Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugin eukaliptus
  • 30.05.2016. 10:30

Dugin eukaliptus, najšarenije stablo na svijetu!

Među više od 700 vrsta eukaliptusa koliko ih ima na svijetu, jedan se posebno izdvaja.

Foto: bigstockphoto.com
  • 5.127
  • 87
  • 0

Među više od 700 vrsta eukaliptusa koliko ih ima na svijetu, jedan se posebno izdvaja. Od ove vrste ne sakuplja se ulje, niti je običavaju brstiti koale, jedini je eukaliptus čija kora nema aromatičan miris i jedini koji prirodno dolazi na sjevernoj hemisferi, no ono po čemu je doista jedinstven je njegova kora.

Zbog intenzivnih boja kore, dugin eukaliptus ili mindanao guma, razlikuje se, ne samo od svih eukaliptusa nego i svih drugih vrsta drveća na svijetu. Mnoge podsjeća na oslikano umjetničko platno.

Najljepše stablo na svijetu

Tko jednom vidi dugin eukaliptus, makar na slici, neće ga zaboraviti. Po nekima najljepše stablo na svijetu, ima osobitu tanku i glatku koru, čiji se vanjski slojevi ljušte svake godine u različito vrijeme. Najprije se ljušti smeđa boja otkrivajući svijetlozelenu.

Tako ogoljena i izložena zraku, svijetlozelena kora prelazi najprije u ljubičastu i plavu boju, a ove, zbog daljnje izloženosti zraku, postupno prelaze u narančastu, crvenu, tamnoružičastu, žutu i sivu boju koje nakon kiša poprimaju osobit sjaj.

Zbog čega su boje toliko intenzivne i zašto ih toliko, nije još objašnjeno. Kao i većina svojih rođaka vazdazeleno je stablo, kopljastog lišća koje daje ugodan miris kada se zdrobi. Cvjetovi ove vrste dolaze u grozdovima i bijele su boje.

Poznat je i kao mindanao guma

Dugin eukaliptus (Eucalyptus deglupta) pripada porodici mirtovki (Myrtaceae) i rodu Eukalyptus. Raščlane li se latinski nazivi na dijelove dobije se eu, odnosno u prijevodu dobar, calyptus, onaj koji štiti i degluptere što znači ljuštiti se. Drugi manje upotrebljavan naziv je mindanao guma, nadjenut mu je radi vjerovanja da se vrsta najprije razvila na filipinskom otoku Mindanao.

Osim na tom otoku, prirodno dolazi na otoku Nova Britanija koji je u sastavu države Papue Nove Gvineje, na Novoj Gvineji otoku koji dijele Papua Nova Gvineja i Indonezija i indoneškim otocima Seram i Sulavezi. Kod primjeraka sađenih van prirodnog areala boje su manje intenzivne, a što su uvjeti nepovoljniji, stablo će biti neuglednije i manje.

Plantažna sadnja i pošumljavanje

Najbolje uspijeva u tropskim šumama u kojima redovito kiši pa mu oni koji ga sade kao komercijalno ili ukrasno stablo moraju pružiti uvjete koji uključuju veliku količinu svjetla, vode i temperaturu vrijednosti između 3 i 30 ºC. Također moraju paziti da stablo koje dosegne oko dva metra u širinu i preko 60 m visine ima dovoljno prostora za razvoj.

Na Filipinima se sadi plantažno i čini vrstu s najvećim udjelom u proizvodnji celuloze, odnosno papira. Ponekad se koristi za pošumljavanje i izradu namještaja. Uzgajivači kave na Kostarici rado ga sade uz svoje plantaže kao veliko stablo koje im daje dobar hlad, a na Havajima od duginog eukaliptusa izrađuju čamce. U brojnim zemljama tropske i suptropske klime odavno je stanovnik parkova i privatnih posjeda.

Osjetljivo na nedostatak vode

Oni koji ga sade moraju paziti da stablo bude dovoljno udaljeno od asfaltiranih prometnica i puteva jer ima vrlo jak korijenov sustav. Za divovsko stablo kojem dovoljna količina vode predstavlja nužnost idealne su zelene površine s ribnjacima, jezerima ili kanalima. Dugin eukaliptus je na nedostatak vode osobito osjetljiv dok je mlad, a kao zrelo stablo može preživjeti suše uvjete. Uz to je sasvim neotporan na mraz. Velika je prednost ove vrste jaka otpornost na bolesti i štetnike.

Oni koji imaju sreću, tj. uvjete za sadnju, ne moraju dugo čekati na užitak u pogledu na dugine boje ovog stabla. Pokrenuvši se iz sićušnog sjemena, raste tolikom brzinom da mu se volumen praktički godišnje udvostručuje, sve dok se potpuno ne preobrazi u diva.

Ljudima nastanjenim u području umjerene i hladne klime koji nisu u mogućnosti otputovati u daleke zemlje preostaje gledati fotografije, ali i one su dovoljne za vizualni užitak u jedinstvenoj ljepoti ove vrste.

Autor: Marija Glavaš, Foto: bigstockphoto.com


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Eucalyptus deglupta Dugin eukaliptus

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije