Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 12.07.2016. 15:00

Bayer savjeti za vinogradare 11.-17.07.2016.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima!

  • 1.992
  • 97
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Aktualna fenofaza zatvaranja grozdova ukazuje na potrebu kvalitetne zaštite mladica i grozdova kombinaciojm Teldora 1,5l/ha, Nativa 0,2kg/ha i Verite 3 kg/ha prema navedenom redoslijedu poželjno je pripremiti tank miks. Kod primjene pripravaka u ovoj fenofazi preporuka je tretirati čitav trs a ne samo zonu grožđa jer je na vršnim listovima veći potencijal za pojavu bolesti, ukoliko mladice nisu adekvatno zaštićene moguća je pojava truleži koja dovodi i do propadanja pupova što se referira na prinos u slijedećoj sezoni.

O fitoplazmama smo već pisali, kao i činjenici da protiv ove brzošireće bolesti nema lijeka stoga je preporuka kod prvih znakova bolesti odstraniti zaražene trsove i spriječiti daljnje širenje zaraze. Najosjetljivija sorta je chardonnay.

U srpnju se javlja i druga opasna bolest imenom ESCA ili apoplektično venuće. Kod loze, parazit prodire i lokalizira se u srži, a postepeno se širi u drvo. Destrukcija drvne mase nastaje kao posljedica patološkog djelovanja gljive. Zbog postojećih promjena u čokotu, dolazi do promjena u vanjskom izgledu. Na zelenim dijelovima vidi se postepeno sušenje i to od rubova lista i širi se između žila (znak nekroze, magnezium-crvenilo), ali uvijek ostaje jedna zelena traka uz glavne žile lista. U pravilu, listovi koji su niži i bliži krakovima prvi pokazuju simptome. Čokot s takvim simptomima životari neko vrijeme, a obično do sušenja dolazi za vrijeme toplih ljetnih mjeseci, u pravilu poslije obilne kiše. Zaražen trs se ne mora vaditi već se uzgoji nova mladica iznad spojenog mjesta i formira se novo stablo.

Osušeni trs od trsovog ušenca

U vinogorjima s populacijom moljaca ili cvrčaka (fitoplazma) potrebna je primjena insekticida. Preporuka je Decis 0,4 l/ha.

I dalje za kontrolu korova preporučujemo pripravak Basta 1,5 -2 l primjenom u trake ispod trsova. Ako ima manje korova također je bolja prozračnost vinograda a i smanjuje se napad cvrčka koji prenose fitoplazmu.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Protekli tjedan bilježimo stabilno vrijeme s izrazito visokim temperaturama.

Vruće, bez oborina i visoka relativna vlaga zraka nastavit će se, prema prognozi, i u idućih sedam dana. Aktualni vremenski uvjeti znače vinogradaru manji strah od daljnjih infekcija plamenjačom, ali ne odustati od kontrole vinograda zbog pojave pepelnice. Kako smo već ranije pisali, visoka temperatura s visokom relativnom vlagom zraka su idealni uvjeti za infekciju i širenje pepelnice.

Pepelnica

Za zaštitu od pepelnice i dalje preporučujemo sistemične pripravke :

  • Falcon 0,5L/ha na mjestima gdje je najjači pritisak od pepelnice, a Falcon se nije koristio više od dva puta
  • Folicur EW 250 0,5l/ha tamo gdje smo već iskoristili Falcon dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen
  • Nativo 0,2 kg/ha ukoliko nije korišten tri puta, a očekujemo mogućnost infekcije

Krajnji je trenutak za tretman protiv sive plijesni ukoliko grozd nije zbijen odnosno zatvoren do te mjere da sredstvo ne može ući u unutrašnjost grozda gdje bolest obitava i čeka povoljan trenutak za nanošenje velike štete u jesen ukoliko ona bude kišna. Protiv sive plijesni prepučujemo tretman s najkvalitetnijim botricidom Teldoru dozi od 1,5l/ha.

Za proizvođače koji su uspjeli držati plamenjaču pod kontrolom kao i one koji iz različitih razloga još uvijek vode borbu s ovom bolesti preporučujemo primijeniti pripravak Verita. Veritaje pripravak izrazite sposobnosti zaustavljanja i "liječenja" simptoma plamenjače, tzv. pripravak kurativnog djelovanja.

Na lokalitetima na kojima je zabilježena pojava američkog cvrčka, zadnji je trenutak za suzbijanje, sprječavanje širenja odraslog oblika koji sisanjem sokova prenosi fitoplazmu unutar loze. Suzbijanje ovog štetnika vršimo pripravkom Decis, koji je namjenjen samo za proizvođače koji nisu u sustavu integrirane proizvodnje.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Najavljene vrućine nam govore kako se nastavljaju povoljni uvjeti za vinogradare što se tiče suzbijanja plamenjače, no priča s pepelnicom nije završila. Da ponovimo, pepelnici ne treba kiša, optimalne temperature za njen razvoj i širenje su oko 30 stupnjeva i više te ako se zanemari može se eksplozivno širiti i poharati cijeli urod. Pošto je ostalo samo par prskanja do kraja sezone zaštite, zaista bi bila šteta ispustiti iz ruku berbu koja u najmanju ruku obećava izvrsnost. Kako treba biti oprezan govore pozivi iz cijele Dalmacije o ostvarenim primarnim zarazama pepelnicom, naročito na osjetljivijim sortama (chardonnay, maraština, malvasija dubrovačka). One su u početnim fazama, lokalne i mogu se zaustaviti, ali ne i zanemariti.

Vrgorac, aktivna plamenjača

U svim vinogorjima ako se ovo vrijeme nastavi, možemo načelno reći da su ovo zadnje sistemične zaštite te u nizu sorti koje će se ranije brati možemo već razmišljati o karencama. Vinogradari se moraju prilagoditi vremenskim situacijama, a ne datumima svetaca kao planiranom danu prestanka zaštite.

Fenofaze vinove loze su se, prema konzultacijama s kolegama i vinogradarima, uskladile s višegodišnjim prosjekom. To nam sve obećava vrsnu berbu. Na ekstremnijim položajima, kao i na onim koji su dobiveni melioracijom krša, ne bi bila loša jedna dobra kiša, jer ako se nastavi sušno vrijeme i ekstremne vrućine, već sada postoji opasnost od suše. Za ovakve vinograde preporučujem korištenje aminokiselinskih hranjiva preventivno kako bi se izbjeglo odbacivanje lišća u donjim etažama, a time i prijevremena zrioba.

Vrgorac, Kuč, štete od prejakog sunca

Preporuke za zaštitu ostaju slične prošlom tjednu jer je naglasak ostao na pepelnici. Za suzbijanje pepelnice preporučujemo upotrebu pripravaka Nativo 75 WG ili Falcon SC 460 koji ima i kurativna svojstva, naravno ako ga nismo već do sada koristili dva puta. Za suzbijanje plamenjače izvrstan izbor je Verita koja u ovim uvjetima osigurava vinograd od plamenjače čak do 15 dana.

U svim vinogorjima, ako hoćemo biti sigurni da smo se riješili sive plijesni, zadnje je vrijeme za visokoučinkoviti tretman protiv ove bolesti. Preporučujemo Teldor SC 500 u dozi od 1,0-1,5 l/ha. Još nije prošlo vrijeme za tretman protiv trenutne generacije akarinoznih grinja i u ovom tretmanu možemo riješiti puno problema za sljedeću vegetaciju.

Bilo bi dobro, zbog ekstremnih vrućina, koristiti i aminokiselinske pripravke koji će pomoći našoj lozi da prebrodi eventualni stres. Skoro svi aminokiselinski pripravci na tržištu se mogu miješati s gore navedenim pripravcima te nije potreban poseban prohod, što korištenje ovih pripravaka čini iznimno povoljnim.

Imotski, Trnjak, štete od tuče

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo