Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potkornjak
  • 27.01.2017. 15:00

Tolušić: Primimo se posla i sačuvajmo šume!

Tolušić u Delnicama o potkornjaku: "Primimo se posla svi i sačuvajmo naše šume!"

  • 6.763
  • 675
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao je prije nekoliko dana u Delnicama sastanak radi rješavanja problema pojave smrekovog potkornjaka u Gorskom kotaru.

Ovom operativnom sastanku prisustvovali su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Primorsko-goranske županije, Hrvatskog šumarskog instituta, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, Savjetodavne službe te načelnici s područja obuhvaćenih Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje štetnog organizma Ips typographus (L.) - osmerozubi smrekin pisar.

Šumarska inspekcija će pratiti stanje

Ministar Tomislav Tolušić na sastanku je iznio informacije o važnosti provedbi Naredbe te je otvorio raspravu o daljnjem tijeku radnji potrebnih za sprječavanje širenja i suzbijanje smrekovog pisara na području Gorskog kotara.

Zaključeno je da će Šumarska inspekcija kroz kontinuiranu provedbu nadzora provođenja šumskog reda u trgovačkom društvu Hrvatske šume d.o.o. i suradnju sa Savjetodavnom službom i Hrvatskim šumama d.o.o. kontinuirano pratiti i ažurirati podatke o provedbi Naredbe.

60 ha šume se osušilo na Risnjaku

U Nacionalnom parku "Risnjak" ustanovljeno je da je sušenje obične smreke uzorkovano smrekovim potkornjakom zahvatilo površinu od cca 60 ha, u Park šumi Golubinjak izvršena je sječa sušaca obične smreke u količini od 793 m³, a u park šumi Japlenški vrh izvršena je doznaka sušaca, obične smreke, bruto mase 200 m³ dok će sječa i izrada biti izvršena čim dopuste vremenski uvjeti.

U gospodarskoj jedinici Belevine kojom gospodari Šumarski fakultet posječeno je ukupno 4 stabla ukupne mase 9 m³, dok je u gospodarskoj jedinici Sungerski lug posječeno ukupno 203 m³ drvne mase. Ukupan drvna masa posječene obične smreke u šumama kojima gospodari Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je 212 m³.

Brošura o potkornjaku

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom izradilo brošuru o potkornjaku (Smrekov pisar (Ips typographus): razvojni ciklus, simptomi napada, monitoring populacije, mjere suzbijanja) s ciljem informiranja privatnih šumovlasnika, ali i izvođača radova o mjerama koje je potrebno provesti te prepoznavanju zaraženih stabala.

Šumarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede nastaviti će provedbu aktivnosti u skladu s Planom aktivnosti za implementaciju Naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja štetnog organizma Ips typographus (L.) - osmerozubi smrekov pisar. Sukladno Planu aktivnosti, a nastavno na odredbu članka 11. Zakona o šumama, izraditi će se Odluka o ovlaštenju treće osobe (Hrvatskih šuma d.o.o.) za provedbu mjera kod šumoposjednika koji nisu započeli ili provode propisane mjere zaštite.

"Ovome moramo pristupiti odgovorno i ujedinjeno. Smrekov potkornjak ne pita za boju članske iskaznice ili stranačku pripadnost. Imamo struku, imamo ljude na terenu, imamo iskustva zemalja koja se nalaze u sličnoj situaciji, na nama je da se ujedinimo i ovome ozbiljno i odlučno pristupimo. Primimo se posla!", izjavio je ministar Tolušić na sastanku u Delnicama.


Tagovi

Šume Potkornjak Tomislav Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer