Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 16.04.2015. 12:30

Bayer savjeti za vinogradare 13.-19.04.2015.

Bayer stručnjaci donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze!

  • 465
  • 21
  • 0

Bayer vam i ove godine donosi aktualnosti u zaštiti vinove loze. Njihovi stručnjaci na terenu obilaziti će vinograde te davati preporuke za tretiranje bolesti i štetnika koji trenutno predstavljaju najveću opasnost.

Bayer će vas redovito izvještavati kako bi ostali uz korak aktualnim preporukama i pronašli najprikladnije rješenje za nametnike u vašem vinogradu u bilo kojoj fazi rasta vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Crna pjegavost na sorti graševina

Idućih nekoliko dana očekuje se porast temperature i kretanje vegetacije u vinogradima. Vinogradi koji lani nisu kvalitetno štićeni protiv bolesti imat će zarazu od pepelnice kada krene vegetacija. Preporuča se zaštita vinograda protiv crne pjegavosti pripravkom Antracol WG 70 (2 kg/ha) te protiv pepelnice i grinja močivim sumporom. Najbolje je napraviti prvu zaštitu u vunastom pupu s preporučenom dozom. Potrošnja vode u vinogradima nije toliko važna koliko je važna doza, odnosno treba poštivati preporuke kako bi vinogradi ostali zdravi. Vinogradari bi dobro trebali pregledati vinograde i pripaziti na štetnike vinove loze koji grizu pupove dok je loza u fazi vunastog pupa. U takvom slučaju preporučuje se prskanje pripravkom Decis (0,4 l/ha). Za vinogradare koji planiraju saditi novi vinograd, optimalno vrijeme za sadnju je do polovice svibnja. Porastom temperature pojavljuju se i korovi u vinogradima. Korovi se prskaju u trake pripravkom Basta 15 (2 l/ha).

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Vinogorje Zadar

Ovisno o položajima i sortama u svim navedenim podregijama, loza je u odnosu na prošlu vegetaciju u "kašnjenju" 10-15 dana. To vinogradarima omogućava završetak zimskih radova te pripremu za vegetacijske radove koji uključuju i zaštitu. Kod kasnijih sorata su posljednji trenuci za rješavanje problema korova totalnim translokacijskim herbicidima na bazi glifosata.

Kako je na toplijim položajima i ranijim sortama u vinogradima Zadarsko-benkovačkog područja loza u fazi bubrenja i razvoja prvih listića, na navedenom području ne smije se intervenirati navedenim herbicidima. Na toplijim položajima i kasnije sorte razvijaju prve listiće. Ovdje, kao i na drugim pozicijama, ukoliko je došlo do kretanja vegetacije, preporuča se herbicid na bazi glufosinata Basta 15 (2 l/ha). Aplikacija je dopuštena i u vegetaciji vinograda jer svojim temeljitim, a kontaktnim djelovanjem, neće izazvati trajne štetne posljedice po lozu i ukoliko se dogodi greška u aplikaciji.

Vinogorje Vrbnik

U Primorju, u Vrbničkom polju, sorta žlahtina je u fazi bubrenja pupova pred kretanje vegetacije, a na povišenijim toplijim položajima u fazi razvoja prvih listića. U Istri su ranije sorte: teran, chardonnay, sauvignon blanc i sl. u fazi razvoja prvih listića, a malvazija je tik pred kretanje vegetacije.

Kako je prošla sezona obilježena izrazito vlažnim vremenom, bez pravog obilježja ljeta s pojavom izrazitih zaraza, kako bolesti tako i štetnika, potrebno je obratiti posebnu pozornost zaštiti vinograda u ovoj sezoni. U navedenim vinogradarskim podregijama i ova zima nije bilo klimatološko jamstvo smanjenja pritiska bolesti i štetnika, misleći na pozitivan utjecaj niskih temperatura. Za kasnije sorte koje nisu krenule preporučuje se tretman sa sredstvima na bazi sumpora, s povećanom količinom sredstva po hektaru, iz razloga suzbijanja erinoza i akarinoza, posebice na položajima gdje je ta problematika bila prisutna lani. Za vinograde koji su u fazi bubrenja i pupanja, treba voditi pozornost i pripremiti se za prva redovita prskanja protiv crne pjegavost i pepelnice.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Terase grka u Lumbardi

Uspoređujući fenofaze na isti datum ove i prošle godine, s velikom sigurnošću možemo reći da vegetacija kasni desetak dana i više. Prethodne godine su u ovo doba fenofaze vinove loze ovisno o sorti i položaju bile jako heterogene pa smo tako imali fenofazu vunastog pupa u Imotskom vinogorju, preko mladica od 10 cm u vrgoračkom i neretvanskom vinogorju do mladica od 30 cm kod sorte pošip na Korčuli. Najveću heterogenost je pokazivao plavac mali pa smo imali desetak cm mladice i više na "stranama" te vrsnim položajima (Mili, Dingač, Postup), a praktično fazu mirovanja u Potomju i kuni Pelješkoj. Ove godine to nije slučaj pa praktično za cijelu srednju i južnu Dalmaciju možemo govoriti o fenofazama od vunastog pupa do eventualno prvih listova i to kod ekstremnih južnih položaja (npr. sorta grk na južnim terasama Lumbarde). Zbog toga se preporuke praktično iste za ove obje podregije.

Crna pjegavost na kujundžuši

Zbog lanjske godine imamo mnogo crne pjegavosti te treba ovih dana posebno obratiti pozornost na ovu tešku bolest. U ovim fazama preporučujemo korištenje vrsnog pripravka Antracol WG 70 (2 kg/ha), kao i to da se zbog kašnjenja vegetacije više ne koriste bakrena sredstva jer bakar ima svojstvo usporavanja vegetativnog prirasta što nam nije u interesu. Bit će potrebna dva prskanja do faze dva ili tri prava listića. Kao partner za suzbijanje pepelnice preporučuju se sumporni pripravci. Zbog tople i vlažne zime možemo očekivati i pojavu akarinoznih grinja te je preporuka na onim vinogradima gdje se pojavi ovaj problem koristiti Envidor SC (0,4 l/ha). U vinogradima koji su jako oštećeni od lanjske plamenjače potrebno je provesti oštriji rez i obaviti pravilnu prihranu kako bi se loza oporavila.


Dokumenti


Tagovi

Vinograd Erinoza Akarinoza Glifosat Korovi


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.