Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan šuma
  • 26.03.2014. 17:20

U susjednoj BiH obilježen Svjetski Dan šuma

Svjetski dan zaštite šuma obilježava se svake godine 21.03. i taj dan predstavlja priliku da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite. Svjetske šumske površine znatno se smanjuju svake godine, upozoravaju stručnjaci.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 200
  • 11
  • 0

Gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena, unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika. Šume su danas ugrožene od strane lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša. U tom smislu, zaštita šuma podrazumijeva primjereno gospodarenje, zaštitu od štetočina i požara, zaštitu šumskog tla i stabala te druge preventivne mjere. No, unatoč svim faktorima zbog kojih je ugrožena šuma još uvijek tu, potrebna joj je čovjekova zaštita.

Šume - najraznovrsniji ekosistemi na kopnu

Ovogodišnjim aktivnostima želi se istaknuti uloga, ne samo šuma, nego i svih vrsta drveća koja rastu izvan šuma. Šume pokrivaju trećinu kopnene površine planete Zemlje, biološki su najraznovrsniji ekosistemi na kopnu, u njima obitava više od pola kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata. Osim što su od iznimne važnosti u našoj borbi protiv klimatskih promjena, šume doprinose ravnoteži kisika, ugljik-dioksida i vlage u zraku, štite riječna područja i izvorišta voda.

I uprkos svim tim neprocjenjivim ekološkim, privrednim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, čovjek uništava te iste šume bez kojih ne može živjeti. Krčenje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu. Prema podacima UN-a, godišnje se uništi oko 13 milijuna hektara šume, 12-20 posto emisija stakleničkih plinova u svijetu, koji prouzrokuju klimatske promjene, izazvano je upravo krčenjem šuma.

U BiH šume zauzimaju 48 posto površine

U Bosni i Hercegovini, šume i šumska zemljišta se prostiru na površini od oko 1.522.900 ha ili oko 48 posto površine. Ukupna zaliha svih državnih šuma procijenjena je na 161.997.182 m3, sa prosječnom zalihom od oko 199,4 m3/ha. Odnos državnih i privatnih šuma je 82:18 posto.

Imajući u vidu značaj šuma i šumarstva u BiH, kontinuirano se radi na rješavanju problema, a prije svega na zakonskom uređenju šumarstva. Međunarodni dan šuma je upozorenje svima nama da se ne ponašamo kao da “su prirodna bogatstva privatno vlasništvo”, nego da su to bogatstva koja moramo sačuvati i predati generacijama koje dolaze, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva BiH.

Podizanje svijesti o značaju šuma

U povodu Svjetskog dana šuma, iz tog ministarstva su pozvali obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i sve institucije u BiH koje su odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organiziraju aktivnosti u cilju podizanja svijesti o značaju šuma.

Kako bi ukazali na navedene izazove te naglasili vitalnu ulogu koju šume igraju u zaštiti planete Zemlje i opstanku živoga svijeta, Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a je izradila jednominutni video spot u kojem se predstavlja Međunarodni dan šuma. Ovaj edukativni video spot prikazuje se na TV i radio stanicama te web portalima diljem svijeta.

Na sjednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine odlučeno je da se prvi dan proljeća, 21.03. obilježava kao Svjetski dan šuma. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju vjerujući kako takav događaj može doprinijeti povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosistema.

Izvor: fena.ba

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

BiH Svjetski Dan šuma Međunarodni dan šuma FAO Zaštita šuma Važnost šuma Biološka raznolikost Obrazovne institucije Gospodarenje šumom


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]