Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarski sektor
  • 05.03.2016. 12:00

Županije ne smiju sufinancirati cijenu mlijeka

Dukatovi kooperanti, proizvođači mlijeka iz Brodsko-posavske županije, pogođeni najavama o smanjenju cijene mlijeka za18 posto, traže pomoć Brodsko-posavske županije kroz sufinanciranje proizvodnje!

  • 3.081
  • 347
  • 0

Zbog teških uvjeta i sve veće neisplativosti proizvodnje mlijeka posljednjih godina naglo se smanjuje broj proizvođača. Tako su, primjerice, na području Brodsko-posavske županije u siječnju prošle godine bila 302 isporučitelja, a u siječnju ove godine 238 isporučitelja mlijeka.

Mnogi su, nažalost, propali, stanje u ovoj oblasti poljoprivrede je katastrofalno, a oni koji su do sada opstali ili su na samom rubu ponora, ili posluju s velikim gubicima i pitanje je hoće li još i koliko izdržati. Najnoviji udar na mljekare je nedavno smanjenje cijene mlijeka.

Traže pomoć u sufinanciranju proizvodnje mlijeka

"Za nas kooperante Dukata od 1. veljače cijena mlijeka niža je za 18 lipa po litri za proizvođače do 100.000 litara godišnje proizvodnje, a za one veće još pet lipa po tvorničkoj premiji. Ovako više ne možemo, ovo su zadnji trzaji", kaže Ivan Klasnić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije.

U situaciji kada je mnogima pitanje opstanka, potražili su pomoć Brodsko-posavske županije. "Tražimo da nam Županija iziđe u susret sufinaciranjem s 10 lipa po litri mlijeka. Predložili smo i drugi model sufinanciranje 1.000 kuna po ženskom teletu koje će ostati na farmi za remont stada te da nam pomogne sufinanciranjem osjemenjivanja krava", kaže Klasnić dodajući da su mjerodavni obećali neki oblik pomoći. O tome će, kaže, sljedeći tjedan razgovarati sa županom Danijelom Marušićem i suradnicima. Klasnić je svjestan da je cijena mlijeka pala i u Europi, no u Hrvatskoj su preveliki ulazni troškovi proizvodnje, pa domaći mljekari ne mogu konkurirati uvoznom mlijeku.

Pitanje je tko će moći opstati

Predsjednik Udruge koja okuplja 45 proizvođača mlijeka kaže da na svom obiteljskom poljoprvrednom gospodarstvu trenutačno drže 22 muzne krave i da mu je prošli mjesec Dukat isplatio 2,14 kuna po litri mlijeka plus 5% PDV-a. Sa najavljenim sniženjem cijene to bi ubuduće moglo biti ispod dvije kune.

Sniženje cijene mlijeka ubrzat će popast mljekara!

"Nažalost, prema svemu sudeći cijena mlijeka će i dalje padati zbog velikog uvoza jeftinog mlijeka iz država Europske unije i mi više ne možemo financijski izdržati. Pitanje je tko će u ovim najtežim trenucima za nas proizvođače moći opstati. Nadali smo se stalno boljim vremenima, ali ništa od toga. Sva sreća pa nisam zadužen kreditima, a gotovo cijela mamina mirovina i plaća koju zaradi sin idu za podmirenje troškova proizvodnje", kaže Klasnić čiji OPG proizvodi oko 120 tisuća litara mlijeka na godinu od toga mljekari isporučuje 80 tisuća litara, a ostalim količinama hrani telad, što je donekle isplativije.

Smanjenje cijene litre mlijeka za 23 lipe

O teškom stanju u proizvodnji mlijeka svjedoči i Milan Bijelić iz Zapolja čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima 34 muzne krave uglavnom simentalske pasmine i još pedesetak teladi i junadi. Godišnje Dukatu isporučuju od 140.000 do 160.000 litara mlijeka.

"Stanje je vrlo kritično, ali volim ovaj posao, borit ću se koliko god budem mogao da opstanem. Prošli mjesec litru mlijeka isplatiti su nam po cijeni od 2,41 kunu, tu je uračnat i PDV i tvornička premija. Po najavljenom sniženju cijene mlijeka i tvorničke premije za nas koji proizvodimo više od 100.000 litara, ubuduće ćemo dobivati čak 23 lipe manje", kaže Milan Bjelić.

Milan svako žensko tele ostavlja na vlastitoj farmi, a mušku telad za produžni tov. Nažalost, kaže, ni sa tovom nije bajna situacija, junad se prodaje po cijeni od 13 do 15 kuna za kilogram i mesari su vrlo izbirljivi što se tiče kvalitete.

Županija iznalazi model pomoći mljekarima

Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu kaže da će Brodsko-posavska županija pomoći mljekarima u ovoj izuzetno teškoj situaciji u okviru svojih mogućnosti.

"U županijskom proračunu predviđena su i sredstva za poticajne mjere za poljoprivredu i iz tih sredstava ćemo reagirati. Odmah da kažem, neće to biti sufinanciranje sa 10 lipa po litri mlijeka, jer to ne smijemo zbog mjera Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, kako ne bi doveli europske mljekare u neravnopravan položaj. O načinu i modalitetu pomoći uskoro ćemo donijeti odluku i o tomu izvijestiti mljekare i javnost", rekao je pročelnik Burazović svjestan kako su zbog smanjenja cijena mlijeka i visokih ulaznih troškova proizvodnje mljekari zaista u vrlo nezavidnom položaju.

Županije ne smiju sufinancirati mljekare predviđenim sredstvima za poljoprivredu kako ne bi doveli europske mljekare u neravnopravan položaj.

Nameću se još neka pitanja

U razgovoru s mljekarima i nekim stručnjacima doznali smo da stanje u smanjenju proizvodnje mlijeka na području Brodsko-posavskoj županiji, ali i na području cijele Hrvatske i na propadanje obiteljskih gospodarstava i tvrtki, u velikoj mjeri utjecala je odluka prerađivača mlijeka da prestanu otkupljivati tu sirovinu u mnogim udaljenijim selima, jer im to, kako su obrazložili, nije isplativo.

Nameće se logično pitanje smije li se tako ponašati francuski Lactalis ili neka austrijska mljekara prema svojim seljacima, manjim proizvođačima mlijeka u Alpama. Bi li mjerodavni u tim državama dozvolili olako propadanje svojih farmera, ili im nekim mjerama pomažu da opstanu i u tim ruralnim krajevima. Zanimljivo je i pitanje kolike marže uzimaju strani trgovački lanci u Hrvatskoj za uvozno mlijeko i sireve iz svojih država, a koliko za mlijeko i sireve proizvedene u Hrvatskoj, i nisu li i na taj način hrvatski proizvođači u neravnopravnom položaju prema europskim?

Kolike marže uzimaju strani trgovački lanci u Hrvatskoj za uvozno mlijeko i sireve iz svojih država, a koliko za mlijeko i sireve proizvedene u Hrvatskoj, i nisu li i na taj način hrvatski proizvođači u neravnopravnom položaju prema europskim?

Može li pomoći i Ministarstvo poljoprivrede?

Staro je i već otrcano pitanje PDV na mlijeko od 5%, što vrijedi i za uvozna mlijeka i sireve. Ali niži PDV samo na mlijeko i prerađevine nije prava poticajna mjera za naše proizvođače. Oni kažu da bi trebalo smanjiti PDV na sve ulazne troškove: repromaterijal, hranu i drugo, primjerice slično kao u Njemačkoj i Nizozemskoj gdje je PDV na te inpute 7%, jer bi tada bili konkurentniji.

U svakom slučaju, osim Brodsko-posavske županije koja će, kako je obećano, na neki način pomoći mljekarima, i novo Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi također pronaći neke modele kako poboljšati uvjete poslovanja mljekara. Ako je to ovoj državi uopće bitno!?


Tagovi

Smanjenje cijene mlijeka Brodsko-posavske županije Kooperante Dukata Ivan Klasnić Danijelom Marušićem Milan Bijelić Tvornička premija Lactalis.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]