Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 21.06.2016. 10:30

Bayer savjeti za vinogradare 20.-26.06.2016.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima!

  • 1.483
  • 70
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Fenofaza cvatnje je završila, no nakon cvatnje vinogradi se i dalje štite protiv plamenjače, pepelnice i sive plijesni. Kod pripreme i primjene tank mixa s nekoliko fungicida (Teldor/Luna Experience/Mikal Premium) naglašavamo poštivanje redoslijeda miješanja. Prvi pripravak koji sudjeluje u tank mixu je Teldor 1,5 l/ha, nakon njega Luna Experience 0,375 l/ha i na kraju Mikal Premium 3 kg/ha. Ova kombinacija pruža odličnu zaštitu vinograda idućih 12 do 14 dana. Druga polovica lipnja i prva polovica srpnja je pokazatelj zdravstvenog stanja vinograda, a ukoliko nema bolesti u tom periodu, vinogradar može biti zadovoljan s obavljenom zaštitom.

Slaba oplodnja frankovke

Zadnjih nekoliko dana bilježimo česte oborine te nagli rast mladica vinove loze što predstavlja opasnost od napada plamenjače koja se pojavila u vinogradima koji nisu bili kvalitetno zaštićeni. Vinogradi se sada češće pregledavaju i ako se primijete simptomi neke bolesti, odmah se mora pristupiti zaštiti protiv bolesti. Protiv fitoplazme nema preparata koji ju može suzbiti i riješiti, već se trsovi zaraženi fitoplazmom iskrčuju.

Upozorenje! Za pepelnicu ne treba kiša pa se treba pridržavati rokova špricanja, a ne čekati kišu.

U vinogorjima gdje ima moljaca ili cvrčaka (fitoplazma) vinogradi se štite insekticidom. Preporuka je Decis 0,4 l/ha. Nakon cvatnje vinogradi se mogu rezati u zeleno (vršikati i odstraniti zaperke) i tako smanjiti lisnu masu, čime se vinogradu omogućava bolja prozračnost i smanjuje napad bolesti.

Vinograd nakon zelene rezidbe

Korovi se mogu uništiti Bastom 1,5 -2 l u trake ispod trsova. Ako ima manje korova također je bolja prozračnost vinograda, a i smanjuje se napad cvrčka koji prenose fitoplazmu.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Nepovoljno i promjenjivo vrijeme s dosta padalina zabilježeno je i prošli tjedan u navedenim vinogradarskim regijama.

Botritis na grozdu

Do 19. lipnja na području Pazina i Rijeke palo je preko 100mm kiše/m² dok je u zapadnoj Istri zabilježeno i preko 50 mm kiše/m². Područje Zadra i Pule bilježi više od 10mm/m². Kiša u ovoj fenofazi razvoja i potrebama loze za vlagom može biti dobrodošla s tehnološkog stanovišta, ali predstavlja i dodatnu opasnost za daljnju pojavu, širenje i razvoj plamenjače, naročito u vinogradima gdje su već ostvarene primarne i sekundarne zaraze.

Takvih vinograda na navedenim podregijama ima dosta. Stoga još ne preporučujemo prijelaz na kontaktne fungicidne pripravke, već naprotiv, nastavak primjene proizvoda s kurativnim djelovanjem.

Za proizvođače koji su koristili Mikal Premium F u blok tretmanima tri puta po programu, za daljnju zaštitu preporučujemo ništa manje učinkovit pripravak Verita u dozi od 2,5-3 kg/ha.

Vremenska prognoza za ovaj tjedan u svim navedenim vinogradarskim podregijama ukazuje na stabilno, sunčano i toplije vrijeme. To znači da će vrijednosti relativne vlage zraka biti više, što predstavlja idealne uvjete za pojavu i širenje pepelnice. Za suzbijanje pepelnice preporučujemo jedan od najefikasnijih fungicida na tržištu Falcon. Za dodatnu sigurnost od ove bolesti dozvoljeno je dodavanje sumpora po mogućnosti u WG formulaciji.

Ne dozvolite da u ovako ranoj fazi razvoja vinove loze ostanete bez uroda.

