Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Badel 1862
  • 06.10.2016. 10:30

Badel otkupljuje grožđe iz privatnog sektora

Ova vinogradarska godina bila je izuzetno zahtjevna! Zbog smrzavanja niži prinosi, ali dobra kvaliteta grožđa!

  • 1.993
  • 206
  • 0

"Od 134 hektara vinograda u Donjem Daruvaru i Đulovcu su pobrane dvije trećine. U jesen ćemo pripremati teren za sadnju novih 8 hektara vinograda", saznali smo od direktorice najveće vinarije na daruvarskom području Badela 1862 Suzane Jurišić, koja nije krila zadovoljstvo kvalitetom ovogodišnjeg uroda, koja je ipak manja nego prošle godine.

"Ove godine očekujemo za 30% manji prinos grožđa nego prošle godine, kada smo imali 850 tona. Grožđe je visoke kvalitete, sadržaj šećera kod Graševine je 78-80 exla (Oe) i kiselina je 6,1 do 6,3 g/l, Sauvignon ima sadržaj šećera 86-94 exla i kiseline su pale sa 8 g/l na 6,2 g/l i Chardonnay ima sadržaj šećera 90 exla i kiseline 6,2 g/l. Tijekom berbe očekujemo da će sadržaj šećera u grožđu rasti, a kiseline padati."

Berba krenula kasnije

Berba je počela 13. rujna, što je desetak dana kasnije nego prošle godine. "Najprije smo brali Sauvignon i Chardonay, a sada početkom listopada se bere Graševina, koje ima u oba vinograda u Đulovcu i Donjem Daruvaru najviše. Ovisno o vremenskim uvjetima, očekujemo da ćemo završiti do polovice listopada", dodala je direktorica.

Berba grožđa

Dnevna zarada se povećala

Grožđe bere 40 radnika, što je manje nego što su u vinariji očekivali. Razlog je vjerojatno taj, da se beru i druge jesenske kulture. "Nadamo se da će se njih 80 registriranih do kraja berbe ipak pojaviti. Dnevna zarada se povećala: za preko 50 kanti grožđa dnevno, što je prosjek, se može zaraditi 160 kuna, ali imamo i radnika, koji zarađuju i 200 kuna dnevno! Mislim da od svih daruvarskih vinarija imamo najbolje uvjete. Osim ručno, beru i dva kombajna Alma. Jedan kombajn dnevno pobere 3-5 ha", informirala nas direktorica ističući činjenicu da je za dobivanje kvalitetnih vina ipak poželjna ručna berba, jer se grožđe toliko ne ošteti.

Vinogradi srećom osigurani

"Ova vinogradarska godina je u odnosu na prošlu daleko zahtjevnija i skuplja. Godine 2016. i 2015. su bile daleko bolje nego 2014. Ove godine je bilo naporno. Lozu, koja je bila oštećena mrazom, smo morali više puta prskati protiv bolesti. Mraz je oštetio i kulture diljem Bjelovarsko-bilogorske županije i šire. Srećom, naši vinogradi su bili osigurani, tako da očekujemo da ćemo isplatom odštete pokriti svoje troškove", dodala je Jurišić.

U mladom vinogradu vinarija planira organizirati kasnu berbu prosušenih bobica od kojih bi trebala biti najkvalitetnija vina. Hoće li se ove godine organizirati ledena berba, još se ne zna. Daruvarska vinarija je ove godine, kao i prethodnih buka uspješna - osim zlatne medalje osvojene na Vinodaru, dobila je nagradu i u Kutjevu, Zelini i na drugim mjestima.

Nakon sedam godina ponovno otkup grožđa iz privatnog sektora!

