Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kogeneracijska postrojenja
  • 05.11.2015. 17:30

Potpisani ugovori s kupcima drvne sječke

Hrvatske šume potpisale su ugovor s 36 kupaca drvne sječke koja će, kao biomasa, biti iskorištena za proizvodnju energije.

  • 730
  • 71
  • 0

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić i član Uprave Hrvatskih šuma Ivan Ištok danas su potpisali ugovore za kogeneracijska postrojenja s 36 korisnika koji su ispunili kriterije temeljem javnog poziva raspisanog u rujnu ove godine, radi prodaje drvne sječke i ogrjevnog drva za proizvodnju električne i toplinske energije.

Pravo na potpisivanje ugovora imali su kupci koji ispunjavaju sve uvjete odnosno imaju jamstvo za financiranje projekta ili dovršeni pogon, dok su ostali sklopili predugovore. No ukoliko u zadanom roku i oni neće ispunjavati propisane uvjete, sječke i ogrijevno drvo bit će ponuđeno drugim kupcima.

Biomasa je u Europi odavno prepoznata kao vrijedan energent

U današnje vrijeme svjesni smo činjenice da racionalno gospodarenje energijom predstavlja ključnu pretpostavku održivog razvoja. Europska unija si je, postavivši za cilj da udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji u 2020. godini bude 20%, dala snažan poticaj za jaču primjenu biomase, obnovljivog izvora sa znatnim potencijalom

"Biomasa je danas jedan od najvećih obnovljivih izvora energije, zajedno s korištenjem energije vode i vjetra, a održivost korištenja biomase kao izvora energije je nešto što se može postići prikladnim upravljanjem tim resursima, što je u hrvatskom šumarstvu već stoljećima slučaj", kazao je tom prilikom ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te dodao kako uporaba biomase doprinosi ublažavanu emisije stakleničkih plinova, smanjenju ovisnosti o uvozu nafte i ostalih fosilnih oblika energije, povećanju sigurnosti energetske opskrbe te što razvitak tehnologije i industrije za uporabu biomase pridonosi konkurentnosti te regionalnom i ruralnom razvitku.

Morat ćemo pojačati korištenje obnovljivih izvora energije

Gradnja kogeneracijskih postrojenja na biomasu u Hrvatskoj je još u početku, no realizacijom projekata povećati će se sigurnost opskrbe električnom i toplinskom energijom te potaknuti razvoj ruralnih područja zemlje. Investicijama u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Hrvatskoj, pojačava se neovisnost o uvoznoj energiji, otvaraju nove prilike za izvoz i pojačava zaštitu okoliša.


Tagovi

Hrvatske šume Ivan Pavelić Ivan Ištok Kogeneracijska postrojenja Drvna sječka Ogrijevno drvo Toplinska energija Električna energija Predugovori Europska unija Obnovljjivi izvori Biomasa Tihomir Jakovina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]