišljati o sljedećoj zaštiti krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna. Vinogradari kojima raspored prskanja nije dozvolilo zaštitu prije kiše moraju krenuti u zaštitu čim to dozvole vremenski uvjeti. Vremenska prognoza za tekući tjedan ukazuje na stabilnije vremenske uvjete uz više temperature, što uz navedene oborine i fenofazu vinove loze koja je u intenzivnom porastu znači i veliku opasnost od infekcije vinove loze primarno plamenjačom.

Odabir fungicida za zaštitu u ovim vremenskim uvjetima i mogućoj zarazi, mora biti na sredstvima koje imaju sposobnost kurativnog djelovanja odnosno vraćanja bolesti "unazad" i sprječavanja daljnjih zaraza. Pripravak Mikal Premium (3 kg/ha) ima upravo takvu sposobnost te daje sigurnost liječenja i zaustavljanja širenja bolesti plamenjače.

Kao partner u zaštiti od pepelnice, Bayer preporučuje pripravak Nativo (0,2 kg/ha) koji u sebi sadrži dvije djelatne tvari koje djeluju kontaktno preventivno (trifloksistrobilurin) i sistemično (tebukonazol). Za ranije sorte u kojima pretpostavljamo da će uskoro doći do "otvaranja" cvata preporučuje se proizvod Luna Experience (0,375 l/ha).

Teran pred cvatnju

Kako bi spriječili eventualne štete u cvatu vinove loze od tzv. zelenog botritisa koji u vrlo ranoj fazi razvoja vinove loze može izazvati velike gubitke, Luna Experience je upravo proizvod koji to omogućuje. Vrlo je važno spomenuti kako u tank mix Luna Experience uvijek ide prije Mikal Premium fungicida. Luna Experience (0,375 l/ha) je novi kombinirani fungicid (fluopiram + tebukonazol) širokog spektra djelovanja, s primjenom u dozi od 0,375 l/ha.

Fluopiram je nova djelatna tvar i odlikuje jedinstvenim načinom djelovanja, širokim spektrom djelovanja i primjenom u velikom broju kultura.

  • Nova kemijska skupina i novi način djelovanja
  • Sistemično i translaminarno djelovanje
  • Dvostruko djelovanje na bolesti koje imaju utjecaj na kvalitetu mošta: pepelnica i siva plijesan
  • Djeluje na sve razvojne faze pepelnice od klijanja do sporulacije
  • Dugotrajno djelovanje

Korove i dalje tijekom cijele vegetacije možemo suzbijati pripravkom Basta 15 (2 l/ha) bez posljedica na razvoj loze ukoliko je sredstvo aplicirano na tzv. "divlju" lozu iz podloge, kao i ukoliko pogrešno aplicirano sredstvo u manjoj mjeri zahvati i donje listove "pitome" loze.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Kraj prethodnog i početak ovog tjedna su obilježile oborine te promjenjivo vrijeme. Oborine su u svim vinogorjima bile obilne te u kombinaciji s temperaturama iznad 22 °C stvoreni su uvjeti za vrlo jake zaraze plamenjačom. Meteorolozi predviđaju promjenjivo vrijeme i sljedećih par dana pa možemo reći da počinje najintenzivnije razdoblje zaštite gdje se sve greške skupo plaćaju.

Trnjak, Imotski

Vinova loza je u fazama pred cvatnju i i cvatnji te je vrlo osjetljiva na biljne bolesti. Veoma brzi prirast se nastavlja te je iznimno važno u ovim uvjetima kišnog i toplog vremena izabrati najbolje pripravke na tržištu. Osim ovoga, osobito je važno da se vinogradari koji aplikaciju obavljaju atomizerima obavezno pridržavaju preporuke o dozi jer je to najveća greška prilikom aplikacije jer zbog smanjenih volumena vode često se aplicira i s manjom dozom djelatne tvari. Za zaštitu od plamenjače preporučuje se tretman s Mikal Premium (3 kg/ha). Ukoliko slučajno u svojim poljoljekarnama ne mogu kupiti Mikal Premium (3kg/ha), izvrsna zamjena će biti i pripravci Melody Duo (2,5 kg/ha u 1000 l/ha vode) te Verita (2,5 - 3 kg u 1000 l/ha vode) koji se također odlikuju kurativnim svojstvima. Za pepelnicu treba dodati pripravak Nativo 75 WG ( 0,2 kg/ha) ili Falcon EC 460 (0,4 l/ha). Oni vinogradari koji koriste leđne ili neke druge prskalice kojima se troši veći volumen vode (900-1000 lit/ha), mogu se pridržavati i upute o koncentraciji, ali i doze sredstva po hektaru.

U ovim fenofazama su vinogradari često u dilemi da li prskati ako je cvatnja već počela. Odgovor je jasan - bez obzira na to što je cvatnja već počela ako je vrijeme za prskanje obavezno prskati! Štete od plamenjače u ovom stadiju vinove loze mogu biti katastrofalne, dok je utjecaj prskanja na oplodnju zanemariv ili se mjeri u par postotaka.

Jeste li znali:

U 15. stoljeću je pacijentima u njemačkim bolnicama bilo dozvoljeno popiti sedam litara vina dnevno!

Za više informacija kontaktirajte Bayer stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata.


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Savjeti za vinogradare Mikal Premium fungicid Zaštita vinograda Štete od tuče Rezanje mladica vinove loze Botritis cvata Pepelnica Pojava bolesti u vinogradu


Partner