Nedostatak kalija

Nakon nekoliko zahtjevnijih tjedana po pitanju vremenskih uvjeta, možemo zaključiti da je ova sezona vrlo slična 2014. koja je zapamćena kao jedna od zahtjevnijih vinogradarskih sezona uopće. Iskustvo nam kaže da kvalitetan odabir sredstava za zaštitu i kvalitetna aplikacija moraju biti prioritet vinogradaru u idućem razdoblju.

Bayerova sredstva za zaštitu vinograda su i u 2014. pokazali proizvođaču dokaz svoje učinkovitosti, stoga toplo preporučujemo nastavak tretmana s dokazano sigurnim proizvodima koji vam daju jamstvo dobre berbe i u ovako zahtjevnoj godini.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Nestabilno vrijeme s velikim količinama kiše obilježilo je protekli tjedan, što je donijelo puno brige svim vinogradarima u ove dvije podregije. Agroprognoze predviđaju nešto stabilnije vrijeme sljedeći tjedan, uz kratko pogoršanje u utorak. Ovolike količine oborina i više temperature te dugotrajne i obilne rose, nažalost su ostavile traga u slabo zaštićenim vinogradima u vidu jakih zaraza plamenjačom, kako lišća, tako i grozdova. U vinogradima koji su pravilno zaštićeni (ispravna doza, razmaci između prskanja, kvalitetna aplikacija, pravilan izbor pripravaka) stanje je vrlo dobro ili odlično.

S terena dolaze dojave da je pripravak Mikal Premium F odradio ono za što je namijenjen - zdravi vinogradi su ostali zdravi, a u onim vinogradima gdje su korišteni neefikasni pripravci te je došlo do pojave uljnih mrlja, nakon korištenja Mikal Premiuma situacija je sanirana.

Plamenjača grozda, Dusina

Najviše problema je u okolici Vrgorca zbog velikih količina kiše i izlivenih vodotoka, ali samo u slabije zaštićenim vinogradima. U ostalim vinogradima gdje je korišten Bayerov program, vinogradari su iznimno zadovoljni stanjem u vinogradima.

Apeliram na vinogradare da se sjete iznimno teške 2014. godine, gdje su vinogradi bili relativno sačuvani sve do početka srpnja, a onda je, preranim prestankom zaštite, na nekim lokalitetima došlo do katastrofalne zaraze plamenjačom i velikih gubitaka. Da im se to ne bi ponovilo, zaštitu trebaju prilagoditi vremenskim uvjetima i koristiti najbolje pripravke, a u vinogradima su to pripravci tvrtke Bayer. Napominjem da su u 2014. godini praktično ostali zdravi samo oni vinogradi u kojima su pravilno korišteni Bayerovi pripravci.

Štete od plamenjače zbog visokog vodostaja i slabe zaštite, Vrgorac

U narednom periodu, u zdravim vinogradima za zaštitu od plamenjače, preporučujemo pripravak Profiler koji je iznimno dobar preventivni pripravak, s posebnim naglaskom na "preventivni", znači ukoliko ima znakova plamenjače (uljne mrlje), potrebno je koristiti pripravke koji uz preventivno imaju i kurativno djelovanje - Mikal Premium ili Verita.

Povećanjem temperatura povećava se i opasnost od pepelnice. Napominjem da za razvoj pepelnice nije potrebna kiša, već velika vlaga zraka u kombinaciji s visokim temperaturama, što možemo očekivati u sljedećim danima. Za zaštitu ili suzbijanje preporučujemo fungicid Falcon EC 460.

Zdrav vinograd, Dusina

Bilo bi jako dobro, ukoliko niste obavili prskanje protiv sive plijesni, obaviti to što prije i to koristeći pripravak Teldor SC 500. Vrlo je važno kod miješanja pripravaka znati da pripravci SC ili EC formulacije idu prije pripravaka s fosetilom.

Kako servirati koje vino?

Za slatka, desertna vina i muškate preporučaju se tzv. tulipan čaše, a za pjenušava vina i šampanjce uske i visoke čaše. Pri tome treba paziti i na temperature serviranja vina.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline