Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mirtalis
  • 09.02.2017. 12:00

Novost na tržištu - alatka za sadnju paulovnije

Tvrtka Mirtalis je i ove sezone svojim kupcima spremila iznenađenje. Riječ je o alatci (sadilici) za sadnju sadnica paulovnije koju na posudbu mogu dobiti oni koji naruče količine veće od 600 sadnica!

  • 5.128
  • 235
  • 0

Tvrtka Mirtalis je i ove sezone svojim kupcima spremila iznenađenje. Prošlih sezona bila je to ektomikoriza na sadnicama i jednogodišnjim korijenima paulovnije, a sada je to ono čemu su se svi kupci ozbiljnijih količina nadali, a samo neki su znali da su prošlog proljeća testirali novi proizvod.

Riječ je o alatci (sadilici) za sadnju sadnica paulovnije koju na posudbu mogu dobiti oni koji naruče količine veće od 600 sadnica paulovnije. Za sada ju nemaju prodaji, ali uskoro će kupcima i to omogućiti.

Iza sebe imaju višegodišnje iskustvo u sadnji i nebrojeno puno puta su vodili utrku s vremenom. Korištenjem ove sadilice znatno se skraćuje vrijeme sadnje te broj ljudi koji su potrebni za sadnju. Zabijanjem sadilice u zemlju radi se rupa, a sadnica se spušta u zemlju kroz plastičnu tubu. Radnici se manje umaraju i posao se prije privodi kraju. Ovisno o razini usitnjenosti zemlje, sadnja na ovakav način višestruko je brža nego li na klasičan način. Nakon što se položi u zemlju, sadnicu je potrebno samo zagrnuti zemljom. Naravno, sadnju je moguće obaviti i pomoću klasične alatke za sadnju cvijeća kod manjih količina.

Sadilica za paulovniju

Svi koji su prošle jeseni na vrijeme odradili pripreme na zemlji, u proljeće lakše krenu sa sadnjom. Veljača je krajnji rok u kojem se rade ozbiljni planovi i pripreme za sadnju.

Priprema za sadnju paulovnije

Čim vam vremenske prilike dozvole, trebate krenuti s pripremom zemljišta. Zemlju treba dubinski izorati ili proći s podrivačem (ripati). Time se rahle dubinski slojevi i omogućava da zemlja propušta višak vode, ali i da korijen brže napreduje. Nakon usitnjavanja površine frezanjem treba postaviti foliju i crijevo za navodnjavanje kap na kap. Prve dvije godine potrebno je navodnjavanje u sušnim razdobljima. Nakon toga je korijen dovoljno duboko da uzima vodu iz vlažnijih slojeva zemlje. Za one koji nemaju iskustava s folijom i navodnjavanjem, treba napomenuti da to ne predstavlja veliki trošak. Dužni metar folije i crijeva kap na kap zajedno ne prelazi 1,50 kn.

Kako se sadi paulovnija?

Sadi se kroz postavljenu foliju alatkom za sadnju cvijeća ili našom novom sadilicom za sadnice paulovnije. Nakon sadnje treba ih dobro navlažiti kako bi se ubrzalo privikavanje na novu sredinu. Nakon 10 do 15 dana sadnice će početi s napredovanjem. Najveći rast se ostvaruje u srpnju i kolovozu kada znaju rasti i do sedam centimetara u danu. Gotovo 100%-tnu uspješnost i brzi rast naših sadnica zahvaljujemo njihovom uzgoju iz čvrstog komada korijena i tome što su sadnice obogaćene ektomikorizom. Takve sadnice se oporavljaju u slučaju mraza.

Zaprimanje narudžbi je u tijeku! Isporuke će biti krajem ožujka za korijene, a od kraja travnja i tijekom svibnja za sadnice.

Troškovi ulaganja u proizvodnju

Početni trošak koji uključuje kvalitetne sadnice, foliju i crijevo kap na kap je za hektar oko 20.000 kuna, a za tri hektara oko 55.000 kn. Što je veća površina to će trošak po hektaru biti manji.

Tablica 1. Ulaganja u uzgoju paulovnije

Proračun uključuje:

1 hektar

(600 sadnica)

3 hektara

(1.800 sadnica)

5 hektara

(3.000 sadnica)

sadnice, foliju, crijevo za navodnjavanje kap na kap

(za terene nagiba do 5%)

20.000

kn

55.000

kn

82.000

kn

Na jednom hektaru može se uzgajati 600 paulovnija, a u malo gušćoj sadnji i do 700. Svaka od njih će nakon 8-9 godina imati trupac od oko 0,8 kubika, a kubik trupca postiže cijenu od oko 200 eura. Iz tih podataka se može izračunati očekivani prihod. Kod izračuna prinosa treba znati da iz korijena, nakon sječe kreće novo stablo bez ikakvih novih ulaganja. Takvih se turnusa sječe može odraditi minimalno od 4.

5 mjeseci nakon čepiranja

Također treba imati na umu da je odabir sadnica iznimno važan jer ono što se sada sadi ubirat će se za 5-10 godina (ovisno o namjeni). U tablici nisu spomenuti troškovi održavanja plantaže nakon sadnje jer oni čine praktično samo vaš trud i vrijeme.

Zaštitna tretiranja nisu potrebna

U Europi još nisu zabilježene nikakve bolesti paulovnije iako imaju puno duže iskustvo od nas. Na nekoliko plantaža u Hrvatskoj se pojavio manji broj gusjenica koje su napravile malu štetu na listu. S obzirom na ogromnu lisnu masu, takve štete bile su zanemarive. Dakle nije bilo potrebe za nikakvim zaštitnim tretiranjima.

Zaprimanje narudžbi je u tijeku

Zainteresirani za uzgoj paulovnije uvijek se mogu javiti na telefone ili mailom, a sve o sadnji i načinu uzgoja mogu pročitati na web stranici www.paulovnija.hr.

Iz tvrtke napominju da se navedni podaci na stranicama odnose se isključivo na njihove sadnice paulovnije iz korijena i jednogodišnje korijene.

Zaprimanje narudžbi je u tijeku, a kako proizvodni kapaciteti imaju određene limite, tvrtka koristi ovu priliku da pozove potencijalne kupce da odmah rezerviraju svoje sadnice ili jednogodišnje korijene paulovnije. Isporuke će biti krajem ožujka za korijene, a od kraja travnja i tijekom svibnja za sadnice. Izbjegava se mraz, ali ukoliko nešto od sadnog materijala zadesi mraz sve 100% preživljava.

Jednogodišnji korijeni paulovnije

Za narudžbu te više informacija o sadnicama i uzgoju paulovnije, kontaktirajte tvrtku Mirtalis na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Paulovnija

Paulovnija

Sinonim: - | Engleski naziv: Paulownia, Princess tree, Empress tree | Latinski naziv: Paulownia tomentosa

Paulovnija je drvenasta biljka koja je dobila ime po Ani Pavlovni, kćeri ruskoga cara Pavla I. Radi se o drvenastoj biljci iz porodice Scrophulariaceae. Sve biljke iz porodice... Više [+]

Tagovi

Paulovnija Uzgoj Sadnja Sadilica Troškovi Dobit Sadnice