Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spašena mlada srna
  • 03.12.2016. 16:30

Melita Pokorni spasila je mladu srnu Mazuljku

Mladunčad divljači nemojte dirati!

  • 3.668
  • 592
  • 0

Među ljude koji vole životinje, definitivno pripada i Melita Pokorni iz Donjeg Daruvara, vlasnica minimljekarne Biogal, koja je u svibnju ove godine u svojem voćnjaku pronašla mladu srnu, koja bi bez njezine pomoći sigurno uginula.

"Moj susjed je pronašao lane u šumi, iako je poznato da se mladunčad se ne bi smjela ometati niti dirati jer je majka sigurno blizu. Kada osjete miris čovjeka, ostavlja ga baš kao što se dogodilo u Donjem Daruvaru. Uzeo je lane kući, kako bi se s njim njegovih dvoje djece igralo. Kada je mladunče odraslo, on ga je smjestio među ovce i nakon nekog vremena ga je pustio u prirodu, što je za njega sigurna smrt. Mlado lane bez hrane je bilo slabije i slabije te nije bilo u stanju brinuti se za sebe", kaže Melita.

Mazuljka

Lane bi zasigurno uginulo

Da nije bilo roditelja Melite Pokorni, koji su lane u voćnjaku našli kako leži, sigurno bi uginulo.

"U to vrijeme, imala sam briga preko glave, ali ipak sam otišla mladunče vidjeti. Bilo je mršavo, jedva je stajalo na nogama. Na njemu je već bilo puno muha, što je značilo da se smrt približava. Odmah sam poduzela potrebne korake kako bi mu spasila život. I nazvala veterinara" rekla nam je Melita.

"Srna se od svibnja oporavila, pripitomila sam je. Čak smo se i sami uvjerili da ima sve što je potrebno za život." Njezina "druga mama" sada već mladoj srni priredila je "švedski stol", s jabukama, repom, žitaricama, žirom, soli i vodom.

Svako jutro dolazi na zvižduk

"Ako bi mi netko rekao da ću za Mazuljku (Melita joj je dala ime, zbog toga što se srna voli maziti) skupljati neke posebne biljke koje ona voli jesti, ne bi mu vjerovala. Ali to za mene nije problem. Jako ju volim, a i ona mene", kaže njezina spasiteljica. "Svako jutro dolazi na zvižduk. Pomazimo se, ona će se najesti i napiti i otrči na obližnju livadu. Ne odlazi u šumu."

"O srnama do tog trenutka nisam znala ništa. Na internetu sam morala naučiti što jedu tako da nju znam nahraniti. Jednom nije došla. Bojala sam se da se s njom nešto dogodilo i išla ju tražiti. Na kraju sam nju našla kod susjeda. Bila je opet zatvorena sa ovcama. Srećom, javila se na moj zvižduk. Pustila sam ju na slobodu i na vrat stavila ogrlicu za psa, da lovci, koje sam obavijestila, znaju da se za nju brinem.

Tijekom godine srne žive odvojeno, ali u zimi u krdu. "Ne znam kako će moja Mazuljka preživjeti zimu. U svakom slučaju, ja ću biti tu kao njezina druga mama", koja je na rastanku otkrila radosnu vijest: "... da će Mazuljka imati mladunče."


Fotoprilog


Tagovi

Melita Pokorni Mazuljka


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]