Suzana Jurišić se također pohvalila i viješću: "Od ljeta imamo novo vino CUVÉE, mješavinu sorata - graševine iz 2015 g., Chardonnayea i Sauvignona. Naša vina se prodaju diljem Europe i na novim tržištima u SAD-u, Kanadi i Indoneziji, gdje su vrlo tražena." Ostavljamo osunčane vinograde, gdje se u daljini čuo smijeh i pjesme berača, koji se nadaju, da će do kraja ovogodišnje berba poslužiti vrijeme. Drugi dan je počela padati kiša i zahladilo je - izgleda, da će berba ipak uploviti u prave jesenske uvijete.

Berba grožđa u Vinariji Badel 1862 u Đulovcu

U privatnim vinarijama i vinogradima na daruvarskom području berba je ili u tijeku ili je završila. Iako je Vinarija Badel 1862 ove godine nakon sedam godina (posljednji otkup grožđa od privatnika je bio organiziran u 2009.) ponovno otkupljivala grožđe, interes je bio slab.

Berba grožđa u Badelu

"Otkupljeno je samo šest tona grožđa od obitelji Maletić. Za usporedbu u 2008. godini od privatnih vinogradara se otkupilo 197 tona grožđa. Otkupna cijena za grožđe sa sadržajem šećera od 72-78 Oe je 3 kn/kg i grožđa sa sadržajem šećera iznad 78 Oe 3,5 kn/kg. Očekivali smo, da će ponuda grožđa iz privatnih vinogradara biti niska. Naša vinarija nije dužna kupovati grožđe od drugih, imamo dovoljno svoje sirovine", rekla nam je direktorica Badela.

Upravitelj Daruvarske udruge vinogradara Ivo de Bono ovogodišnji otkup je komentirao: "Dva mjeseca prije berbe sam pokušao u sjedištu Badela u Zagrebu dogovoriti ovogodišnji otkup grožđa od privatnih vinogradara posredstvom naše zadruge, ali bez uspjeha. Dubravko Ćuk neposredno me je prije berbe izvijestio da će Badel ipak biti zainteresiran za 100-150 tona grožđa po cijeni od 3,50 kn/kg, a da će biti plaćeno u roku od 60 dana. Drugdje bi mogli vinogradari dobiti 4 kn/kg (prošle godine 3 kn/kg).

Krčenje vinograda

Za organiziranje otkupa ali nisu htjeli platiti ništa, zato smo sve prepustili samim vinogradarima, da si oni sami nađu kupca, koji će platiti odmah. Kad bi prodali grožđe Badelu morali bi čekati. To je jedan od nedostataka, ali prednost je u tome što bi Badel otkupio svu količinu grožđa, tako da privatni vinogradar ne bi morao tražiti kupce.

No ove godine su uvjeti za privatni sektor nepovoljni, otkupna cijena je niska, tako da privatni vinogradari radije prodaju drugdje za daleko veću cijenu i po daleko povoljnijim uvjetima nego što nudi Badel. Badel je za grožđe iz privatnog sektora zainteresiran samo ove godine zbog toga što je u cijeloj zemlji zbog mraza bio smanjen prinos grožđa. Kad ne bi bilo šteta ne vjerujemo da bi Badel bio za naše grožđe zainteresiran", zaključio je De Bona. Iz neslužbenih izvora smo saznali da je mraz je oštetio grožđe i u Austriji i okolnim europskim zemljama.

Svoj revolt, ne samo zbog neorganiziranog otkupa grožđa, ali i zbog niskih otkupnih cijena za svoj urod, privatnici su izrazili kako drugačije nego krčenjem vinograda - tako da je na daruvarskom području privatni sektor slabiji. Kako će se situacija dalje razvijati, vidjet će se. U svakom slučaju, šteta je da se u poznatoj vinogradarskoj regiji, u koji daruvarski kraj spada, površina vinograda smanjuje.


Fotoprilog


Tagovi

Badel 1862 Vinogradi u Donjem Daruvaru i Đulovcu Graševin Sauvignon Chardonnay Kombajn Alma Mraz je oštetio Berba prosušenih bobica Novo vino CUVÉE Otkup grožđa iz privatnog sektora Kupac Krčenje


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?