Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 07.07.2014. 18:40

Bayer savjeti za vinogradare 07.-13.07.2014.

Pepelnica je, zbog sve većih temperatura i sparina koje joj pogoduju, postala dominantna bolest u vinogradu i širi se munjevitom brzinom. Za njeno suzbijanje treba koristititi pripravke koji imaju, osim preventivnog, još i kurativno te eradikativno djelovanje.

  • 691
  • 81
  • 0

Donosimo vam aktualnosti u zaštiti vinove loze. Bayerovi stručnjaci na terenu su obišli vinograde te dali preporuke za tretiranje bolesti i štetnika koji trenutno predstavljaju najveću opasnost.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinogradi su u fazi pred zatvaranje grozda pa ih je ovaj tjedan potrebno zaštititi pripravcima Teldor (1,5 l/ha), Profiler (2,5 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha). Iz centra grozda kreće zaraza sivom plijesni, a kada se grozdovi zatvore sredstvo za zaštitu ne može doći do bobica koje su u centru grozda. Uvjeti za razvoj pepelnice su još uvijek povoljni. Pepelnica je napala istočnu Hrvatsku gdje je zaraza i do 50% te treba nastaviti sa zaštitom vinograda. U zapadnoj se Hrvatskoj zbog pojačanih kiša pojavila kasna plamenjača koju odlično zaustavlja Profiler (2,5 kg/ha). Za nekoliko dana doći će do šaranja vinograda i tada će se smanjiti napadi plamenjače i pepelnice. Ako ima korova u vinogradu, potrebno ih je ostaviti nekoliko dana do pojave šare pa ih tada uništavati. Prašina kod trimanja ili košnje korova pada na grožđe koje je teže zaštititi i tada se lakše prenose bolesti.

Trsove koji su zaraženi fitoplazmom i escom potrebno je što prije iskrčiti. Mlade vinograde također treba zaštititi od bolesti pripravcima Profiler (2,5 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha). Takve vinograde treba pažljivo oplijeviti i pustiti samo one mladice koje su potrebne za formiranje uzgojnog oblika. Korovi u vinogradima mogu se suzbijati pripravkom Basta 15 (2 – 3 l/ha) u trake odnosno ispod redova.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Protekli je tjedan Istru zahvatilo nevrijeme popraćeno tučom na području Labinštine. Štete su procijenjene na preko 50% uroda. Oborine su dobrodošle u ovom dijelu vegetacije, ali pod uvjetom da vinogradar i dalje posvećuje poseban oprez i zaštitu od mogućeg napada plamenjače. Svakako se preporučuje nastavak tretiranja sistemičnim pripravcima te je potrebno odgoditi prijelaz na kontaktne proizvode. Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučuje se pripravak Profiler (3 kg/ha). Tretman pripravkom Profiler daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje.

Do srijede se očekuje kiša, što znači da se idealni uvjeti za napad svih vinogradarskih bolesti nastavljaju. Fenofaza je zatvaranja grozda i zadnji je trenutak za aplikaciju proizvoda za zaštitu od sive plijesni. Ove vegetacijske godine uvjeti su bili iznimno povoljni za njen razvoj, što dokazuje pojava sive plijesni već u zelenoj fazi prije cvatnje. Grožđe truli uz pojavu sive prevlake, a značajno je smanjen prinos i kvaliteta grožđa i vina. Kako bi se spriječili navedeni negativni učinci, za idealnu zaštitu od sive plijesni preporučuje se najkvalitetniji botricid - Teldor (1,5 l/ha). Visoka temperatura i relativna vlažnost zraka stvorile su uvjete za razvoj pepelnice, koja u nekim vinogorjima Istre i sjeverne Dalmacije vinogradarima zadaje glavobolje. Za zaštitu od pepelnice, osim pripravka Falcon, i dalje se preporučuju sistemični pripravci - Folicur (0,3 l/ha) tamo gdje smo već iskoristili Falcon dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen, te Nativo (0,2 kg/ha) ukoliko nije korišten tri puta, a očekujemo mogućnost infekcije.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Iako su mnogi vinogradari već prešli na završno kontaktno prskanje, najavljeno pogoršanje vremena u nadolazećem tjednu iziskuje oprez. Naime, u onim vinogorjima gdje je veliki stupanj zaraze plamenjačom, ali i pepelnicom (naročito u kraškim poljima), biti će potrebno još jedno preventivno ili kurativno sistemično prskanje. Za one vinograde gdje je plamenjača uznapredovala, preporučuju se pripravci s kurativnim svojstvima. U prvom redu to su: Verita (2,5 - 3 kg/ha) ali može i Mikal Premium (3 kg/ha) ili Melody Duo (2,5 – 3 kg/ha,) ukoliko nisu korišteni više od dozvoljenog broja primjene. U vinogradima gdje je obavljana dobra preventivna zaštita i plamenjače nema, izvrstan je izbor po djelovanju i dugotrajnosti Profiler (2,5 - 3 kg/ha). Pepelnica je, zbog sve većih temperatura i sparina koje joj pogoduju, postala dominantna bolest u vinogradu i širi se munjevitom brzinom. Za njeno suzbijanje treba koristititi pripravke koji imaju, osim preventivnog, još i kurativno te eradikativno djelovanje. To je pripravak Falcon (0,4 l/ha). Uz Falcon se preporučuje i upotrebu do 1/3 doze nekog sumpornog pripravka. Apelira se na vinogradare da sada ne koriste pripravke za suzbijanje pepelnice koji su u programima predviđeni za dio vegetacije kada je pritisak pepelnice slabiji (otprilike do cvatnje), već da se koriste najbolji pripravci na tržištu kako bi se izbjegle značajne štete. Od ostalih aplikacija, za vinogradare koji nisu obavili nijednu za suzbijanje sive plijesni, obavezno je korištenje botricida Teldor (1,5 l/ha) u ovoj fazi te još jednom prije zatvaranja grozda. Siva plijesan je već u grozdovima te namjerno izostavljanje ove aplikacije može dovesti do velikih šteta u vrijeme berbe, kada više nema vremena ni načina da se popravi stvar. Idealno je vrijeme za suzbijanje pokretnih oblika akarinoznih grinja pripravkom Envidor (0, 4 l/ha).

Osim svega navedenog, krajnje je vrijeme za vršikanje jer se time usporava vršni rast, smanjuje mogućnost zaraze novonastalog lišća koje je osjetljivo na plamenjaču te preusmjerava nekoliko dana sokove prema zoni grožđa.


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Trs Grozd Zaštita vinograda Preporuke vinogradarima Plamenjača Pepelnica Siva plijesan Vremenska prognoza


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]