Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 17.07.2015. 15:20

Kriteriji koji otežavaju razvoj drvoprerađivačke industrije?

Hrvatsko šumarstvo i drvoprerađivačka industrija imaju potencijala za razvoj, no razne ih stvari koče u tome. O svojim su problemima govorili i u Europskom parlamentu.

  • 134
  • 5
  • 0

Hrvatska eurozastupnica Marijana Petir primila je u Europskom parlamentu u Bruxellesu, predstavnike tridesetak vodećih tvrtki iz drvoprerađivačkog i šumarskog sektora.

Tijekom sastanka oni su je upoznali s glavnim izazovima i prilikama koje stoje pred tim sektorom te je tijekom sastanka zaključeno kako sektor drvne industrije ima veliki potencijal za razvitak.

Predstavnici naše drvne industrije u Bruxellesu

No, taj je potencijal teško ostvariti, jer u sustavu javne nabave, domaća drvoprerađivačka industrija nema primjeren status. Gotovo 90% opremanja objekata rade inozemne tvrtke i drvo kroz javne natječaje, nema prednost pred drugim umjetnim materijalima. Drvoprerađivačku industriju treba vezati uz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost te ublažavanje klimatskih promjena, složili su se svi prisutni.

Zbog nedovoljnog poznavanja tog sektora, kako ističu neki proizvođači, osiguranje sredstava nužnih za ulaganja u tehnologiju, kako bi ostvarili povećanje proizvodnje i otvorili nova radna mjesta, gotovo je nemoguće, zbog postojećih kriterija koje smatraju diskriminatornim te traže njihovu promjenu. Petir je rekla da treba provjeriti je li te kriterije postavila EU ili Hrvatska, te izrazila zabrinutost zbog kašnjenja nacionalnih i operativnih programa, što hrvatskim proizvođačima otežava pristup sredstvima iz EU fondova.

10 godina čekanja i prikupljenih 60 dozvola da bi tvrtka počela s radom

U Hrvatskoj postoji 12 proizvođača peleta, koji doprinose korištenju obnovljivih izvora energije, a zastupnicu Petir su upozorili na činjenicu da peleti koje proizvode, uglavnom završe u izvozu, unatoč želji za njihovim većim plasmanom na domaćem tržištu. Taj je plasman nizak zbog nedostatka domaće potražnje, a koja je opet povezana s manjkavim pravnim okvirom u Hrvatskoj. Naime, kod nas ne postoji Zakon o obnovljivim izvorima energije kao niti karta obnovljivih izvora energije, a dodatni je problem, što uz postojeću regulaciju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, nije regulirano cijelo to područje gospodarstva, pa je izostao dodatni poticaj proizvodnji toplinske energije iz drvne biomase.

Naveden je i primjer jedne tvrtke koja će nakon desetogodišnjeg procesa ishođenja potrebnih dozvola i to njih čak više od 60, konačno početi opskrbljivati objekte u javnom vlasništvu s toplinskom energijom koja nastaje kao nus produkt u njihovoj svakodnevnoj proizvodnji. Osnivanje Hrvatskog drvnog klastera bilo je potaknuto željom za povećanjem konkurentnosti, međutim, kako je rečeno, klasteri nisu dobili pravu potporu koju su trebali. Neki od razloga su nekoordiniranost ministarstava i nedostatak nacionalnih programa.

Udruživanje u Hrvatski drvni klaster je odličan potez

Predstavnici drvoprerađivačke industrije upoznali su zastupnicu Petir i sa stavom da je potrebno jače povezati obnovljive izvore energije s drvnom industrijom, kako bi se na taj način potakla proizvodnja i otvaranje novih radnih mjesta, s čime se ona u potpunosti složila. Jednako tako upozorili su i na potrebu trajne edukacije kadrova, na što je zastupnica Petir predložila da se njihove potrebe za kadrovima jasno iskažu obrazovnim ustanovama i njihovim osnivačima. Europa zbog veličine svojeg tržišta, omogućuje i lakši plasman roba na druga tržišta. Predstavnike Hrvatskog drvnog klastera zanimale su mogućnosti i načini zaštite njihovih potraživanja na tim, ali i na europskom tržištu. Također, upozorili su i na prepreke u trgovinskim odnosima s trećim zemljama, zbog zaštitnih mjera koje je uvela EU, poput onih prema Indiji.

Zastupnica Petir je obećala da će biti njihov glas u Europskom parlamentu te im je poručila da u Hrvatskoj treba raditi na zajedništvu bez kojega neće biti napretka, posebno na globalnom tržištu EU. Istaknula je dobar primjer njihovog udruživanja u Hrvatski drvni klaster, jer tako mogu lakše pregovarati i ostvariti svoje ciljeve.


Tagovi

Marijana Petir Europski parlament Bruxelles Drvoprerađivački sektor Šumarski sektor Drvna industrija Obnovljivi izvori energije Proizvođači peleta Biomasa Toplinska energija Konkurentnost Hrvatski drvni klaster Trgovinski odnosi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]