Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 15.07.2016. 13:30

Održivim upravljanjem šuma do ruralnog razvoja

Drvni sektor je danas treći poslodavac u Europi i ključni igrač u borbi protiv klimatskih promjena!

Foto: Anna Omelchenko/Bigstockphoto
  • 762
  • 39
  • 0

Šume se ne smije promatrati samo kao izvor obnovljive energije već se treba uzeti u obzir njihova uloga u zaštiti bioraznolikosti, kao prostora za rekreaciju, ali i kao održivu sirovinu i građevni materijal koji se može koristiti u raznim sektorima proizvodnje.

Doprinosom održivom gospodarenju šumama i unaprjeđenjem drvoprerađivačkog sektora, posebice podrškom malim i srednjim poduzećima, čuva se ruralni prostor, a moguće je postići i otvaranje toliko potrebnih "zelenih" radnih mjesta istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na Konferenciji o investicijama u šumarstvo i drvoprerađivačku industriju u zemljama jugoistočne Europe.

Doprinos ublažavanju klimatskih promjena

Konferencija je u Europskom parlamentu održana u njezinoj organizaciji te u suradnji s Hrvatskim drvnim klasterom, a sudjelovali su predstavnici šumarskog sektora i drvne industrije Hrvatske, Austrije, Italije, Bosne i Hercegovine te predstavnici državnih, regionalnih i lokalnih institucija i tijela vlasti.

Europa promiče politiku održivog upravljanja šuma i održive proizvodnje što je posebno značajno za razvoj ruralnog područja. Zbog toga je šumu potrebno sagledavati u svoj njezinoj punini i multifunkcionalnosti.

Sporazumom iz Pariza, podsjetila je austrijska zastupnica u Europskom parlamentu Elisabeth Köstinger, 195 zemalja obvezalo se na novo poglavlje o doprinosu ublažavanja klimatskih promjena i zadržavanja globalnog porasta temperature. Köstinger upravo tu vidi potencijal multifunkcionalne uloge šuma te drvnog sektora koji je danas treći poslodavac u Europi i ključni igrač u borbi protiv klimatskih promjena.

"Povećana upotreba drva na održiv način doprinosi dekarbonizaciji europskog društva. Istaknula je kako je EU strategija za šume krenula dobrim putem uključujući u svoju politiku i socijalni segment te da se samo na taj način, uz podršku šire zajednice, mogu napraviti željene promjene. Zato su potrebne inovacije i istraživanja u području šumarstva", kazala je Köstinger.

Višnja Jurnjak, ispred Holzclustera iz Štajerske predstavila je, pak, aktivnosti Drvnog klastera Austrije. Štajerska predstavlja regiju u kojoj je šumarstvo glavna djelatnost. Šumarstvo i drvna industrija najveći su poslodavac u Austriji, sektor ostvaruje godišnji prihod od 12 milijardi eura. Također, Štajerska je drugo najveće pošumljeno područje u Austriji te je ta djelatnost bitna u kontekstu ruralnog razvoja pokrajine.

Održivo gospodarenje šumama

"U posljednje je vrijeme zabilježeno smanjenje zaposlenih u drvnoj industriji, a upravo promotivnom kampanjom te edukacijom Holzcluster nastoji preokrenuti negativne trendove. Promocija centralnog i jugoistočnog dijela Europe od iznimne je važnosti za drvnu industriju. Holzcluster uspješno surađuje sa Hrvatskom i ostalim članicama EU. Većinu aktivnosti usmjeruju na inovacije te ohrabruje podatak o podizanju udjela drvne građe u građevinskom sektoru s 14% na 22% u posljednjih desetak godina. Danas svaka treća kuća i četvrta zgrada u Austriji ima drvnu konstrukciju", naglasila je.

Predstavnica Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije Maria Gafo Gomez Zamalloa upoznala je nazočne sa stavovima i aktivnostima EK na izradi novih zakonskih prijedloga.

"Europa promiče politiku održivog upravljanja šuma i održive proizvodnje što je posebno značajno za razvoj ruralnog područja. Zbog toga je šumu potrebno sagledavati u svoj njezinoj punini i multifunkcionalnosti. Ukoliko se želi jaka drvna industrija, u tom području potrebne su inovacije, ali i bolja komunikacija i koordinacija. Pošumljavanje i gospodarska odgovornost od izrazite su važnosti za održiv razvoj sektora šumarstva i drvoprerađivačke industrije", naglasila je.

Marie Donnelly predstavnica Glavne uprave za energiju Europske komisije istaknula je važnost biomase u energetskom miksu koji se koristi u Europi. Najviše energenta u EU koristi se za grijanje i hlađenje, prijevoz i proizvodnju električne energije. Europska energetska politika ima jasne ciljeve, a to su sigurna opskrba energijom, dostupnost energije i njena održivost. Biomasa je kao energent u značajnom postotku prisutna u EU s oko 60%, a uvjeti za razvoj tog sektora postoje.

Gubitak energije pri grijanju

"Europa 92% biomase koju koristi proizvodi na svom teritoriju, a 8% uvozi te je važno da se tih 8% proizvodi po istim standardima održivosti. Treba više pozornosti posvetiti gubitku energije pri grijanju jer je u ovom trenutku iskoristivost te energije svega 25%. Iskorištavanje biomase pridonosi dekarbonizaciji Europe te će upravo novi zakonodavni prijedlozi do kraja godine potaknuti daljnji napredak i drvnog sektora u tom smjeru", zaključila je Donnelly.

Na kraju konferencije uručene su nagrade udruge "Hrvatski izvoznici". Sherif Grupa je dobila nagradu za najboljeg hrvatskog izvoznika drvnih proizvoda a zaslužila ju je kao najveći europski izvoznik drva i drvnih proizvoda u Egipat (dok također izvozi i na tržišta Bliskog istoka). "Hrvatski drvni klaster" dobio je nagradu za promicanje hrvatskog drva i izvoza drvnih proizvoda.

Foto: Anna Omelchenko/Bigstockphoto


Tagovi

Šume Europski parlament Održivo gospodarenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).