Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadnik Brestje
  • 23.11.2015. 08:15

Prodajno-izložbeni rasadnik Hrvatskih šuma

Otvara se Prostor za prodaju i izlaganje ukrasnog drveća i grmlja Hrvatskih šuma.

  • 3.665
  • 55
  • 0

Unutar rasadnika Brestje koji pripada Radnoj jedinici Rasadnici Zagreb smještenog u Sesvetama uskoro će se otvoriti Prostor za prodaju i izlaganje ukrasnog drveća i grmlja Hrvatskih šuma.

Kupci koji posjete rasadnik imat će na prostoru od 2.000 m2 na raspolaganju doista bogatu ponudu ukrasnog drveća i grmlja u teglama i moći će lakše doći do željene vrste. Zamišljeno je da na prostoru bude izloženo hortikulturno bilje uzgojeno u Brestju i drugim rasadnicima Hrvatskih šuma koji se nalaze na području kontinentalne Hrvatske.

Velika novost u rasadniku Brestje

Rasadnik Brestje, smješten u Sesvetama, nedaleko Zagreba odabran je za mjesto na kojem će biti izloženo ukrasno drveće i grmlje iz svih rasadnika Hrvatskih šuma smještenih u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Lokacija je odabrana obzirom na blizinu glavnoga grada Zagreba, odnosno najnaseljenijeg i najposjećenijeg mjesta Hrvatske.

Iz tog je razloga 2.000 m2 u središnjem dijelu rasadnika izdvojeno od redovne proizvodnje i prenamijenjeno u izložbeno-prodajni prostor ukrasnog bilja. Kupci će od sada moći na jednome mjestu razgledati veliki broj ukrasnih vrsta, tj. imati na raspolaganju mogućnost naručivanja željene ukrasne biljke, prema raspoloživosti u nekome od naših rasadnika. Također, imat će uvid o lokacijama i ponudi drugih rasadnika Hrvatskih šuma.

Prednost prodajno-izložbenog centra

Novi prodajno-izložbeni centar ima i prednost mogućnosti zadovoljenja količinskih potreba kupaca. Zatreba li kupac određen broj komada nekog određenog ukrasnog grma kako bi posadio živicu moći će zatražiti dostavu iz rasadnika koji ih ima dovoljan broj. Zamišljeno je da prostor bude stalno popunjen na način da se prodano i otpremljeno ukrasnog bilje odmah zamjenjuje novim. Prednost bi imale one vrste za kojima je najveća potražnja. Kao i dosada, posjetitelji će dobiti sve potrebne informacije o načinu sadnje, prihrani, zalijevanju, itd.

Vjeruje se kako će na ovaj način biti omogućena lakša proizvodnja a time i prodaja no upraviteljica rasadnika Brestje Nives Salopek naglašava da je za dobro poslovanje prodajno-izložbenog prostora nužno osigurati više stručnjaka s potrebnim znanjem hortikulture.

20 tisuća tegli s ukrasnim biljkama

U protekla dva mjeseca, koliko je prošlo od početka radova na Centru, po tlu je razastrta umjetna podloga na 2.000 m2 s ucrtanom kvadratnom mrežom. Pod podlogom su rastegnute horizontalne cijevi na koje su zatim pričvršćene pravilno raspoređene okomito postavljene cijevi s prskalicama. Taj sustav navodnjavanja funkcionira na način da se po propuštanju vode iz cijevi, prskalice počinju rotirati i odozgo zalijevati bilje. Iznad podloge postavljena je konstrukcija od tanjih metalnih stubova na koje je rastegnuta mreža. Mreža od umjetnog materijala ima za svrhu stvoriti zasjenu od 30% i time zaštititi biljke od sunčeve svjetlosti. Zimi će se najlonska, propusna mreža zamijeniti prostirkama od trstike koje će štititi biljke od snijega.

Optimalni kapacitet prostora predviđa smještaj od oko 15.000 tegli s ukrasnim biljkama. Najviše bi mogao biti popunjen s oko 20.000 komada, što ovisi o veličini tegli odnosno biljaka. Za početak je tamo smješten određen broj biljaka uzgojen u Brestju i veći broj uzgojen u rasadnicima na području UŠP Koprivnica.

Upraviteljica Salopek i tehnologinja rasadničke proizvodnje Snježana Pavlić naglašavaju kako će biti nužna nadogradnja sustava za navodnjavanje kako bi se u trenutku potpunog popunjavanja prostora izbjeglo dodatno, ručno zalijevanje.

U planu i izdavanje brošure

Radna jedinica Hortikultura doprinijela je Prodajno-izložbenom prostoru izgradnjom dvaju drvenih mostića čime je povećan estetski ugođaj. U planu je i zamjena stare i slabo uočljive drvene table koja upućuje u rasadnik novom i većom.

Ideja oko poboljšanja ne nedostaje, a jedna od njih je sastavljanje brošure u kojoj bi bila opisana fiziologija i način uzgoja ukrasnog bilja uzgojenog u rasadnicima Hrvatskih šuma po vrstama.

Za kraj, može se reći da je ovaj prodajno-izložbeni prostor u funkciji, ali da su potrebna određena poboljšanja za što su nužno daljnja investiranja.

Tekst: Marija Glavaš


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Brestje Hrvatske šume Rasadnik Ukrasno drveće Grmlje Prodajno-izložbeni centar Kapacitet smještaja Časopis Hrvatske šume

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]