Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 13.11.2015. 11:30

Dobit Hrvatskih šuma treba decentralizirati

Na konferenciji za novinare održanoj u Vinkovcima, predstavnici drvne industrije izrazili su nezadovoljstvo što ne mogu do domaće drvne sirovine i što sva dobit Hrvatskih šuma ostaje u Zagrebu.

Foto: Hrast d.o.o.
  • 234
  • 29
  • 0

Na području Vukovarsko-srijemske županije u drvnoj je industriji zaposleno 1.200, a u šumarskoj djelatnosti 800 ljudi. Kad bi se lokalnim tvrtkama omogućilo da dođu do lokalne sirovine, broj zaposlenih u drvnoj industriji mogao bi se i udvostručiti. Kazao je to, između ostaloga, na konferenciji za novinare čelnika i predstavnika Drvnog klastera Slavonski hrast iz Vinkovaca i Razvojne agencije Hrast Vukovarsko-srijemske županije, održanoj u vinkovačkoj Spačvi d.d., Ivan Ambroš, menadžer Drvnog klastera Slavonski hrast. No problem je što novac od drvne industrije nije decentraliziran.

Nužno je decentralizirati novac od dobiti Hrvatskih šuma

Spomenuti su tako službeni podaci prema kojima je Uprava šuma Vinkovci, koja se teritorijalno poklapa s Vukovarsko-srijemskom županijom, u prošloj, 2014. godini ostvarila dobit od 60 milijuna kuna, što je 41% ukupne nacionalne dobiti Hrvatskih šuma d.d., no zbog centraliziranog sustava upravljanja, lokalna zajednica nema nikakve koristi od toga.

U suradnji s Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. i Vukovarsko-srijemskom županijom, Drvni klaster priprema strateški projekt za razvoj sektora Drvno-tehnološkog centra kompetencija za slavonski hrast. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, taj je projekt još prije tri godine ocijenilo izvrsnim, ali nikako da raspiše natječaj.

Imamo projekt, sami smo ga financirali, a ministarstvo stalno odlaže raspisivanje natječaja

"Imamo spremnu tehničku dokumentaciju, no natječaj poslovnu infrastrukturu najprije je bio najavljen za lipanj ove godine, pa je prolongiran za rujan i sad je očito da ga ove godine neće ni biti. Potpisan je i sporazum o dodjeli tehničke pomoći za pripremu regionalnih strateških projekata u okviru spomenutoga ministarstva, no nismo dobili nikakav novac, već su sve troškove snosili Vukovarsko-srijemska županija i Drvni klaster Slavonski hrast", istaknuo je Ivan Rimac, direktor Hrasta i član Uprave Drvnog klastera.

Spačva bi mogla izvoziti puno više, ali ne može do domaće sirovine

Josip Feletar, predsjednik Drvnog klastere Slavonski hrast kazao je kako na EU tržištu postoji 30% veća potražnja za finalnim proizvodima Spačve, pogotovo za vratima i podovima, od one količine koju mogu isporučiti. "Znači, imamo finalne proizvode, imamo tržište, mogli bi otvarati i dodatna radna mjesta, ali za nas nema naše lokalne sirovine", kazao je Feletar.

Hrvatska izvozi puno drvne sirovine

Prema podacima Šumarskog fakulteta iz Zagreba, u 2013. godini iz Hrvatske je izvezeno 600.000 kubika trupaca, 700.000 kubika ogrjevnog drva i više od 50.000 tona drvnih ostataka. Drvni klaster Slavonski hrast okuplja 31 člana, iz redova drvoprerađivača, jedinica lokalne samouprave i obrazovnih institucija s ciljem održivog razvoja, zaštite okoliša i povećanja konkurentnosti šumarstva i drvne industrije učinkovitim korištenjem vrijednih šumskih resursi.

Foto: Hrast d.o.o.


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Drvna industrija Šumarska djelatnost Sirovina Slavonski hrast Spačva d.d. Vinkovci Ivan Ambroš Drvni klaster Slavonski Brod Decentralizacija Uprava šuma Hrvatske šume d.d. Dobit Ministarstvo regionalnog razvoja


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]