Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 12.04.2016. 10:30

Bayer savjeti za vinogradare 11.-17.04.2016.

Iz Bayera nam stižu prvi ovogodišnji savjeti za vinogradare!

  • 948
  • 45
  • 0

I vinogradarska sezona već je u punom jeku, stoga je potrebno pregledavati vinograde na moguće pojave bolesti. Kao i svake godine, Bayer stručnjaci su na terenu i donose svježe tjedne informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Pojavom toplijih dana krenula je vegetacija te zamjećujemo buđenje pupova na vinovoj lozi. U usporedbi s prošlom godinom, pupovi kreću 7-10 dana ranije te je važno na vrijeme isplanirati prvu zaštitu loze. U razvojnoj fazi vunastog pupa, s pojavom prvih, potrebno je obaviti zaštitu protiv crne pjegavosti, akarinoznih grinja te protiv pepelnice - obratiti pozornost ako je prezimila u pupu od prošle godine. Ujednačeno kretanje pupova je jako važno za kvalitetnu zaštitu vinograda. Kada se otvori 80% pupova tada je zaštita najkvalitetnija.

Vunasti pup s pojavom listića

U pojedinim vinogradima koji se nalaze blizu šuma ili šikara mogu se pronaći štetnici koji izgrizaju pupove (grbakorci i sovice). Važno je pregledati vinograd i obratiti pažnju na prisustvo ovih štetnika te primjeniti adekvatni insekticid. Vrijeme je pogodno za pljevljenje vinograda i odstranjivanje nepotrebnih pupova na trsu. Korove u rodnim vinogradima može se uništitit primjenom Baste u trake u dozi 1-1,5l/ha.

U prvoj zaštiti preporuča se primjena: Antracol WG 70 (2 kg/ha) i močivi sumpor prema preporuci proizvođača.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Ovisno o položajima i sortama u svim navedenim podregijama, loza je u odnosu na prošlu vegetaciju "ranija" 10-15 dana. S obzirom na kišno zimsko-proljetno vrijeme koje je prevladavalo pred kretanje vegetacije, većina je vinogradara u kašnjenju s zimskim radovima (gnojidba, zakoroljevnost pa i vezanje lucnjeva).

Teran Dajla Istra

Za rješavanje problema zakorovljenosti kod kasnijih sorata koje su još u fazi mirovanja, posljednji su trenuci za rješavanje problema korova totalnim translokacijskim herbicidima na bazi glifosata, flazasulfurona, flumioksazina i sl. Na svim sortama toplijih položaja loza je u fazi razvoja prvih listića, gdje se ne smije intervenirati s navedenim herbicidima.

Ispod članka pronaći ćete tablicu savjeta za tretiranje po regijama, ovisno o fenofazi!

Ovdje, kao i na drugim pozicijama, ukoliko je došlo do kretanja vegetacije, preporučuju se herbicidi na bazi glufosinata Basta 15. Basta 15 omogućava aplikaciju i u vegetaciji vinograda jer svojim temeljitim, a kontaktnim djelovanjem, neće izazvati trajne štetne posljedice po lozu i ukoliko se dogodi greška u aplikaciji.

U Primorju u Vrbničkom polju sorta Žlahtina je u fazi bubrenja pupova pred kretanje vegetacije, a na povišenijim toplijim položajima u fazi razvoja prvih listića. U Istri su ranije sorte Teran, Merlot, Chardonnay, u fazi razvoja prvih listića, a Malvazija je tik pred kretanje vegetacije. Na području zadarske županije sorte Syrach, Merlot su u fazi razvoja prvih listića. Cabernet Sauvignon je tik pred kretanje vegetacije. Sorte Pošip i Crljenak, toplijih položaja, su u razvoju 2-3 cm.

Merlot Dajla Istra

S obzirom na fenofazu loze, kao i dosta visoke prosječne dnevne tempertaure najavljene u ovom tjednu, kišu krajem prošlog tjedna i najavljenu kišu sredinom tekućeg tjedna, vinogradari moraju razmišljati o prvim ovogodošnjim vegetacijskim prskanjima vinove loze za zaštitu od crne pjegavosti i pepelnice eventualno prezimjele u pupovima, kao i zaštitu od grinja.

Za kasnije sorte koje nisu krenule, preporuča se tretman sa sredstvima na bazi sumpora sa povećanom količinom sredstva po ha (8kg) iz razloga suzbijanja erinoza i akarinoza, posebice na položajima gdje je ta problematika bila prisutna lani. Za vinograde kojima je loza u fazi bubrenja i pupanja treba voditi pozornost i pripremiti se za prva redovita prskanja protiv crne pjegavosti i pepelnice.

Loze ranije epohe dozrijevanja, kao i toplijih položaja u idućem tjednu, će biti u optimalnoj fazi (1,5 - 2,5 cm visine) za suzbijanje od bolesti crna pjegavost (Phomopsis Viticola). Preporuka Bayer stručnjaka za prvo prskanje je pripravak Antracol WG iz Bayerove palete proizvoda za zaštitu vinove loze kao dokazani i visoko učinkovit proizvod u zaštiti od crne pjegavosti. Uz visoku učinkovitost protiv bolesti crna pjegavost, Antracol WG sadrži i cink (Zn) koji djeluje i kao mikrognojivo.

Pored zaštite preparatom Antracol WG, uzgajanoj biljci se pruža mogućnost iskorištenja cinka prisutnog u formulaciji. Prilikom tretmana u koncentraciji od 0,2% sa preparatom Antracol WG, 315 g cinka/ha je dostupno biljkama. Pojava intenzivno zelene boje je rezultat iskorištenja cinka kao mikroelementa od strane biljke. To je naročito važno za vinogradare koji primjećuju nedostatak ovog mikroelementa. Pojava lošijeg kretanja iz središnjih pupova lucnja na nekim položajima Vrbničkih vinograda je povezana i s nedostatkom pojedinih mikroelemenata uključujući i cink (Zn).

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Možemo konstatirati da, u odnosu na prošlu sezonu, vegetacija ranija otprilike 7 dana. Vinova loza je, zavisno od sorte, vinogorja i položaja, u fazama od otvorenog pupa, pojave prvih listića do mladice od 10 i više cm na ekstremnim položajima kod ranih sorti kao što su pošip i grk. Zbog toga se za fenofaze može reći da nisu izrazito heterogene jer je u dosta vinogorja loza u sličnim fazama. Zbog vrlo visokih temperatura i akumulirane vlage možemo očekivati još ubrzaniji porast te će se fenofaze mijenjati vrlo brzo pa vinogradari moraju biti uvijek na oprezu.

Pošip, Nerežišća, otok Brač

Preporuke su jako slične za obje ove podregije. Zbog jako tople zime i puno oborina, možemo očekivati zaraze crnom pjegavošću ns koju jr posebno potrebno obratiti pažnju. U ovim fazama preporuča se korištenje vrsnog pripravka Antracol WG 70, kao i to da se zbog kašnjenja vegetacije više ne koriste bakrena sredstva jer bakar ima svojstvo usporavanja vegetativnog prirasta što nije u interesu. Biti će potrebna dva prskanja do faze dva ili tri prava listića. Kao partner za suzbijanje pepelnice, preporučuju se sumporni pripravci. Zbog tople i vlažne zime može se očekivati i pojava akarinoznih grinja te je preporuka na onim vinogradima gdje postoji ovaj problem koristiti Envidor SC.

Zbog obilja vlage u tlu te visokih temperatura, korovi se razvijaju velikom brzinom te se preporuča korištenje herbicida Baste, naročito u mladi vinogradima te u onim koji imaju izdanke blizu zemlje, a nisu oplijevljeni. Basta ne djeluje sistemično te pažljivom aplikacijom nema opasnosti za vaš vinograd.

Jeste li znali:

Degustatori dijele miris vina na aromu i buké. Aroma je svjež, voćni miris grožđa koji se osjeća u vinu, dok je buké dio koji dolazi od fermentacije i starenja. Buké je puno kompleksniji i zreliji.

Za dodatne informacije se slobodno obratite Bayer agronomima putem jednog od ispod članka navedenih kontakata.


Dokumenti


Tagovi

Bayer Zaštita vinograda Vinogradarski savjeti Zaštita vinove loze Pepelnica Crna pjegavost Antracol WG Herbicid Basta Korovi Grinje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.